Araştırmacı yazar Yücel ÇAKMAK’la ‘Şehir Kulisi’ her hafta Elazığ’da gündemi belirliyor…

Bizim mahallede işler karışık…

Geçen hafta bizim mahalleden bahsetmiştim. Yazımdan sonra mahalleye yeni taşınanlar eskilere cephe aldılar. Öyle ki belden aşağı vurmalar başladı. Bir büyüğümüz daha önce çalışmış olduğu gazeteyi yerden yere vuran iddialarda bulundu. Sonra mahallenin gençlerinden biri mahallenin ileri gelenlerine sorular sormaya başladı. Sorular ise iğneleyici sorulardı. Bir başka mahalle büyüğü iğneleyici sorulara muhatap olan diğer büyüğe destek vermeye başladı. Bu üçlü arasındaki tartışma bel altı olmaya başladı ve devam ediyor.

Derken mahallenin en yaşlısı yine bir büyüğe laf attı. Karşı taraf şimdilik sessiz.

Mahallenin yeni yetmesi cephesini genişleterek tartışmaya diğer komşuları katmaya başladı.

Bizim mahalle aynen Sulukule Mahallesi gibi oldu

**** **** **** ****

Uzun bir aradan sonra CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti Milletvekillerini eleştirdi. Erol, AK Parti Milletvekillerini devlet memurlarına benzetti.

Gürsel Erol, Ak Parti’nin geçmişte devlet adamlığından, siyasi gelenekten ve bürokrasiden gelen milletvekilleriyle iyi bir kadroya sahip olduğunu ancak günümüzde Ak Parti Milletvekilliğinin özel statülü devlet memurluğuna dönüştüğünü, elini indir kaldır mantığıyla siyaset yaptığını ifade etti.

Erol’un bu eleştiriyle yeni bir siyasi profil çizerek, önümüzdeki günlerde daha da sert muhalefet yapacağının sinyallerini verdi.

**** **** **** ****

Elazığ Baskilliler Derneği Başkanı ve Turan Gazetesi Yazarlarından Aygün Çam, tek şeritli olan Baskil yollunun hem yetersiz hem de bakımsız olduğunu belirterek yetkililere gerekenin yapılması noktasında çağrıda bulundu.

Çam’ın bu açıklamaları bende bazı anıları canlandırdı. Baskilliler zamanın Elazığ Valisine yollarından şikayetçi olmuşlar. Baskilliler, sabah Elazığ’a geldiklerinde güneşin gözlerine vurduklarını ve yol güzergahlarının değiştirilmesini talep etmişler. O dönemin Valisi de bu olayı yörenin diğer Valilerine anlatmış. Komşu kent Malatya’nın Valisi de Baskil’e giderek, “Sabah Elazığ’a giderken güneş gözünüze vuruyormuş. Siz yarın sabah Malatya’ya gelin bu sorununuza çözüm bulacağım.” Diyerek, Baskillileri Malatya’ya davet etmiş.

Bir gün sonra Baskilliler toplanıp Malatya’ya gitmişler. Tabi Batıya doğru gittikleri için güneş gözlerine vurmamış. Malatya Valisi bunları karşılayarak, yolculuklarının nasıl geçtiğini sormuş. Baskilliler hallerinden gayet memnun “Sayın Valim çok rahat geldik.” deyivermişler.

Vali de gülümseyerek, “Gördüğünüz gibi bu yol sizin için daha uygun. Sorununuzu çözdüm.” diyerek bundan sonra Malatya’ya gelmelerini istedi.

Aygün Hocam inşallah güzergâhtan şikayetçi olmazsın…

**** **** **** ****

Kent Konseyi seçimleri 3. Tur oylama sonuçlarında belli oldu.

Sonuçlardan ziyade size orada yaşanan dürüm olayını aktaracağım.

Uzayan oylama sonucunda acıkan delegeler Belediye Başkanından yemek talep etmişler. Yani dürüm istemişler. Belediyenin arka bahçesi olduğu iddia edilen Kent Konseyi delegeleri, Belediye Başkanından gelen dürümleri afiyetle yemişler.

Dürümlerini yiyen delegeler oylarını güle oynaya kullandılar.

**** **** **** ****

Paris 2024 Olimpiyatları tüm hızıyla devam ederken, bu oyunları bize uyarlayalım istedim.

Mesela Mornik 2024 Oyunları düzenleyelim. Bu oyunlarda Mozik Çevirme, Aşuğ Atma, Uzun Eşek, Çivi Atma, Yakan Topu, Beştaş, hakkul-hukul (körebe), donkilo-fısto (tahteravalli), mamayak, kıç-kıç (sayışma), çellik çubuk, güvercin taklası, kiremit topu, çizgiler gibi…

Bir de günümüz büyüklerin oyunları var: Yalakalık, Oyunbozanlık, Üçkağıtçılık, Kıvırmalık gibi…

**** **** **** ****

Neden?

Halkın oylarıyla seçilerek belediye başkanlığı koltuğuna oturan başkanlar, neden koltuklarını bir başka kişileri ortak ediyor?

Partisinin üst düzey bir yetkilisi gelmiş olabilir. Ama sen o makama halkın oylarıyla oturmuşsun ve sen o siyasiden daha üst makamdasın. Sırf şirin görünmek için makamına o siyasetçiyi oturtma…