PİKNİK VE ANIZ YANGINLARI

Son günlerde çıkan yangınların sebebi olarak piknik sonrası söndürülmeyen ateşler gösterildi. Sabotaj var mı? yok mu? Bunu biz bilemeyiz...

Onu devlet araştırır, bulur. Ancak sabotaj haricinde, piknik yüzünden çıkan yangınlar bize piknik yapmayı bilmediğimizi gösteri. Piknikten sonra ateşi tamamen söndürmemek, çöpleri toplamamak, piknik yapılan alanı savaş meydanı gibi bırakıp oradan ayrılmak, son yıllarda büyük bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Devlet her ağacın dibine bir nöbetçi dikemez ki! Bu varlıklarımıza sahip çıkmak bizim en başta gelen vatandaşlık görevimizdir. Biz görevimizi yapmasak, sorumluluk taşımayan insanları uyarmasak, daha çok yer yanar, talan olur. Yediz, içtiz, gezdiz; kalkıp gideceksiz. Ateşi söndürmek, oturulan yeri temizlemek beş dakikalık iş. Ayıptır, günahtır, yapmayın. Bir ağacın kaç yılda yetiştiğini bili misiz? Onlar çocuk gibidir; yıllarca emek çekilip büyütililer. Hele bir de geri zekâlıların yaktığı anızlardan dolayı çıkan yangınlar var ki, tam bir komedi. Anızı niye yakısiz gardaş? Bakın, uzmanlar anlati; yakılan anızın tarlaya hiçbir faydası yok işte. Devlet anons edi, televizyonlarda her gün anlatili; anız yakmayın, anız yüzünden ülkeyi yaktınız, yeter artık. Devlet bunlara en büyük cezayı döşesin, yoksa daha çok yer yanar.

****       ****     ****     ****

HARPUT FK

Futbol takımlarının adları, eğer şehir, ilçe, belde veya mahalle adını taşise, o yerin müthiş bir reklamını yaparlar. Bunun birçok örneği vardır, hepsini buraya yazsak sığmaz. Bu durumu fark ettiğim için yıllardır Harput adını taşıyan ve profesyonel liglerde oynayan bir futbol takımı hayal edip duridim. Gittiği her yere Harput adıyla giden, kaldığı yerlerde ve geçtiği yollarda Harput ismini taşıyan bir takımın ne büyük bir reklam yapacağını tahmin edebilimisiz? Hatırlarsanız, Elazığspor Süper Lig'e çıktığı vakit, maçlar televizyonlarda yayınlanırken, kamera maratonun üstünden Harput'u çektiğinde, spiker Harput'tan övgüyle bahsederdi ve Elazığ'a gelindiğinde görülmesi gereken en önemli yer olarak tanıtırdı. Üç büyüklerle oynanan ve o anda milyonların izlediği bir maç esnasında büyük bir reklamımız olidi. Spor takımlarının adlarının reklam açısından büyük bir faydası vardır. Şimdi, 23 Elazığ FK adı değiştirilip Harput FK yapılınca, takımın gittiği her yerde ve televizyonlardaki maçlarda Harput’un reklamı yapılacak. Yani futbol takımımız aynı zamanda turizm elçimiz olacak. Bu isim, benim de duygularıma tercüman oldu. Kim bu işi düşündüyse tebrik ederim.

****       ****     ****     ****

KIZ TARAFI MI? ERKEK TARAFI MI?

Elazığ'daki amcalarımızın başından geçen ve halen yeri geldiğinde anlatılan efsane bir taziye olayı vardır. Amcalarımız, yanlış bir taziyeye gidip "Rahmetli iyi bir dostumuzdu, beraber çok güzel günlerimiz oldu, yedik, içtik, gezdik... Ruhu için El-Fatiha." dediklerinde, taziye sahipleri pis pis yüzlerine bakıp "Siz neden bahsedisiz? Rahmetli anamız hakkında nasıl böyle konuşisiz?" deyince amcalarımız yanlış taziyeye gittiklerini anlarlar. Gerçek ortaya çıkınca araya girenlerin çabasıyla olay tatlıya bağlanır.

Bu olayı niye mi anlattım, bili misiz? Az kalsın aynı yanlışlık benim de başıma gelecekti. Ancak benimki taziye değil, düğündü. Tarihine tam bakmadan düğün salonunun yolunu tuttum. Yolda tarihe bakmak aklıma geldi ve bakınca düğünün bir gün sonra olduğunu gördüm. Yani son anda fark etmesem, gidip yanlış düğünde çifte telli oynayıp 200 TL hediye takacaktım. Oradakiler de bana bakıp "Yav bu ne kız tarafı ne erkek tarafı ne halttır?" diyeceklerdi. Neyse ki ucuz atlattım.

****       ****     ****     ****

SİNYALİZASYON

Bu şehirde bazı önemli noktalara trafik ışığı koymak artık bir zorunluluk haline geldi. Her gün güzergahımda bulunan ve bizi çileden çıkaran bazı yerleri hemen belirteyim: İmam Efendi Bulvarı'nın ortasında bir noktaya, Hazardağlı Kavşağı'ndan girip Akgün Oteli'ne giderken ilk kavşağa, Şehit İlhanlar'ın üstünden Mezre Okulu'na dönen kavşağa, Akar Oteli’nin önüne ve en önemlisi eski belediyenin önündeki İstasyon ve Gazi Caddesi kavşağına trafik ışıkları kesinlikle konmalı. Bu ışıkları koymayanlar, gerekçe olarak "trafik akışı" gibi nedenler öne sürülermiş. Ancak görünen o ki, bu kavşaklar trafiği allak bullak edi ve sürücüleri çileden çıkari. Ayrıca bu durum kazalara da davetiye çıkari. Acaba bu kadar zor bir olay mı, gerçekten merak edim.

HAFTANIN FOTOĞRAFI: