Taşınmaz satışında 4 Temmuz 2023’den itibaren yeni bir dönem başlıyor. Artık noterlerde de gayrimenkul alım-satımı yapılabilecek. Özellikle büyük şehirlerde tapu dairelerinde yaşanan sıkışıklığa son vermek amacı ile noterler de sisteme dahil edildi. 4 Temmuz 2023 tarihinden başlayarak noterler de konut, ofis, dükkân ve arsa gibi tüm taşınmazların alım-satım işlemini yapılabilecek. Noterde işlem yaptırmak isteyen kişiler önce “Noterler Birliği” bilgi sisteminden randevu alacaklardır. Sistem üzerinden gerekli işlemler yapıldıktan sonra noterde sözleşme hazırlanacak. Taraflar noter huzurunda imzaları attıktan sonra alım-satıma konu olan taşınmazın tapusu alıcısına teslim edilecektir. Noterlerin bu hizmet karşılığında taşınmazın değerine göre 500 lira ile 4 bin lira arasında değişen tutarda bir ücret almaları söz konusu olacaktır.

Yeni uygulama ile bugüne kadar sadece tapu dairelerinde yapılan taşınmaz alım-satım işlemleri bundan sonra noterlerde de gerçekleşecek. Ancak noterde işlem yapmak isteyen kişilerin önceden noterden randevu almaları gerekmektedir. Bir başka ifade ile notere randevusuz gidilmesi mümkün değildir. Daha önce de belirtildiği gibi, satış işlemini noterden yapmak isteyenler “Türkiye Noterler Birliği” nin “e-randevu” uygulamasından yararlanacaklardır. Noterler alım-satım işlemi sırasında “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Paylaşım Sistemi”nden alacakları bilgi ile kayıtları sorgulayacaklardır. Taşınmaza ilişkin bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda bunlar ilgili tapu müdürlüğünden talep edilecektir. Tarafların randevu verilen tarih ve saatte noterde hazır olmamaları halinde 10 gün içinde noterliğe müracaat halinde işlemlerin yapılacağı, aksi takdirde başvurunun iptal edileceği taraflara bildirilecektir.

Noterler işlemin tamamlanması ile sözleşmeyi taraflara imzalatıp, tapu müdürlüğüne taşınmazın tapu siciline tescilini sağladıktan sonra alıcıya tapu senedini verecekler. Bu işlem nedeniyle satış bedelinin yüzde 4’ü kadar alınacak tapu harcı ile beraber noterlerde bu hizmet karşılığı ücreti alacaklardır.

Taşınmazlara ait alım-satım işlemlerinin noterler aracılığı ile gerçekleştirilmesini, bu işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlayabileceği gibi, bir zaman avantajı yaratması açısından da önemli bir yenilik olarak değerlendiriyoruz. Zira, hafta sonu da alım-satım işlemleri nöbetçi noterler aracılığı ile yapılabilecektir. Yeni sistemin noterlere yüklediği sorumluluk nedeniyle oluşan zararlardan mesul olacaklardır.

Önümüzdeki süreçte bu uygulamanın tapu dairelerinin iş yükünü önemli ölçüde azaltmasının yanı sıra, alım-satım işlemlerinin daha hızlı yürütülmesine yol açacaktır.