Araştırmacı yazar Yücel ÇAKMAK’la ‘Şehir Kulisi’ her hafta Elazığ’da gündemi belirliyor…

Müjde nur topu gibi bir meselemiz daha oldu.

Birileri bize bir bulmaca veriyor, alın uğraşın ama çözemeyin diye…

Nasıl ki ‘Çimento Fabrikası’nın yerini değiştirelim’ veya ‘Maden’in taşıyalım’ gibi yapay konuları konuşup çözemiyorsak, bu kez de Şarap Fabrikası’nı önümüze koydular.

Efendim Şarap Fabrikası’nı Tekirdağ’a taşıyacaklarmış…

Daha doğrusu 1944 yılında Elazığ’da kurulan ve 2004 yılında özelleştirilen şarap fabrikası için kapatma kararı alındı. Gerekçe olarak fabrika alanı içinde yer alan bazı binaların depremlerde hasar alması gösterildi.

Elazığ kamuoyu şimdi bu konuyu konuşuyor. Siyasisinden sivil toplum örgüt liderine kadar herkes ‘fabrikanın kapatılmaması’ yönünde görüş bildirmeye başladı. İyi de bu fabrika yabancı sermayeye satılırken neredeydiniz?

Özelleştirilmeye çanak tuttunuz…

Ferrokrom için de aynısı oldu. Adam geldi hakaret edip kilit vurup gitti. Başladık ah vah etmeye…

Yarın ise Çimento Fabrikası için aynı olaylar yaşanacak. Hatta ‘fabrikanın yeri değiştirilsin’ diye şimdiden çanak tutanlar var.

Bir türlü kendi bağımızın üzümünü yiyemik, ele yedirik.

Bedri Yücel Ağabeyimin bir lafı vardı, “Şarap Fabrikasıyla İmam Hatip Okulu yan yana olmaz, ikisinden biri gitmeli” diye…

Galiba fabrika gidecek.

**** **** **** ****

Turan Gazetesi’nin özel dosya haberi “Hazar Gölü’nün kirliliği ve Plajköy’de bulunan kaçak yapılaşma” konusu yetkilileri harekete geçirdi.

Vali Numan Hatipoğlu beraberindeki heyetle Maden ilçesi Plajköy’de ve Hazar Gölü çevresinde incelemelerde bulundu.

İnceleme sonunda yazılı bir açıklama yapan Vali Numan Hatipoğlu, “Maden ilçesi Plajköy’de bulunan ve Hazar Gölü sahilindeki kaçak yapılarla ilgili İl Özel İdaremizce yapılan tespitte 11 adet kaçak yapı tespiti yapılmış olup bu işletme sahiplerine İl Encümen kararıyla önce para cezası daha sonra ise ruhsatlandırılmayacak olmaları sebebiyle yıkım kararı alınmıştır.

Tebligatlar yapı sahiplerinin adreslerine gönderilmiş ayrıca yapıların Hazine arazisi üzerinde olması sebebiyle ve ruhsatsız yapılara elektrik abonelikleri olduğundan hem Milli Emlak Müdürlüğü’ne hem de Aksa Fırat Elektrik firmasına yazılı olarak bildirimde bulunulmuştur.

Yapılan tebligatların ardından yıkım kararı alınan 11 yapı sahibinden 4’ü tarafından karara itiraz edilerek İdare Mahkemesinden yürütmenin durdurulması yönünde karar alınarak idaremize tebliğ edilmiştir.  İtirazımıza esas hukuki süreç devam etmektedir.” denildi.

Bu gelişme sevindirici bir haber. Valimiz Sayın Numan Hatipoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

1997, 1998, 1999, 2000 ve 2001'de Turpol Tesisleri'ne, 2000 ve 2001'de Elazığ Belediye Halk Plajı'na ve 2005'te Emniyet Plajı'na verilen Mavi Bayrak ''yüzme suyu kalitesindeki düşüş'' gerekçesiyle geri alınmış ve daha sonra sürekli yaşanan kirlilik yüzünden Hazar Gölü plajları bir daha Mavi Bayrak alamamıştı. İnşallah yakında yeniden Mavi Bayrağımıza kavuşuruz.

**** **** **** ****

ETSO Meclis Başkanı Sedat Karataş’ın ziyaretçileri bu aralar eksik olmuyor. AK Partililer Karataş’ın işyerini abluka altına aldılar. Yanlış hatırlamıyorsam Mayıs ayında AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Karataş’ı işyerinde ziyaret etmişti. Geçtiğimiz hafta ise Milletvekili Ejder Açıkkapı ziyarette bulunmuştu. Duymadığımız ve bilmediğimiz ziyaretçilerde olabilir.

Şimdi diyeceksiniz ki, “Gayet doğal bir şey niye garibine gitti?” diye…

2017 yılında Elazığ Ak Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu’nun almış olduğu kararla, o dönemin Elazığ Belediye Başkan Yardımcıları ve Ak Parti Elazığ Belediye Meclis Üyeleri Sedat Karataş ve Karahan Çelik, Ak Parti disiplinine aykırı hareket ettiklerinden dolayı Ak Parti’den kesin olarak ihraç edilmişlerdi.

Yani diyeceğim şu ki, art arda yaşanan üst düzey ziyaretler Sedat Karataş’ı yine kendi saflarına katmak için olabilir mi? Ya da Sedat Karataş, AK Parti saflarına katıl da haberimiz mi olmadı?

**** **** **** ****

Elazığlı Gizem Özer olimpiyatlardan elendi ama sevinecek bir şeyler buluyoruz.

Olimpiyat ikincisi olan Malatyalı Hatice Akbaş’ın “Elazığ’ın suyunu içti” diye sevindik…

Olimpiyat üçüncüsü olan Esra Yıldız Kahraman’ın “Elazığ’ın gelini” olduğu için sevindik.

Galatasaray’a Süper Kupa’da gol atan Beşiktaşlı Mustafa Hekimoğlu’nun babası Elazığlı olduğu için sevindik.

Sevinmek için yeter ki Elazığ’la bir bağlantısı olsun bize yeter…

**** **** **** ****

“Bir Garip Bedo” olarak nam salan Bedri Yücel Ağabeyimiz ‘yazarlık’ unvanını pek sevmiş olacak ki ikinci kitabı yolda…

“Gındırlanik Gidik” adlı ilk kitabıyla büyük bir sükse yaratan ve il dışında bile imza günlerine katılan Yazar Bedri Yücel Ağabeyimiz “Gadanalam Nedisin?” adlı ikinci kitabının reklamına başladı.  Burada bir parantez açayım. Kitabın ilk eleştirisini de ben yapayım. Kitap kapağında yer alan “Gadanalam Nedisin” cümlesinin ‘?’ işareti unutulmuş. Hayırlı uğurlu olsun. Bol imzalı günler dilerim.

Kitap isimlerine bakınca şöyle bir anekdot yazmadan edemim…

-        Gadanalam nedisin?

-        Nedek vallahi… Gındırlanik gidik…

-        Gakgom aman ha, kortiğe düşmeyesin!