250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) olarak tanımlanır.

10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 10 milyon lira olmalı, yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit 100 milyon liradır.

250’den az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit 500 milyon liradır.

KOSGEB, T.C. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdari Başkanlığı olarak ülkemizin KOBİ’lerinden sorumlu ulusal kuruluşudur.

KOSGEB, ocak ayında iki yeni program açıkladı. Bu programlar “Kapasite Geliştirme” ve “Küresel Rekabetçilik” destek programları olup, 22 milyar liralık bir hacim hedeflemektedir.

Kapasite Geliştirme Destek Programı ile işletmelerin ölçek büyütme yatırımlarını destekleyerek üretimden pazarlamaya, insan kaynağından belgelendirmeye kadar geniş bir yelpazede ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Programın 2025 yılı 1. başvuru dönemi için başvurular 6 Ocak – 28 Şubat 2025 tarihleri arasında alınmaya başlamıştır. Başvuru şartları için işletmeler, KOSGEB’in resmi web sitesini ziyaret edebilir ya da KOSGEB il müdürlüklerinden bilgi alabilirler.

KOSGEB bu kapsamda işletmelere makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı ve işletme sermayesi gibi kritik harcamalar için finansman desteği sağlayacak. Destek, işletmelerin finansal kuruluşlardan kullandığı kredilerin faiz/kar payı giderlerini kapsayacak şekilde geri ödemesiz olarak sunulacak.

Program, NACE sektör sınıflandırması çerçevesinde “İmalat, Telekomünikasyon, Bilgisayar Programlama ve İlgili Faaliyetler, Bilgi Hizmet Faaliyetleri ile Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri” sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeleri kapsıyor.

İşletme başına kredi alt limiti 1 milyon lira, üst limit ise 20 milyon TL olarak belirlendi.

Küresel Rekabetçilik Destek Programı işletmelerin yenilikçi ürünler geliştirmesi, inovasyon odaklı üretim süreçlerini hayata geçirmesi ve bu ürünleri ticarileştirebilmesi için destek sağlıyor. Ayrıca, üretim süreçlerinin optimize edilmesi, tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi, yeni nesil teknolojilerin etkin kullanılması ve uluslararası iş birliklerinin artırılması gibi hedeflerle işletmelerin rekabet avantajı elde etmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Destek programı kapsamında işletmelere personel giderleri, makine ve teçhizat yatırımları, yazılım giderleri ve çeşitli hizmet alımları için geri ödemesiz finansman desteği sağlanmaktadır. Eğitim, yönderlik, danışmanlık, test ve analiz, belgelendirme, tasarım ve pazarlama gibi hizmet alımları da desteklenen kalemler arasında yer almaktadır. İşletmeler, finansal kuruluşlardan kullanacakları kredilerin faiz veya kar payı giderlerini bu program aracılığıyla karşılayabilmektedirler.

Küresel Rekabetçilik Destek Programı kapsamında işletme başına kredi üst limiti 50 milyon TL, alt limiti ise 5 milyon TL olarak belirlenmiştir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “KOSGEB ile İstihdam Koruma Destek Programı’nı başlatıyoruz. Emek yoğun üretim yapan imalat sanayi sektörlerimizin rekabet güçlerini koruyacak çok önemli bir adım atıyoruz.” dedi.

Program kapsamında tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren ve istihdamlarını koruyan KOBİ sınıfındaki işletmelere, çalışan başına aylık 2.500 TL geri ödemesiz destek sağlanıyor.

Sanayicilerimizin yanında olmaya, üretimi ve istihdamı desteklemeye devam edeceğiz.

Başvuru tarihi: 31 Ocak - 31 Mart 2025

Borsa İstanbul’da 29 KOBİ şirketi işlem görmektedir.

Hayırlı haftalar dilerim…