Değerli arkadaşlarım malumlarınız olduğu üzere geçen  haftadan kalan sohbetimize ara vermek mecburiyetinde kalmıştık. Dünya üzerinde İslam olanların, İslam olduğunu iddia edenlerin ne durumda olduğunu anlatan Enam suresinin 159.ayetini anlatmıştık. 
Şimdi ise sizlere hucurat suresinden anladıklarımızı kaldığımız yerden tamamlayalım mı;?
 Hucurat suresinin 
9-ayeti kerimesinde 
-“”Ey Muhammed’e! iman edenler aranızdan iki grup birbiriyle savaşacak olursa, onların arasını bulmaya, kavgalarına son vermeye çalışınız. Eğer taraflardan biri barışa yanaşmazsa o zaman diğer tarafa destek olunuz ve barışa yanaşmayan tarafı bu ilahi Emre uyuncaya kadar zorlayınınız, nihayet onlar da bu tutumlarından vazgeçtiklerinde taraflar arasında adaletli bir barışı temin ediniz.Unutmayınız ki! Allah adaletle davrananları sever.””
10-“” Ey elçimiz Muhammed’e iman edenler unutmayınız ki sizler müminler olarak birbirinizin kardeşisiniz.
O halde aranızda dargın ve kavgalı Olanları barıştırınız, 
 Bu ilahi emirlere titizlikle uyuyunuz ki Allah‘ın rahmetine nail olasınız.””
 11-“” Ey elçimize iman edenler.Kadın ve erkek  hiçbir mümin bir diğer mümini fakirlik, hata ve benzeri bir sebebe dayanarak hor ve hakir görmesin. Zira bu tür hususlar insanların Erdem’li ve faziletli olduğunu gösteren şeyler de değildir. Kaldıki hor ve hakir görülenler kendilerini öyle görenlerden pekala daha faziletli de olabilirler.Benzer şekilde birbirinize karşı incitici, aşağılayıcı sözler söylemeyin ,lakaplar da takmayınz ve yakıştırmaları yapmayınız .Bu ilahi emirlere rağmen müminlere karşı bu kötü davranışları sergilemeye devam edenler, bu sebeple Allah‘ın nezdinde gerçek mümin sıfatını kaybedip, fasık durumuna düşenlerin hali ise çok perişandır. Eğer bunlar yaptıklarından tövbe etmezlerse İlahi emirlere muhalefet etmiş, karşılığında da cezalara uğramaya müstahak olmuş olurlar.
((Burada dikkat etmemiz gereken bir şey ben özellikle kendimi bu ayet ayeti kerime‘yi düşünüp tefekkür Edip hangi yanlışları yaptığım konusunda mutlaka düşünmem gerekir diye düşünüyorum .))
12-“”Ey elçimize iman edenler birbiriniz hakkında doğru bilgiye dayanan ,olumsuz yargılar da bulunamazsınız, çünkü varsayımda,tahminde  bulunmak sizleri yanıltabileceği gibi; çoğu zaman o insanlar hakkında yanlış kanaatlerin oluşmasına yol açar ve günaha girmenize sebep olur. Ayrıca müminlerin gizli saklı hallerini araştırıp ifşa etmeyiniz.Hele onları arkalarından çekiştirmek gibi çok çirkin bir fiile asla tevessül etmeyiniz, şunu iyi biliniz ki mümin kardeşinizin arkasından onu çekiştirmeniz!.. Ölmüş bir kardeşinizin etini yemek gibi çok çirkin ve iğrenç bir ameldir. Bu hal düşenler böyle bir amelden nasıl tiksiniyorsanız değil mi ? Yani ölü kardeşinizin, ölmüş insanın etini yemekten,yani  mümin kardeşlerinizin arkasından dedikodu yapmaktan da öylesine uzak durunuz.
Allah‘ın emirlerine itaat ediniz.Biliniz ki Allah hatalarından pişman olan ve Allahın emirlerine itaat eden ve bir daha aynı amelleri yapmayan müminlere karşı çok merhametli ve çok affedicidir. “””
Böylece hucurat süresini tamamlamış bulunuyoruz yalnız başına hucurat suresini 18 ayetten müteşekkil olan bu hucurat suresinin manasını  tekrar tekrar okuyup ,tefekkür Ederek  düşünmemiz gerekiyor.
Allah düşünenlerden, düşündükten sonra da, yapanlardan eylesin. Söylemek çok kolay ancak yapmak biraz zordur. Gayret ve çaba etmek gerektiriyor. Bu Cuma sohbetinden İbret alarak onunla mübarek olunuz.
 Allah akibetilerinizi, akibetilerimizi  hayr eyleyen kullarından olmamızı nasip eylesin inşaAllah.