‘’Gelmiş geçmiş en iyi günlerdi, gelmiş geçmiş en kötü günlerdi hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık hem inancın devriydi hem inançsızlığın devriydi hem aydınlık hem karanlık bir mevsimdi; umudun baharı, umutsuzluğun kışıydı hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu.’’ Charles Dickens, ‘’İki Şehrin Hikayesi” eserinin ilk giriş cümlesi bu satırlardı işte…

Bu hikâye, 1775 yıllarında Paris ve Londra’yı anlatmaktadır. Yapılan betimle ise bana göre tüm zamanlara benzetilecek bir betimleme girişiydi…

    Dünya Bankasından 18 Milyar Dolar ek ilave kaynak ile toplam 35 Milyar Dolarlık bir finansman yatırım kaynak sağlandı ve yürürlüğe girdi. Bu 18 Milyar Dolarlık finansman paketin içeriği şu şekilde olacak; 6 milyar Dolar IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası) 9 Milyar Doları IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve MIGA (Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansının) kısa vadeli garantiler aracılığıyla 3 Milyar doları hareket geçirmesiyle 3 yıl içinde bu finansmanın üçte ikisinin özel sektörün geliştirilmesine kullanılması öngörülmektedir. Bu krediler başta enerji sektörü olmak üzere yeşil dönüşüm, iklim değişikliği ile mücadele, ihracatın desteklenmesi, altyapı, lojistik, sanayi, tarım, eğitim sağlık, turizm, kentsel kalkınma gibi birçok alanda oluşturulacak projelerin finansmanında kullanılacaktır. Bu kredilerin kullanımında ilerleme sağlanırsa diğer yabancı krediler ve yatırımların önü açılacak ve kredi değerlenmesinde yükselme sağlanacaktır.

Halen yatırım yapılacak seviye için ülke puanının 4 basamak artırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. ABD’nin ilk on büyük şirketinin piyasa değeri 17,5 trilyon dolardır. Bu şirketlerin yedisi teknoloji ve yazılım şirketleridir. Türkiye ekonomisi büyüklüğü ise 2023 yılı itibariyle 1,1 trilyon dolar olmuştur, bizim çok mesafe almamız gerekmektedir ve bu arada ABD bu hıza devam etmektedir. Resmi olarak önümüzdeki bu dört sene seçim olmazsa bizler apolitik hareket edip enflasyonu indirmemiz lazım, sizden bu programlara destek bekliyorum bu süreçte.

    Ülkemizin güneyinde sular bir türlü durmuyor; İsrail’in Şam’daki İran büyükelçilik yanındaki binayı vurması ile İran’ın misilleme saldırısı yapacağı gündemini korumaktadır. Rusya-Ukrayna savaşında Avrupa’nın direkt desteklerini artırması savaşın seyrini değiştirebilir.

    Ülkemizde seçimler ile yeni bir döneme girdi bu dönemde dezenflasyon süreci oluşturulacak ve dengeler yerli yerine oturacaktır. Hükümet bunun bedelini seçimlerde ödedi artık enflasyon mücadelesinde ciddi olduğunu herkes gördü ve inandı.

    ABD’de açıklanan yüzde üç buçuk enflasyon ve güçlü istihdam verileri FED’in Haziran ayı toplantısında faiz bekleyenleri ve bu beklentilerini ileri aylardaki toplantılarına kaydırdı. Bu veriler ve İsrail saldırıları ile ONS/Altın 2400 Dolar ile tüm zamanların rekor fiyatını gördü. Dolar, TL ve diğer dövizlerde de talep fiyatlanması yukarı yönde devam etmektedir. Bu veriler Altın/TL gram fiyat artışına sebep olmaktadır.

    Önümüzdeki yaz mevsimi çok sıcak geçeceğe benziyor, şimdiden rezervasyonlar dolmaya başlamış ve bu sene rekor bir yabancı turist bekleniyor. Dövizin bol olacağı bir döneme giriyoruz; turizm gelir artışı, gelecek olan krediler, artacak olan ülke puanları ile para piyasalarındaki yabancı fonların artışı, tahvil piyasa talebi artışı ile yepyeni dengeler oluşmaya başlayabilir.

Umudun baharı, umutsuzluğun kışı. Bir yanımız bahar bahçe bir yanımız yaprak dökmektedir…

Hayırlı haftalar dilerim!

YASAL UYARI!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.