Sayın Cumhurbaşkanımızın son Azerbaycan seyahatinde gündeme getirdiği “Uluslararası Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi” nin kurulmasına ilişkin işlemlerin başlatılması ile ilgili konuşmasından bu konunun önümüzdeki yasama döneminin gündeminde yer alacağını anlıyoruz. Bilindiği gibi ülkeler arasında kurulması düşünülen üniversiteler, ancak uluslararası anlaşmalarla gerçekleşmektedir. Daha önce Türk Dünyası’nda Türkiye’nin öncülüğü ile kurulan iki üniversite bulunmaktadır. Kazakistan’ın Türkistan (Yesi) şehrinde kurulan “Türkiye-Kazakistan Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi” 1993-1994 öğretim yılında, “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi” ise Bişkek’te 1997-1998 öğretim yılında hizmete girmiştir. Her iki üniversite de benzer yapılanma içindedir. Türkiye ve karşı ülke tarafından, mütevelli heyet üyeleri ve eş rektörler tarafından yönetilmektedir. (*)
Büyük bir olasılıkla önümüzdeki yasama döneminde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin uluslararası anlaşmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin gündemine gelmesi beklenmektedir. Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Üniversitesinin kuruluş yerinin Azerbaycan olması beklenmektedir. Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Üniversitesinin Azerbaycan’ da kurulması halinde bu üniversitenin bir kampüsünün de Elazığ’da kurulması konusu zaman zaman dile getirilmektedir. Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın Eylül-2022’de Bakü’de gerçekleştirdiği etkinlikte de konu edilen bu projenin hayata geçirilmesini önemsiyoruz.
Bu ortak üniversitenin bir kampüsünün şehrimizde kurulması ile Elazığ’ın Türk Dünyası ve özellikle Azerbaycan ile olan sık ve sıcak ilişkisinin farklı bir boyuta taşınacağını düşünüyoruz. Bu nedenle hayatının 19 yılını Elazığ’da geçiren, Elazığ’la Azerbaycan arasında “Hazar’dan Hazar’a” kültür dünyasının köprüsünü kuran ve bu iki kardeş ülke ilişkilerinde gönül ve dostluk birliği oluşturan Azerbaycanlı şair Elmas Yıldırım adına “Sağlık Bilimleri” kampüsünün şehrimizde açılmasını önemli buluyoruz. Bu durumda Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Üniversitesi’nin Merkez Kampüsü Bakü’de olmakla beraber, Elazığ Kampüsü bir eş rektör tarafından yönetilecektir. Türk dünyasından ve Azerbaycan’dan gelen öğrencilerin sağlık alanında eğitim almalarının yanı sıra bu proje ile yeteri ölçüde sağlık sektöründe alt yapısı bulunan Elazığ Türk Dünyasının bir sağlık merkezi olacaktır. (*)
Yeni yasama döneminde TBMM’nin gündemine gelecek olan Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Üniversitesi kurulmasına ilişkin anlaşmaya Elazığ kampüsünün de eklenmesini öneriyoruz. Bunun için milletvekillerimize çok önemli bir görev düşmektedir. Elazığ’ın mevcut ve potansiyel olanakları şüphesiz ikinci bir üniversiteyi hak etmektedir. Fırat Üniversitesi’nin de bu projeyi desteklediği dikkate alınırsa söz konusu bu tarihi fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kaynakça:
(*) Dr. Öner KABASAKAL