Yeni ekonomik düzenin gözdelerinden biri olan ‘’Kripto paralar’’ son zamanlarda ciddi düşüşler yaşamaktadır. Popüler kripto para birimi Bitcoin, 2011’ den bu yana en kötü dönemini yaşamakta. Bitcoin’in 2022 yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiğinden ve tüm kripto para piyasasından ise yaklaşık 1,2 Trilyon Dolar’ın silindiği söz ediliyor.
Türkiye, kripto paraya talep konusunda halen Avrupa’ da birinci, dünyada ise dördüncü sırada bulunmaktadır. Ülkemizde bu kadar ciddi anlamda risk almaya hazır milyonlarca kişinin var olma nedeninin mevcut ekonomik durumdan kaynaklandığı ifade edilmektedir. İngiltere merkezli ekonomi gazetesi ‘’Financial Times’ın’’ araştırmasında, Türkiye’ de kripto paralara ilginin başlıca nedeni olarak yüksek enflasyon, ekonomik belirsizlik ve Türk Lirası’ndaki oynaklık gösterilmektedir. (1)
Geleceğe yatırım aracı olarak görülen kripto paralar, kısa vadede getirisinin fazla olacağı düşüncesi ile insanlara cazip gelmiş ve iyi bir alternatif olarak değerlendirilmiştir. Öte yandan Türkiye’nin sahip olduğu farklı bir nüfus dinamizmi bu piyasanın canlanmasına ve büyümesine neden olmuştur. Bu özelliklerden dolayı kripto paralar Türkiye’ de talep yaratmış ve ciddi bir kripto para piyasası oluşmuştur.
Geçmişte dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin 60 bin Dolar düzeyinde işlem görürken günümüzde 19 bin Dolar civarında test eder duruma gelmiştir. Bu düşüşten dolayı birçok ülke bu yatırımdan zarar etti. Yaklaşık 83 bin Bitcoin (BTC) yatırımcısının milyoner statüsünü kaybettiği açıklanmaktadır.
Küresel düzeydeki enflasyonun ve buna karşı para politikalarında yaşanan sıkışmanın ardından düşüşe geçen kripto varlıkların daha da düşeceği söylenmektedir. ABD merkezli haber ajansları Bitcoin’in mevcut değerinin 10 bin Dolar’a kadar gerilemesinden söz ediyorlar. Bitcoin, geçen kasım ayında yaklaşık 69.000 Dolar’a ulaştığından bu yana değerinin üçte ikisinden fazlasını kaybetmiş oldu. (2)
Şimdi insanlar yeni bir şansı kovalayarak bu piyasayı iyi değerlendirmenin ve eski günlere dönmenin umudu ile bir beklenti içine girmişlerdir.
(1) Murat Muratoğlu / 2022
(2) Mehtap Ö. Ertürk