Turizm ekonomisi, insanların turistik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılan çabaların bütünüdür. Turizm talebi ise, satın alma gücüyle desteklenen turistik satın alma isteği olarak tanımlanabilir. Turizm arzı ise belirli bir dönemde satılmak istenen turistik mal ve hizmetlerin bütünüdür.

Fransa ve İspanya, geçtiğimiz yıl en çok yabancı turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. ABD, Çin, İtalya, Almanya ve İngiltere de en çok ziyaret edilen ülkeler arasında bulunmaktadır.

Turizm ekonomisinden en çok kazanan ülke olan ABD, 2023 yılında 164 milyar Euro gelir elde etmiştir. ABD’yi 86 milyar Euro ile İspanya, 69 milyar Euro ile İngiltere, 64 milyar Euro ile Fransa ve 52 milyar Euro ile İtalya takip etmektedir.

2023 yılında Türkiye’yi 57 milyona yakın turist ziyaret etmiş ve Türkiye yaklaşık 50 milyar Euro gelir elde etmiştir. Bu veriler doğrultusunda, Türkiye’nin tarihi ve doğal zenginlikleri göz önüne alındığında, diğer ülkelerden daha fazla turist çekmesi beklenmektedir.

Halen tadilat ve diğer sebeplerle kapalı olan 38 müzemiz, 10 türbemiz ve 21 ören yerimiz bulunmaktadır. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ise 2016 yılından beri kapalıdır. 2016 yılında tesadüfen bulunan ve 2,72x2,42 metre boyutlarında, 0,20 metre kalınlığında olan Harput tableti halen sergilenmeyi beklemektedir.

Geçtiğimiz günlerde, Elazığ Merkez Salkaya köyü yakınlarında tesadüfen bulunan 84 metrekarelik Roma dönemine ait taban mozaiği, ülkemizin tarihi zenginliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu tür tesadüfi buluntular, arkeolojiye yeterince kaynak aktarılmadığını göstermektedir.

Uygulanan sıkı ekonomi politikalarından başta sanayi olmak üzere mal ve hizmet sektörü ile bankacılık sektörü etkilenecektir. Devlet açısından bakıldığında ise vergi gelirlerinde azalma yaşanabilir. Bu bağlamda, yeni bir gelir kaynağı olarak turizm gelirlerinin artırılması en iyi çözüm olacaktır. Bunun için acilen kapalı olan müzeler, ören yerleri ve türbeler halkın ziyaretine açılmalıdır. Harput tableti gibi eserlerin, açık alanlarda bile olsa, sergilenmesi gerekmektedir.

Harput tabletinin bulunduğu alan ve diğer buluntu bölgelerinde arkeolojik kazıların başlatılması, devam eden çalışmalara hız verilmesi ve bu eserlerin turizme kazandırılması gerekmektedir.

Hayırlı haftalar dilerim.