Oyun teorisi; işlemcilerin veya finansal yatırımcıların farklı perspektiflerden bakarak karar vermeleri, temelde kendilerini diğer işlemcilerin yerine koymaları ve olası eylemlerini, tepkilerini öngörmeleri gereken bir disiplin veya stratejik düşünme yöntemidir.
   Yatırımcıların parasal işlemlerinde genel bilgilere ulaşabilme imkanları gelişmiş olduğu zamanımızda fiyat dalgalanmaları, piyasa manipülasyonları, piyasa eğilimleri, fiyat arbitraj fırsatları, haberleri yorumlayabilmeleri ve bilgi kirlilikleri gibi zorluklarla karşılaşmaktadırlar.
   Bir anda binlerce yatırımcının aynı anda aynı hisse senedini alıp sattığı ve her iki taraftaki işlemcinin de kâr elde etme umudunda olduğu borsalarda da bu teori etkili olmaktadır. İşlemciler hisse senetleri borsalarında, fonlarda, kripto ürünlerinde, jeopolitik ve politik olaylardan etkilenen piyasalar üzerinde teknik analizler, ekonomik göstergeler, kurumsal kazanç raporları ile nasıl karar vereceklerini öngörmeye çalışarak kazanç elde etmeyi hedeflemektedirler.
   Zamana, hatta yüksek enflasyona karşı paranın değerini korumaya çalışmanın yollarını deneyerek çok büyük bir mesafe alan Türk yatırımcısı, strateji geliştirmede yüksek tecrübeye sahiptir. Finansal işlemlerinde teknolojik imkânlara hızla adapte olan yatırımcılarımız, işlemlerinde teknik analizleri daha yoğun kullanarak yatırımlarında maksimum kârı sağlamaya çalışmaktadırlar.
    Borsa İstanbul yatırımcısı yerli ve yabancı hisse senetleri ile işlem yapabildiği gibi altın, döviz alım satım ve bunların türev borsası olan VİOB ile kaldıraçlı işlemleri, eurobond, tahvil, bono, mevduat, tüm banka ve aracı kurum fonlarını BİST hesapları ile çok hızlı ve kolay yapabilmektedirler. Yedi krallığımız bunlardan oluşmaktadır.
    Paranın oyunu stratejisinde, portföyün çeşitlendirilmesi çok önemli bir performans optimizasyonudur. Yeni ekonomi düzeninde alınan kararların şirketler ve sektörler üzerinde etkileri göz önüne alınınca, borsa işlemlerinde ve yatırımlarında beklentisi ötelenen sektörlerde değişiklikler yapılması kaçınılmaz olmaktadır. Yaz dönemi boyunca düşecek olan enflasyon ile bundan olumlu etkilenecek olan hisselerde bu canlılıklar ve değişimler görülmeye başlandı.
    Oyun teorisi, psikolojik önyargıların yatırım kararları üzerindeki etkisini vurgulamak için davranışsal ekonomi ile birleşmektedir, bu konuyu geçen haftalar köşemize taşımıştık. Oyun teorisinin bu ilkesi kapsamında optimal olmayan yatırım tercihlerine yol açabilen aşırı güven, kayıptan kaçınma ve sürü davranışı gibi önyargılar kabul edilerek bunların yol açtığı kayıpların önlenmesi hedeflenir. Dolayısıyla yatırım kararlarında işlemcilerin tecrübeli Kıdemli Uzmanlara danışarak hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
     BİST hisse dağılım yabancı oranı %39 civarındadır. Yapılan işlemlerden anlaşılan bu oranı zamanla 50 oranının üzerine çıkaracaklar. Bundan dolayı gün içi işlemler hacimsiz geçmekte, fiyatlamalar çok dalgalı oluşmakta ve anlık takip eden yerli yatırımcı bu işlemlerden dolayı yatırımlarından uzaklaşmaya başladı ve yeni arayışlara girişmektedir.
    En iyi stratejinin zaman içinde değişebileceğini de kabul eden oyun teorisi, uyarlana bilirliğin önemini vurgulamaktadır. Buna göre piyasa değişkenliğini, yeni bilgileri ve diğer katılımcıların davranışlarını sürekli olarak izleyen yatırımcılar, yatırım stratejisini değişen durumlara göre güncelleyerek piyasanın dinamik yapısıyla uyumlu kalabilir, eski yatırım tercihlerinde halen beklemenin hele de enflasyonun hızı düşse de yüksek enflasyon ortamında diğer yatırım tercihleri reel bir getir bırakmayacağını görmeliler, buna rağmen bu tür yerlere  halen yatırım yapılmaya devam edilmesi büyük reel kayıplara yol açacaktır.
   Dövizde son günlerde oluşan talebin bir sebebi de enflasyondaki zirveden dönüş ile ileri aylarda T.C. Merkez Bankası gösterge faizinde düşüş beklentisi oluşması olabilir .Ons altındaki değerleme ise ABD ekonomik verilerinden dolayı erken bir faiz indirimi beklentisi ve ABD başkanlık seçimleri etken olmuştur.
     Haftaya 6. Ay bilançolar açıklanmaya başlayacak, bu çok önemli bir gösterge olacak, çünkü yerel seçim  sonrası oluşan yeni ekonomi düzeni içinde 2. Çeyrek içinde şirketler neler yapmışlar bilançolarında göreceğiz. Bu bilanço sonuçlarına göre yatırımcılar uzmanlara sorarak yatırımlarını değerlendirmeli, olumlu bilanço gönderen şirketlere ek alım yaptıkları gibi, olumsuz bilanço gönderen şirket hisseler ile bir müddet vedalaşmalılar, yoksa 3. Çeyrek bilançolarına kadar başka haberleri beklemek durumunda kalacaklar.
Hayırlı haftalar dilerim.