Havaların ısınmasıyla birlikte yatırım dünyasında da hareketlenmeler başladı. Borsa İstanbul, 10 bin seviyeleri üzerinde seyrine devam etmektedir.

   ABD borsalarından Nasdaq, tarihi zirvelerinden işlemlerine hız vermektedir. Nasdaq teknoloji hisselerine talepler devam ederken, BİST teknoloji hisseleri bu çıkışa uyum sağlayamadı. Yerel seçimden sonra dövizin stabil kalması ile teknoloji ve yazılım sektörünün hisseleri fiyat olarak çok cazip fiyatlara gerilemiştir.

   Haziran ayı enflasyonu, geçen seneki enflasyon baz alınacağı için bu yaz artış hızında yavaşlama ve düşüş öngörülmektedir. Bu veriler içinde bu yaz döneminde ekonomide alınan tedbirlerde disiplinden kopmadan sıkı para ve maliye politikasına devam etmemiz gerekmektedir.

   İngiltere’de Enflasyon %2 seviyelerine gerilemiş ve istedikleri enflasyon hedeflerine ulaşmışlardır. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) önümüzdeki aylarda temel faiz oranını düşürme olasılığı artmıştır.

    İngiltere ekonomi yönetimi bu konuda öyle hassas hareket etmektedir ki, 15 ile 20 Ağustos tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek olan Taylor Swift konserlerinin İngiltere ekonomisine etkisini yani enflasyon artış etkisini hesaplayarak bu konserleri iptal etmeyi düşünmektedir. ABD’li şarkıcı Taylor Swift bu tarihlerde Londra’da konser düzenleyecek ve bu konserin ekonomiye etkisinin 1 Milyar Sterlin olabileceği tahmin edilmektedir. Konsere gelecek olanların otel talepleri ile otel fiyat artışları, tüketim ve harcamaların artışı dolayısıyla enflasyonda geçici bir artış oluşturması bile Eylül ayında alınacak olan faiz kararını etkileyebileceğini hesaplamaktadırlar.

    Türkiye’nin de tüketim talebinin şiddetini azaltabilmesi için göç alan politikalardan vazgeçmesi ve geçici misafirleri vatanlarına geri göndermesi elzem olmuştur.

   

    Borsa İstanbul’da halen yabancı yatırımcı talebi devam etmekte olup, Bankacılık, sigorta, telekomünikasyon, havacılık ve gıda perakende sektörü hisselerinde alımları yoğunlaşmaktadırlar. Bu yaz enflasyonun baz etkisi ile düşüşü oluşursa, gündeme faiz artışından ve dövizin stabil kalmasından olumsuz etkilenen diğer sektörler de gelebilir. Bu yaz döneminde çok cazip fiyatlara gelmiş olan hisseleri takibe alabilirsiniz. Enflasyon ile mücadele süreci 2-3 yıl süreceği için halen yabancıların almaya devam ettikleri hisseler yine cazibesini koruyacaktır.

    Avrupa Merkez Bankası 2019 Eylül ayından bugüne ilk faiz indirimini yaparak gösterge faizini %3,75 olarak belirledi ve İngiltere’de enflasyon düşüşü, ABD‘de ekonominin canlılığı ile bu bölgelerle ticari ilişkisi olan şirketlerimize olumlu etki sağlayacaktır. BİST şirketlerinin çoğunluğu ihracatçı şirketler olduğu için bu şirketleri de yakinen takip edebilirsiniz.

  ONS altın ABD faiz indirimi gündemde olduğu sürece ve dünyada çeşitli bölgelerde oluşan savaşlar, çatışmalar dolayısıyla talepli seyrine devam etmektedir.

Hayırlı haftalar dilerim…