-Artık sağlam adımlarla yürüyüp güvenli alanda koşabilir, durup tekrar koşmaya devam edebilir ve engellerden kaçınabilir.

-Alçak bir basamaktan aşağı atlayabilir. Mobilyaların üzerine çıkıp yeniden aşağıya inebilir.

 -Dengesini kaybetmeden kendi başına çömelebilir ve ellerini kullanmadan tekrardan ayağa kalkabilir. Parmak ucunda yürüyebilir.

 -Sürekli hareket halindedirler. Engellendiğinde ise karşı çıkarlar ve öfke nöbetleri geçirebilirler.

-Kendi başına destek alanlarına tutunarak merdivenleri çıkabilir ve inebilir. Ancak adım atarken ayak değiştirerek değil, dengeyi sağlamak için her basamakta iki ayağını bir araya getirerek inip çıkabilir.

-Bir yere tutunduğunda tek ayak üzerinde durabilir ve 2 ayağının üzerinde zıplayabilir.

-Ayağıyla topa vurabilir.

 -Üç tekerlekli bisiklete binebilir fakat bağımsız olarak pedalları kullanmakta güçlük çekebilir. Bisikleti, ayaklarıyla yeri iterek ileri yürütebilir.

-Büyük düğmeleri ilikleyip çözebilir. Şapkasını ve ayakkabısını giyebilir. Kıyafetinin bir parçasını çıkarabilir.

-4-5 küpü üst üste koyup kule yapabilir. Büyük oyuncakları kolaylıkla itip çekebilir, ama önüne bir engel çıktığında oyuncağı yönlendirmede güçlük çeker.

-Oyun oynarken kendi kendine konuşur ama konuşmaları anlaşılmayabilir.

-Hayal gücü daha da gelişmeye başlayabilir. Oyunları daha yaratıcı olabilir.

-2 yaşına kadar yalnız oynanan oyun, bu yaştan sonra arkadaş ilişkilerinin başlamasıyla taklit, birbirini seyretme ve birbirinin oyuncağını alma şekline dönüşür. 

-Diğer çocuklarla oynamaktan daha çok keyif alır ama hala oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir. Zaten bu dönem hala beraber oynamak yerine, yan yana –paralel- oyun oynama dönemidir.

- Genellikle bir elini kullanmaya daha yatkın olabilirler. Kalemi genellikle daha sık kullandığı eliyle, başparmağı ile iki parmağını kullanarak ucuna epeyce yakın bir yerden tutabilir.

-Kendiliğinden hem dairesel hem de ileri geri karalamalar yapar ve küçüklü büyüklü noktalar çizebilir.

-Çatal ve kaşığı önceki aylara göre daha düzgün kullanabilir. Güçlük çekmeden bardağı eline alır, içer ve yeniden yerine koyabilir. Oyuncak bir bebeği besleyebilir.

-İki ya da daha çok sözcüğü bir araya getirerek basit cümleler oluşturabilir.

-Heyecanlandığında herhangi bir şeye büyük bir istek duyduğunda kekeleme görülebilir.

-Resimli kitaplara bakmaktan çok hoşlanırlar. Resimli kitaplardaki çok ince ayrıntılara dikkat edebilir. Sayfaları tek tek çevirebilir.

-Gösterilen görsellerde tanıdığı yetişkinleri ayırt edebilirler. Artık fotoğrafta kendini tanımaya da başlayabilir.

-Sürekli olarak nesnelerin ve insanların isimlerini sorarlar. (Anne bu ne? Kim? Niçin?)

-Daha fazla, daha az, daha yakında, ileride, aynı, farklı gibi soyut kavramları anlamaya başlayabilir.

-Çocuk şiirlerine ve şarkılarına eşlik ederler.

 -Basit yönergeleri yerine getirebilir. İstenildiğinde saçını, elini, burnunu, gözünü, ağzını, ayaklarını doğru olarak gösterirler.

-Her iki gözü ayrı ayrı kapatıldığında nesnelere odaklanıp eline alabilirler.

-Bildiği 50 veya daha fazla sözcüğü kullanır ve pek çoğunu anlarlar. 2,5 yaşa doğru kullandığı sözcük sayısı 200 ya da daha fazla olabilir.

-Durmaksızın konuşurlar. Sorduğu sorulara kısa ve basit yanıtlar beklerler.

-Ben, beni/bana ve sen zamirlerini doğru olarak kullanmaya başlarlar.

-Evin içinde annesinin peşinde dolaşır ve eve ilişkin etkinlikleri oyunları aracılığıyla taklit ederler.

-Çocuk bu dönemde benmerkezcidir. Herkesin kendisi gibi düşündüğünü ya da hissettiğini sanır.

-İsteklerinin anında yerine getirilmesini isterler.

 -Bir takım davranış türlerinin belirli ortamlarda uygulanması gereğini öğrenmeye başlarlar.

-Bebeğiniz bu dönemde dışkılama kasları üzerinde egemenlik kurar. Çocuğun kakasını ve çişini tutabilmesi ayrıca tuvalete yapması beklenir. (Tabi ki doğru bir tuvalet eğitimi sonrası 😊)

Çocuğun dışkılama üzerinde denetim sahibi olması, seçim yapabilme duygusunun gelişmesine yol açar. (Tuvaletini tutma ya da bırakma kararını sonuç nasıl olursa olsun veriyorsa bu seçim kararına da katkı sağlayacaktır).

Tuvalet eğitimi konusunda çocuğu zorlamamak gerekir. Bu çocukta korku, endişe ve utanç uyandırır.

-Özerklik duygusu gelişmezse başkaları tarafından denetlenme, kararsızlık, kuşku ve utanç duygularının temelleri atılır.

-Böylece çocuk toplumun, iyi, kötü, doğru, yanlış ve ayıp gibi yargılarıyla karşılaşır.

Öneriler: Çocuğun en enerjik olduğu ve en çok sorguladığı bu dönemde hem hevesini kırmamak hem de gelişimini desteklemek adına size sorduğu her soruyu geçiştirmek ya da yanıtlamamak yerine muhakkak kısa, anlaşılır şekilde açıklamalısınız.

Enerji yoğunluğu yüzünden bir oyundan diğerine hızla geçtiğini görebilirsiniz. Bu yüzden enerjisini atabileceği 2 yaşa uygun etkinlikleri tercih etmelisiniz.

Bu dönemde hayal gücü geliştiği için desteklemelisiniz. Çocuğunuza bol bol kitap okuyabilirsiniz ve birlikte konuşarak bir hikaye yaratabilirsiniz.

Bu dönemin ebeveynlerin tutumu nedeniyle sağlıklı bir şekilde atlatılamaması durumunda çocukta ileriki yıllarda saplantı, aşırı gerginlik ve inatçılık huyları yerleşir.

Makul kurallar koyun ve bunlara uymasını kararlılıkla isteyin. Eğer bir kurala uymazsa, bir açıklama yapın ve 1-2 dakikalığına onu sakin bir köşede oturtun.

Uygun olmayan bir davranış saptadığınızda, hemen başka bir eşya veya oyuncakla dikkatini dağıtabilirsiniz.

İyi davranışlarını takdir edin. Çocuğun bir şeyi yapamadığı, beceremediği zamanlarda hemen olumsuz eleştiride bulunup olumsuz tepki vermek yerine, onun davranışlarını ve çabasını desteklemek gerekir. Böylece olumlu davranışlar artarken, olumsuz davranışlar azalır.

2 yaşındaki bir çocuğun zeka gelişimine ket vuran durumların önüne geçmek gerekmektedir. Çocuklar televizyon, telefon ve tabletle geçirdiği zamanlarda ailesiyle kuracağı sağlıklı ilişkiden yoksun kalmaktadır. Çocuğun ebeveynlerinden alacağı sevgiye, şefkate ve koşulsuz kabule ihtiyacı vardır.

Teknolojik aletlerle geçirilen zaman beyin gelişimine olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle 2 yaşındaki çocukların televizyon, tablet veya telefonla mümkünse vakit geçirmemesi gerekmektedir. Eğer vakit geçiriyorsa da teknolojik aletlerin içeriği ve zamanı konusunda sınırlandırma getirilmelidir.

Anne baba olarak, çocuğun hangi davranışlarına karşı nasıl yaklaşacağınız konusunda önceden konuşup ortak bir noktaya varırsanız ve ortak hareket ederseniz, çocuk sizi bir takım olarak görecek hem size olan güveni artacak hem de manipülasyon çabaları zamanla azalacaktır.

Bu dönem çocuğun her şeyi ve herkesi taklit ettiği dönem. Sürekli sizi izliyor ve örnek alıyor. Çocukta görmek istediğiniz davranışları kendiniz sergiledikçe, bu davranışları onda daha çok göreceksiniz.

BEBEĞİNİZ BU DÖNEMDE KARŞILIKLI İLETİŞİME KAPALIYSA, YAŞITLARIYLA BİR ARADA OLMAKTAN AŞIRI RAHATSIZLIK DUYUYORSA, KONUŞMAK İSTEMİYOR VE CÜMLE YAPISINI ALGILAYAMIYORSA, MOTOR BECERİLERDE YAŞITLARINA ORANLA GERİDEN GELİYORSA VE DE TAKLİT ETME BECERİLERİNDE SINIRLILIK YAŞIYORSA MUTLAKA UZMAN BİR DOKTORA BAŞVURUP ÖZEL EĞİTİMDEN DESTEK ALMALISINIZ.