İstanbul Kartal Elazığlılar Derneği’nin her gün dernek binasında verdiği iftar yemeğine katıldım.
Dernek binası Cevizli Mahallesi’nde bir dükkân… Giriş katta yer alan dükkan oldukça büyük bir mekân… İftara katılanları gözlemledim. Daha önce katıldığım iftarlardan farklıydı. Genellikle bakıma muhtaç olan kimsesizler…
Oturacak bir sofrası, iftarı birlikte açacak kimsesizi olmayanlar…
İşte iftarın hikmeti bu olsa gerek… Hatta dernekten birkaç genç evlerinde hasta olan yaşlı çiftlere araçlarıyla yemek götürdüler. Allah hayırlarını kabul etsin.
Peki yemeklerin servisini kimler yaptı? Servisleri dernek yönetim kurulundan 3 üye yaptı. Yönetim liste yapmış her akşam 3 kişiyi görevlendirmiş.
Dernek yönetimini buradan tebrik ediyorum. İnşallah bütün dernekler örnek olurlar.
******* ******* ********
“Evet, yordular beni. Bu yüzden, 35 yıldır süregelen kitap çalışmalarımı, gazete yazılarımı ve TV programlarımı bir süreliğine askıya alıyorum. Bu ara ne kadar sürer, ben de bilmiyorum.”
Bu satırların yazarı Değerli bir kalem erbabı Süleyman Yapıcı…
Uzun yıllardır tanıdığım bu değerli büyüğümüzü çok yormuşlar ve üzmüşler.
15 kitaba imza atan, yüzlerce makale yazan ve birçok TV programı yapan Süleyman Yapıcı, Elazığ kamuoyundan ilgi ve destek görmediği için yazı hayatını askıya aldığını duyurdu.
Üniversitelerdeki bazı öğretim üyelerinin, kitaplarının basılmasına karşı sergiledikleri olumsuz tavrın kendisini hem üzdüğünü hem de yorduğunu belirten Yapıcı, “Bir ömre sığdırılan ve büyük bir fedakârlık ve başta ailemiz olmak üzere birçok alanda feragat gerektiren bu çalışmalarımızın görmezden gelinmesi ve hatta yok sayılması sadece bana reva görülen bir uygulama mıdır bilmiyorum. Ama gördüğüm şu ki memleketimde yazara ve esere çok da hak ettiği değerin verildiği görülmüyor.” diyerek helallik istedi.
Bu memlekette yaşananlar hakikaten bizi de üzdü ve yordu…
Kalemini askıya alacak kişiler ortalık da cirit atarken, Süleyman Yapıcı gibi edebi kalemlerin hayata küsmeleri bizi çok üzdü ve yordu.
******* ******* ********
Gazetemizde geçen hafta çıkan haber:
“Elazığ Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Şehir Lokantası’nın Ramazan ayında kapalı tutulması ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik ücretsiz iftar yemeği sunulmaması tepkilere neden oldu. İzmir, İstanbul ve Ankara gibi birçok belediye ücretsiz iftar hizmeti sağlarken, Elazığ Belediyesi’nin yalnızca kültür parkta bulunan restoranlarında 390 ile 460 TL arasında değişen fiyatlarla iftar menüsü sunması, sosyal belediyecilik anlayışından uzak bir tutum olarak değerlendiriliyor…”
Elazığ’ın STK’ları ise her akşam iftarlarda buluşarak, birbirlerini ağırlıyorlar. Bu iftarlara Elazığ’ın kalburüstü iş insanları ve siyasileri katılıyor.
İyi de bu şehrin ihtiyaç sahibi olan insanları yok mu?
Kartal Elazığlılar Derneği gibi bir derneği yok mu?
Hasta ve yaşlı kimsesiz insanlara yemek dağıtan aş evleri yok mu?
Hani sosyal belediyecilik anlayışı?
******* ******* ********
Gözün aydın Elazığ, yeni bir Gazeteciler Cemiyetine kavuşuyorsun…
Evet, gazeteci bir büyüğümüzün yeni bir cemiyet kurmak için girişimlere başladığını duyduk… Eğer bu cemiyet de kurulursa cemiyet sayısı 6’yı bulacak. İsterseniz tarihe bir göz atalım…
1973 yılında Elâzığ Valiliği tarafından yayınlanan “Cumhuriyetin 50. Yılı”na ithaf edilen İl Yıllığının 274.ncü sayfasında, bu alandaki ilk oluşumun varlığı kaydedilmiş bulunmaktadır.
Bu kayda göre “Elazığ Gazeteciler Derneği” adını taşıyan bu ilk meslek kuruluşunun Başkanı da rahmetli Nuri Kazancı’dır. Elazığ Gazeteciler Derneği o tarihte pek fazla varlık gösteremediği için kısa süre sonra kapanmıştır.
21 Nisan 1988 tarihinde İçişleri Bakanlığının izniyle kurulan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin çeyrek asrı geride bıraktı.
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyetinin kuruluşunda Elazığ Medyasının o dönemdeki mümtaz şahsiyetlerinden Mehmet Topal, Aydın Meral, İsmet Turan, Ahmet Kaya, Coşkun Bingöl, Şükrü Kacar ve Şeref Tan yer aldılar.
2000 yılında “Elazığ Gazeteciler Cemiyeti” adıyla yeni cemiyet kuruldu. Bu cemiyetinde müteşebbis ve birinci dönem başkanlığına Yeni Çağ Gazetesinin sahibi Yunus Çelik getirildi.
2007 Yılında Gazeteci Erkan Köse, Elazığ Gazeteciler Cemiyeti ile Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyetinin tek çatı altında birleştirme çalışmalarına öncülük etti.
Mustafa Doğan başkanlığında 2011 yılında Elazığ Gazeteciler Ve Yazarlar Derneği kuruldu. Halen faaliyetlerini sürdürmektedir.
2013 yılında Nafiz Koca başkanlığında Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti kuruldu.
31 Mart 2021 yılında İnternet Yayıncıları ve Gazeteciler Derneği (ELİYGAD) kuruldu. Kentte internet üzerinden yayın yapan haber siteleri, ELİYGAD bünyesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturdu.
2021 yılının Aralık ayında ise Elazığ Medya İnternet Yayıncıları ve Gazeteciler Derneği kısa adıyla (ELMİYAD) kuruldu.
1973 yılında başlayan CEMİYET serüveni 2025 yılında yine devam edecek gibi görünüyor.