11 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

-Eşyalara tutunarak yürüyebilirler.

-Bir anlık ya da daha uzun süre desteksiz ayakta durabilir, belki birkaç adım atabilirler.

-Giysilerini, ayakkabı ve çorabını kendisi çıkartmak için çabalayabilirler.

-Bu ayda ayaklar dışa dönük olabilir bu durum sağlık açısından problem içermez, henüz kalça kasları yürüme davranışıyla yeni karşılaştığı için bebeğiniz kontrol etmekte zorlanabilir. 12. aydan sonra kalça kasları gelişir ve adımlar daha doğal olmaya başlar.

-Bu ayda yürüme ve emekleme ağırlıktadır emeklemeye yardımcı olan oyuncakları (yürüyen örümcek, yürüyen civciv vs.) çok severler.  Ya da yerde oturup sürülen arabalar gibi yürümesini ve emeklemesini teşvik eden oyuncakları oynamaktan hoşlanırlar.

-Bu ayda çok daha meraklıdırlar her gördüğü şeyi ağzına almaktan ziyade artık dokunmak isteyecektir.

-Bebeğiniz kendini daha iyi ifade eder işaret parmağıyla istediklerini ağlamadan işaret diliyle gösterebilir.

-Sizinle karşılıklı oyunlar oynayabilir. (Top sürme oyunu) Oyuncakla oynadıkları kadar ebeveynlerle de oynamaktan çok hoşlanırlar.

-Saklanan nesneleri arayıp bulabilirler.  Bulduktan sonra ulaşmak için çözüm yolu aramaları da gelişir.

-Dil gelişimi daha hızlanmıştır taklit ile bazı sesleri çıkarabilir baba ba ba ma ma ma de de de gibi heceler bu ayda mutlaka olmalıdır. Hayvan seslerini taklit etmeye başlayabilirler.

-Hareketleri de taklit etmeye başlayabilirler. Kumanda ve telefonu eline alıp yetişkinmiş gibi konuşma yapabilirler.

-Birçok kelimenin anlamını algılayabilir. Kesin yönergeleri algılar ve yapmaması gerekenleri anlar. (Hayır gibi)

-Engellenmekten hoşlanmazlar ve sınırları zorlayarak sizin tepkilerini ölçebilirler.

-Büyümesi kilo alımı ilk aylara göre yavaşlayacaktır. Bu sizi endişelendirmesin kilo alımının yavaşlamasının en önemli nedenlerinden biri bebeğinizin daha fazla hareket etmesidir.

-Gece uyanmaları ve ağlamaları görülebilir. Bu ağlamalar ayrılık kaygısından kaynaklanır. Sağlıklı bir bebek uykusundan uyandığın da anne babasını yanında görmediğinde ayrılık kaygısı yaşar. Bu kaygı durumu gece yatmadan önce de olabilir. Bebeğiniz sizi bırakmak istemez bu sağlıklı bir durumdur. Anne babalar bu süreçte bebeklerini herhangi bir yere gitmediklerini onun kendi odasında kendilerinin de kendi odalarında uyuduklarını ama ihtiyaç duyduğunda her zaman yanında olacaklarını ifade etmelidir.

-Yardımsız olarak bardaktan su içmeye çalışırlar. (Yudumlamayı öğrenir ve pekiştirir).

-Kaşığı ağzına götürebilirler.

-Küçük bir cismi baş ve diğer parmaklarının herhangi bir yerini kullanarak kaldırabilir ve düzgün bir şekilde yere bırakabilirler.

-Boya veya kalemlerle çevresindeki şeyleri karalama ve boyama eğiliminde olabilirler.

Öneriler: Her gördüğü nesneyi eline almak istediği için tehlikeli cisimleri uzaklaştırmak gerekir.

Bebeğinizin telefona maruz kalmasına bu süre zarfında tolerans tanımayın ve telefonun içeriğiyle mümkün oldukça çok geç bir zamanda tanıştırın.

Kolay yıkanabilir ve temizlenebilir boyaları çocuklarınıza sunarak bu davranışını olumlu yönde teşvik edebilirsiniz.

Hangi nesnelerin ne için olduğunu anlatabilirsiniz.

Örnek: Bu bardak ve su içmemize yarar, yere atılmaz diye açıklamalar yapabilirsiniz.

Yemeklerinizi, bebeğinizi mama sandalyesine yerleştirerek beraber yemeniz bebeğinizin sosyalleşmesi açısından oldukça önemlidir.

12 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

-Bazı bebekler oldukça güzel yürüyebilir bazıları ise hala emeklemeye devam edebilir.

-Yürümeye başladığı takdirde bu durumu çok sever ve her fırsatta evde dolaşmak onu çok mutlu eder. Yürüme davranışına devam ede ede yürümeyi ve yürürken yön değiştirmeyi de öğreneceklerdir.

-Çevresine karşı çok meraklıdır bu merak sürekli hareket etmesine yol açacaktır.

-Dolap kapı ve çekmecelerini açabilirler.

-Tırmanma ve yuvarlanma davranışlarını zevk alarak yaparlar.

-Bebeğiniz sizin parmağınızı tutarak yürüdüğünde kendini güvende hissedecektir.

-Bardaktan artık çok daha rahat su içebilirler.

-Baba, anne, dede mama, gibi heceleri çıkarması gerekir. Anne, baba, dede, su gibi kelimeleri bilinçli bir şekilde söyleyebilir. Anne, baba, dede, su gibi kelimelerin dışında birkaç kelime daha söyleyebilirler.

-Oldukça sosyaldirler, yaşıtlarıyla bir arada olmaktan hoşlanırlar.

-Çevresindeki objelerin adını öğrenmek ister. Cisimlere kendisinin uydurduğu değişik adlar koyabilirler. Önceki aylarda anlaşılmayan kelimeler yerlerini daha açık ve net kelimelere bırakır.

-Beraber bir yere çıktığınızda oradaki objelerin adını tek tek söylemek dil dağarcığını geliştirmek açısından oldukça önemlidir.

-Söylenenleri anlar ve ona uygun davranış geliştirirler. Onayınızı yalnızca işaretle değil sözlü olarak da anlayabilirler.

-Jest ve mimiklerini kullanarak sizinle iletişim halinde olduğunu görebilirsiniz.

-Çevresine karşı çok ilgili ve çevresinde olan biteni dikkatler izlerler. Hatta bu izlemeler sonucu taktikler yapabilirler.

Örnek: Gözlük takmak, yer silmek, telefonla konuşmak gibi davranışlar hiçbir sebep yokken yapabilirler.

-Bebeğiniz eline aldığı her şeyi inceler, sallar her tarafını kurcalar ve sonra sıkılır bir tarafa atabilir. Nesneleri itmekten, atmaktan ve vurmaktan hoşlanırlar. Ses çıkaran ve ilgisini çeken şeyler onları daha çok mutlu edecektir.

-Mizah ve komiklik anlayışı gelişir. Yaptığı hareketleri ebeveynlerini güldürmek için devam eder. Gülen ebeveynlere o da eşlik eder. Veya sizin yaptığınız hareketlere güler ve yapılmasını tekrar tekrar isteyebilir.

-Göz kırpmak, el sallamak ve öpücük göndermek gibi hareketleri öğrenip size bunları yapabilirler.

-Besin ögelerinde farklılıklar görülebilir. Beslenmesini koyu yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, et, yumurta gibi demirden zengin besinlerin yanı sıra C vitamini, kalsiyum, süt ve süt ürünleriyle destekleyebilirsiniz.

ÖNERİLER

Hiç ses çıkarmayan bebeklerde işitme problemleri olabilir. Bu bebekler çok hırçın olurlar ve sürekli ağlarlar, duyup duymadıklarından emin olmak için uzman birinden yardım alınmalıdır.

Bebeğiniz yürümeye başladığı takdirde dolap kapaklarının kilitli halde olması, sivri köşeye sahip eşyaların bebekten uzaklaştırılması veya köşeleri yumuşak zarar vermeyecek şekilde kaplanması gibi tedbirler alınabilir.

Bebeğiniz ilk adımını atarken ayakkabıya ihtiyaç duymayacaktır. Yürürken koordinasyon ve dengesini sağlayabilmesi açısından çorap veya patik tarzında yumuşak tabanlı şeyler tercih edilebilir.

Bebeklerinize bol bol kitap okumalısınız.

Taklitler istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İlaç içtiğinizi gören bebeğiniz sizin bıraktığınız ilaç kutusundan ilaç alabilir ve bu davranışı taklit edebilir. İlaçları ve ona zarar verecek şeyleri güvenli yerlerde muhafaza etmeniz gerekir.

Oyuncakların işlevlerini anlatabilir ve oyuncaklarla beraber oynayabilirsiniz.

Tırmanma ve yuvarlanma davranışı riskli durumlara yol açabilir bu durumlarda önlem alınması gerekir.

Küçük parçalar içeren oyuncaklarla oynarken çok dikkat etmelisiniz.

Çocuklarınızın hareket özgürlüğünü kısıtlamayın. Kısıtlamak ve müdahale etmek çocuğunuzu kendi içine dönük bir birey haline getirebilir.