Araştırmacı yazar Yücel ÇAKMAK’la ‘Şehir Kulisi’ her hafta Elazığ’da gündemi belirliyor…

Nihayet Turan’da buluştuk.

Sevgili büyüğümüz ve üstadımız Erol Kara ile yıllarca süren dostluğumuz Turan Gazetesi ile köşe arkadaşlığımızla pekişti.

Üstadın yazısını büyük bir zevkle okudum. Turan Gazetesi’nin tarihi ve değerli aile fertlerinin anlatıldığı yazıda yeni nesil gazetecilere de tavsiyelerde bulunuyor.

Üstat Kara, Murat Turan’dan bahsederken veya tanıtırken, “Yüksek hoşgörü ve sorumluluk bilinciyle, kendine gazeteci süsü verenlere, küçük adamlara patolojik tiplere bile sabırla yaklaşarak, “Hakk’ın hatırı halkın hatırından her zaman âlidir” anlayışı ile hareket etti. Drakula siyasetini bilmeyen Murat Turan ağzı ishal olmuş decallere asla pirim vermedi ve gazete yayın hayatına devam ediyor.” sözünü alkışlıyorum.

Erol Kara yazısının sonlarında, “Parası ile itibar satın almaya çalışanlar cebine koyduğu üç-beş kuruşla çıkardığı “zoturik” dört beş sayfa neşriyatla. İtibar kazandıklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar.” diyerek, kelime hazineme de “zotturik”i (uyduruk) ekledi.

****       ****     ****     ****

Kargaların kahvaltı masasına konuk olması, yılanın balık avlaması gibi hayvan haberlerine alışmışken şimdi de acayip şekilleri farklı şeylere benzetmeye başlattık.

Kovancılar İlçesinde bir köyde bir buzağının üzerindeki desenin bir bebek siluetine ve Baskil ilçesinde ise bir domatesi insan yüzüne benzetiyoruz.

Habercilikte çağ atlıyoruz. Yakında konuşan hayvanlarla veya insana benzeyen bir kütükle röportaj yaparlarsa şaşırmamak gerek.

****       ****     ****     ****

Birazda siyasi dedikodu yapalım. Efendim bildiğiniz üzere AK Parti Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı ile Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları arası uzun bir süredir açık. Pek bir araya gelmiyorlar. Daha doğru aynı ortamda da olmuyorlar.

Kulağımıza gelen yeni duyumlara göre AK Parti’de bir küskünlük olayının daha yaşandığı…

AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’ın bu aralar durgunluğu göze çarparken, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile arasının açık olduğu iddia ediliyor.

Bu iddialar hakkında yorum yapmak istemiyorum. Sadece takipteyiz…

****       ****     ****     ****

Köşemizin müdavim olan Bedri Yücel Ağabeyim, “Dersim Türküsü”nün sözlerini merak ediyormuş.

Bilmem bilir misiniz, “Türkülerimiz Öykülerimiz” adlı bir kitap çalışmamız olmuştu. Bu kitabımız ilk baskısıyla birlikte birde Stüdyo Kemaliye tarafından 3 kasetlik albüm çalışması yapmıştık. Sonra bu kitabımız 3 baskı yaptı.

“Dersim Türküsü”nün hem sözlerini hem de hikayesini bu kitap da yer vermiştik. İşte türkümüzün hikayesi:

Bu türkü, Harput’ta güzelliği dillere destan olan Ermeni kızı kara gözlü Vartanoş’un üzerine yazılmıştır.

Güzelliğe nam salan Vartanoş’a Harput’un gençlerinden fakir bir genç gönlünü kaptırır. Murad ismindeki bu gencin ailesi Vartanoş’u istemiye istemiye ailesinden istemeye gider. Vartanoş’un ailesi fakir olan Murad’a kızı vermemek için yüksek meblağlı başlık parası isterler. Murad’ın ailesi bu başlık parası veremeyeceklerini belirtirler.

Aşk acısı çeken Murad, Vartanoş’u kaçırmak için plan yapar. Murad, güpe gündüz bir bahane ile Vartanoş’la buluşur. Vartanoş’u ikna eden Murad, Harput’tan Pertek yolu ile Dersim’e kaçmak için yol koyulurlar. Genç aşıklar Pertek önündeki kaleden geçip dağ yollarını aşarak Kekil Ağa’ya sığınırlar.

Genç aşıkların peşinde olanlar aşıkların Kekil Ağa’ya sığındığını haber alırlar. Harput’tan bir haberci Kekil Ağa’ya gönderilerek, gençlerin kendilerine teslim edilmesini isterler. Baskılardan bunalan Kekil Ağa, genç aşıkları ailelerine teslim eder. Murada kadar gelenler, murada ermeden Harput’a geri dönerler.

Vakanın duyulması üzerine bir türkü yakılır.

Dersim Türküsü

Dersim dört dağ içinde

Gülü bardağ içinde

Dersimi Hak saklasın

Bir gülüm bağ içinde

Bu dağın ardı meşe

Gün gide gölge düşe

Evine şivan düşe

Uy Vartanoş Vartanoş

Dersim dağından savuş

Tez gel Harput’a kavuş

Pertek önünde kelek

Dersime gidek gelek

Elin elimde ola

Kapu kapu dilenek

Bu dağın oylumuna

Eğil gözlerin öpem

Geldik yol ayrımına

Uy Vartanoş Vartanoş

Dersim dağından savuş

Tez gel Harput’a kavuş

Kaynak: Anonim