Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanma, anne ve bebek arasındaki sözsüz iletişimle başlayan, duygusal ve sosyal iletişimin temelini atan temel duygudur. Ebeveyni tarafından ihtiyaçları zamanında, düzenli ve tutarlı karşılanan bebeklerin bağlandığı en sağlıklı modeldir. (Bebeğin tek başına fiziki ihtiyaçlarının karşılanması güvenli bağ oluşturmaz. Bebeğin duygularının karşılık bulması güvenli bağı sağlar). Mükemmel ebeveyn olma arzunuz ve bu uğurda yaptıklarınız, içinde duygusal bağın emaresini bulundurmuyorsa bu uğraşlarınız telafi çabaları olabilir. Lütfen bu ayırıma dikkat edin.
Bebeğin ebeveynine güveninin olduğu bir duygusal bağlanmadır. Ebeveynine güvenli bağlanan bebek anne ile ayrılma sırasında normal düzeyde ayrılık kaygısı yaşar ve kısa bir ağlama ile annesine veda eder. Bu vedanın sonunda annenin belirtilen zaman aralığında tekrar geleceğini bilir. Bu nedenle anne ortamda yokken gayet huzurlu bir zaman dilimi geçirir. Ve gün sonunda bebek annesini sevinçle karşılar. Gayet samimi, kuvvetli bir iletişim kurulmaya devam ediyor demektir.
Erken Çocuklukta Güvenli Bağlanan Çocuğun Davranışları:
İletişim kurmada ve sosyal becerileri düzenlemede üst düzey performans gösterirler.
Olumlu duygu ve düşüncelere sahip olup, olası problem durumlarında pratik çözüm üretebilirler.
Akranlarıyla ve yetişkinlerle etkili iletişim kurarlar, uyum ve iş birliği içinde sosyal faaliyetlerini sürdürürler.
Güvensiz Kaygılı Bağlanma
Güvenli bir bakım ve sevgi bağı geliştiremeyen anne ile bebek arasında çekişmeli ve kaygı dolu bir iletişim sonucu oluşan bir modeldir. Anne denge içermeyen şekilde bebeğini sık sık yalnız bıraktığı için çocukta annem beni terk edecek, geri gelmeyecek endişesi çok fazladır. Bu yüzden her ayrılık sürecinde bebek aşırı tepkisel ve dirençlidir. Anneye her ayrılık sürecinde yapışıp bırakmama, ağlama ve sert davranışlarda bulunma da görülebilir. Anne ortamda yokken yaşadığı kaygı ile kendisine ve ona bakım verene huzursuzluk yaşatır. Anne geri döndüğünde ise önce ağlayarak anneye yapışır daha sonra anneye sert tepkisel hareketlerde bulunup anneye olan kızgınlığını dile getirir. (Çocuğunuzun size güven duymaması ilerde kuracağınız iletişimde tutarsızca bir zayıflığa neden olabilir. Büyük kişilik problemlerine de yol açacaktır. İkircikli ve kararsız davranışlar sergiliyorsa bu sizin çocuklukta nasıl bir bağlanma türü geliştirdiğinizi de gösterecektir).
Erken Çocuklukta Güvensiz Kaygılı Bağlanan Çocuğun Davranışları:
Şiddet eğilimleri vardır ve bu yüzden fiziksel yola başvururlar.
Sosyal ortamda düzen bozucu davranışlar gösterirler.
Kurallara uymakta zorlanırlar.
Olaylar karşısında ani öfkeli tavır sergilerler.
Güven duyma konusunda zorluk yaşarlar. Güven isteyenden ispat beklerler.
Güvensiz Kaçınan Bağlanma
Annenin bebekle yeteri kadar ilgilenememesi, ihtiyaçlarına özenli ve tutarlı bir şekilde cevap vermemesi bu modeli oluşturur. Bebek artık anne ile bir bağ kurma ihtiyacında hissetmez. Anne ile iletişimin gerekli olmadığını kanıksamıştır. Annesi evden ayrılmak istediğinde çok düşük düzeyde ayrılık kaygısı yaşar fakat hiçbir tepki vermez. Annesi eve döndüğünde ise umursamazca annesini karşılar ayrıca annesine yaklaşma eğiliminde bulunmaz. (Anneler bu dönemde çocuklarının ayrılırken sakin kalmasını uyumlu ve akıllı çocuk olmakla bağdaştırırlar. Oysa çocuk akıllı olduğu için değil anneyle güvenli bağı kuramadığı için tepkisizdir. Çocuğunuzu lütfen dikkatli gözlemleyin ve akıllı çocuk algısından ziyade güçlü bağ kurabilmiş bir anne-çocuk algısına odaklanın).
Benim çocuğum çok uslu teyzesi arkamdan asla ağlamaz ve eve dönünce de bana yapışmaz, beni darlamaz diye övünen sevgili anneler bu bağın güçlenmesi hala mümkün.
Erken Çocuklukta Güvensiz Kaçınan Bağlanma Yaşayan Çocuğun Davranışları:
Yakın çevresindeki kişileri kontrol etmek isterler.
Öfke davranışı göstermeleri gereken durumlarda, öfkeyi dışa vurmada zorlanırlar ve duyguyu bastırırlar.
Kendisine yeten ve zorlandığı durumlarda kimseden yardım alamayan çocuklardır.
Bağlanma Kavramına Genel Bakış
Bağlanma ilişkisinde bebeğe bakım veren çok önemli konumdadır. Bağlanma, ancak bakım veren kişiden yansıyan sıcak ve samimi duygu ile oluşmaktadır. Eğer bebeğe bakım veren kişi kendi anne babası ile sıcak, samimi, sevgi dolu bir bağlılık ilişkisi oluşturmuşsa bu durum evliliğine ve çocuğu ile olan ilişkisine yansıyacaktır.
Bebeklik döneminde anne-baba ile oluşturulan bağlanma davranışları, bebeğin ilerleyen dönemde karşılaştığı insanlar ile oluşturacağı dinamiklerde ve alınan kararlarda etkili olacaktır.
Bebekler ilerleyen süreçlerde ebeveynlerinin davranışlarını referans alacakları için bu bağlanmanın kuşaklar arası aktarılmasında da etken rol oynayacaktır.
SEVGİLİ ANNE- BABALAR LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA KARŞI TUTARLI VE DÜRÜST OLUN.
ÇOCUKLAR SİZİNLE ALAKALI GÜVENSİZLİK YAŞAMALARINA RAĞMEN TEKRAR YENİDEN VE HER SEFERİNDE NEDEN SİZDEN GÜVEN ALMA İHTİYACINDA OLURLAR?
MASLOV AMCAMIZIN DEDİĞİ GİBİ GÜVENDE HİSSETMEDEN BİR ÜST BASAMAĞA MAALESEF GEÇEMİYORUZ. ÇOCUKLARINIZI ÇOK SEVİN VE ONLARLA VERİMLİ ZAMAN GEÇİRİN. GELECEĞİN MİRASI SİZİN REHBERLİĞİNİZLE DEĞER BULACAKTIR.