Türkiye’de kripto varlıklara ait yasal çerçeveyi oluşturan kanun teklifi, 26 Haziran’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, yasayla Sermaye Piyasası Yasası’nda (SPK) köklü değişikliklere gidilmiş oldu.

Düzenlemeye ilişkin en merak edilen konuların başında vergilendirme geliyordu. Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme yer almadı. Sadece, Türkiye’de hizmet sunacak platformların her yıl bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i SPK, yüzde 1’i ise TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenerek gelir olarak kaydedilecek.

Sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesinde SPK yetkili olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konusunda ise TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak. Yasa ile kripto varlık piyasasında faaliyet göstermek isteyen işletmelere lisans alma zorunluluğu getirildi. İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları haczedilemeyecek.

Günümüzde yaşanan yüksek enflasyondan ötürü yatırımcıların tasarruflarını korumak adına farklı seçenekler tercih ettikleri görülmektedir. Bu seçeneklerden biri de yatırımcılar risk alarak kripto para piyasasını kullanmaya başladılar. Son veriler Türkiye’de yaklaşık 14 milyon kişinin kripto para piyasası ile ilgili olduğunu gösteriyor. Özellikle nüfusun 18-40 yaş aralığındaki genç kesimin kripto varlık yatırım araçlarına ilgi gösterdiği ve talep yarattığı belirtiliyor. Bundan dolayı ekonomistler yatırımlarda güven faktörünün önemli olması nedeniyle bu yasanın çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Sektörün tokenizasyon gibi konularda büyüyebileceği açıklanıyor. Vergi raporlama ve muhasebe standartları gibi konuların ikinci düzenlemelerle netleşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin kripto varlıklara talep konusunda halen Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer almasından dolayı kripto yasası ile sektörün daha da büyüyebileceği belirtiliyor. Zira uluslararası alanda sıkı denetlenen bu sektörün yasa ile ülkemizde de denetlenecek olması ve yatırımcılara güven vermesi çok önemlidir.