ULUKALE VE DUT

Ulugala ya da Ulukale hangisi kolayınıza gelise onu deyin.

Resmi olarak Tunceli’ye bağlı olan bu köyün bütün ilişkileri Elazığ iledir. Zaten bu köylüler kendilerini hep Elazığlı olarak görmüşlerdir. Maddi manevi, ticari tüm olayları Elazığ ile döner. Bu köyü önemli kılan olay ise Dut’tur. Geçim kaynakları ve tüm gelirleri duta bağlıdır. Dolu vurmazsa, rüzgâr dökmezse o sene bay olurlar. Aksi durumda ise hayallerini bir sene ertelerler.

Bu köyden onlarca dostum arkadaşım olduğu için ister istemez her bahar benim de gözüm kulağım bu köyde olur. Gelip giden köylülere sorar dururum, ‘’Bu sene dutlar nasıl? ve ‘’Dut para ediyor mu?’’ diye. Bir diğer sorum ise dut satışlarından sonra olur ve genellikle ‘’Paranızı sağlam aldınız mı?’’ diyedir. Zira, hasat zamanı art niyetli tüccarlar bu köye üşüşüp gariban köylünün dutunu çarpmak için türlü türlü senaryolar uygularlar. Neyse ki okur yazar oranı oldukça fazla olan köyün ileri gelenleri yıllar sonra kooperatif kurarak bu olayın önünü kesmişler.

Dünya çapında bir üne sahip olan Ulugala dutu, Türkiye'nin her yanından gelen tüccarlar tarafından toplanarak işlenip Pekmez, Lokum ve kuru gıda olarak piyasaya sürülmektedir. Ayriyeten bu ürünler büyük ilgi görmektedir. Şifa kaynağı olduğu bu ürünlerin birçok faydası olduğu da anlatılır. Bizzat midemdeki rahatsızlığa şifa olsun diye hediye getirilen pekmezi bol bol tüketip, şifa bulduğumu belirteyim.

45 yıllık dostumun köyü olan Ulugala köyünü gidip, göremediğimi de buradan belirteyim. Halen beni köyüne davet etmeyen dostumu da Allah'a havale edim! Elazığ ekonomisine büyük katkısı olan Ulugala köyünü, bugünlerde dut fiyatları memnun edince ve bundan kaynaklı yüzleri gülünce haberi de bana gelince köşeme taşıdım. Şehrimize sundukları katkılardan dolayı tüm emekçilerimize teşekkür ederiz.

****       ****     ****     ****

KOMŞU İLÇELER

Sabahları Keban yolundaki bahçemden, arabamla şehir merkezine gelirken dikiz aynasından arkaya baktığımda bazı minibüsleri görim ve çok sevinim. Sebebine gelince, geriye baktığımda komşu şehirlerin ilçelerinden gelen minibüslerin üzerinde yazi mesela Arapgir, İliç, Kemaliye, Çemişgezek. İşte bu komşu illerin ilçelerinin minibüsleri şehrimize insan taşıyınca şehrim adına çok sevinim. Tabi bu anlattığım Keban yolundan gelenler için. Eminim diğer yönlerden gelen minibüsler de aynı durumdadır. O yolları sabahları kullanmadığım için tam bilemim ama Diyarbakır yolundan Ergani, Çüngüş, Çermik ve Bingöl yolundan Karlıova, Solhan, Kiğı, Genç, Tunceli yolundan ise Mazgirt Nazimiye Pülümür gibi konumlardan onlarca araç sabahları erkenden akın akın Elazığ’ımıza geli.   

Bu durumu görünce şehrimiz adına sevinip zevkten dört köşe olim. Allah devamına erdirsin.

Yalnız gelen misafirlerin kalıcı olmalarının tek yolu Elazığ Esnafı…

****       ****     ****     ****

TEMİZLİK

Belediyenin temizlik araçlarından birinin üstünde, “En güzel temizlik kirletmemektir” yazi…

Bizler kirletmesek ve çöpleri kapının önüne korken dikkatli olsak şehir kendiliğinden temizlenir. Fakat nerede böyle medeni insanlar?...

Çöpünü çöp kovasının kapağını kaldırıp, içine bile atmaya erinen görgüsüz insanlar yüzünden her tarafı pislik götüri!

Evlerde tadilat yapiler, hafriyatı çöp kovasına doldurmaya çalişiler!

Yav Gardaş senin evin hafriyatı vallahi o kovaya sığmaz. Apartmanların temizlik görevlisi ta geli tam dairenin önünden çöpünü ali ama görgüsüzsün ki illa o poşeti camdan balkondan yolun ortasına atacaksın. Zaten uğraşmana gerek yok, on iki dev adam da gelse o poşeti aşağıdaki çöp kovasının içine imkânı yok atamaz. Zaten atabilseler üçlük değil otuz üçlük sayı olur.

Şehirlerden birde köylere mesire yerlerine geçek ama oralarda işler daha beter! Çoğu köylerde haftada bir iki defa çöp alini onu da Elazığ İl Özel İdaresi yapi. Vallahi çöp konteynerlerinin etrafı içi tam bir rezalet. Kala kala kokmamı dersin, birike birike çöp tepeciklerimi dersin yav yanından bile geçilmi! Çöpü atanlar zahmet edip arabadan bile inmeden, geçerken iki üç metreden çöpü fırlati. Zaten çöp poşetleri yere inmeden hava da dağıli gidi…

Demiler ki Gardaş bu kovaların etrafında oturanlar var, evler var!

İnanın haftada bir iki kere bizzat kendim köydeki evimizin önünü ellerimle temizlim ama nafile. Ne zaman bu dertten kurtuluruz. “En güzel temizlik kirletmemektir” cümlesinin ne anlama geldiğini öğrenene kadar…

‘Temiz çevre için mücadeleye devam…’

HAFTANIN FOTOĞRAFI:

İ L Ö Z E L İ D A R E T E M İ Z L İ K

Elazığ İl Özel İdaresi, 30 kişilik bir ekip ile yüzlerce kişinin kirlettiği Hazar Gölü çevresinde kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi…