Geçtiğimiz günlerde Elazığ İlimizde yine bir cinayete kurban giden kadının haberini büyük bir acı ve üzüntü ile almış bulunmaktayız. Öncelikle merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.   

Ne yazık ki; kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet yıllardan beridir süregelen kanayan yaramız olup bu yazımızla ülkemizde kadına, çocuklara yönelik ve aile içi şiddetin önlenmesi adına başvurulabilecek hukuki yolları izah edeceğim. 

Toplumumuzda uzaklaştırma kararının dayanağı olan Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 

Kanuna göre eğer şiddete uğramışsanız veya şiddete uğrama tehlikeniz bulunuyorsa veyahut sizi ısrarla takip eden birileri bulunuyorsa bunun önlenmesi için Adliyeye giderek dilekçe ile Aile Mahkemesine uzaklaştırma ve diğer önlemlerin alınması için başvuruda bulunabilirsiniz.  

Öte yandan valiliğe, kaymakamlığa veya belediyeye başvuru yapmanız halinde kendiniz ve çocuklarınız için barınma yeri veya kreş imkanı sağlanması, maddi yardımda bulunulması, psikolojik destek verilmesi sağlanabileceği gibi hayati tehlike altında iseniz koruma altına alınmanız sağlanılacaktır. 

Örnek vermek gerekirse; kocanın evdeki eşyaları kırması, küçük düşürücü söylemlerde bulunması gibi eylemleri nedeniyle kadının şiddete uğrama tehlikesinden ötürü mahkemece 2 ay süreyle kocanın evden ve kadının yakınlarından uzaklaştırılmasına karar verilmiştir. Diğer bir olayda; kadının, sevgilisi veya yabancı bir erkek tarafından ısrarla mesaj/arama yoluyla rahatsız edilmesi nedeniyle kendisinden ve yakınlarından uzaklaştırılmasına karar verilmiştir. Yine başka bir olayda; kadının, kocasının ailesi ve yakınları tarafından ölümle tehdit edilmesi üzerine uzaklaştırma kararı verilmiştir. Ayrıca kadının valiliğe başvurmasıyla kadın ve çocukları için barınma yeri tesisi ile koruma altına alınması sağlanmıştır. Son olarak başka bir olayda; kadının kocası tarafından darp edilmesi ile birlikte, müşterek evin kadına tahsisi ile kocanın uzaklaştırılmasına karar verilmiştir. 

Burada hemen belirtmek gerekir ki uzaklaştırma kararının verilebilmesi için delil aranmaz. Tabiri diğer bir dilekçe ile şiddet uygulandığı veya şiddet tehlikenizin olduğunu bildirmeniz halinde uzaklaştırma kararı verilebilecektir. Burada kanun koyucunun amacı; şiddet tehlikesini tamamen bertaraf etmektir. Keza çoğu kadın ve çocuk şiddet tehlikesi altındayken, canın derdinde iken üzerine bir de şiddeti delille ispat etmesi beklenmemiştir. Uzaklaştırma kararına rağmen eşiniz, yakınları, aileniz veya sevgiliniz vb. kişiler karara uymaz ve sizi yine rahatsız ederse gerek kolluk kuvvetlerine ve gerekse aile mahkemesine durumu bildirdiğiniz takdirde doğrudan mahkemece üç günden on güne kadar zorlama hapsine karar verilebilecektir. 

Öte yandan hakarete veya tehdide maruz kalma, yaralanma gibi durumlarınız oluşmuşsa ve deliliniz bulunuyorsa uzaklaştırma kararı verildikten sonra mahkemece savcılığa ihbarda bulunulacak ve size karşı şiddet uygulayan eşiniz, yakınları, kendi aileniz, sevgiliniz vb. kişiler hakkında ceza verilebilecektir. Siz sonrasında şikayetinizden vazgeçseniz dahi yine de kamu davası olarak yargılama devam edecek ve delil durumuna göre ceza verilebilecektir.  

Eğer adliyeye veya ilgili kurumlara gitmeye fırsatınız yok ise çok yakın bir şiddet tehlikesi altında iseniz hemen kolluk kuvvetlerini (İl ve İlçelerde Polisi, Köylerde Jandarmayı) arayıp müdahale etmelerini istemeli ve akabinde uzaklaştırma kararı talep etmelisiniz.  

Buradan tüm kadın ve çocuklarımıza HAKKINI BİL, ŞİDDETE BOYUN EĞME, DEVLETİMİZE SIĞIN! diyor ve her türlü şiddetin son bulması temenni ediyorum. Sağlıcakla kalın.