VALİMİZ DEĞİŞTİ

Valla yalan yok. Ne zaman valimiz değişse ilk işim yeni valimizin önceki görevine bakmak oli. Alışmışız ya genelde ilk defa vali olanları Elazığ da görmeye onun için eski görevlerine bakıp merakımı giderim. Bu merakım yeni valimizde de kendini gösterdi ve hemen yeni valimizin önceki görevine baktım ve derin bir ohh çektim zira başka bir şehrin valisi Elazığ’a atanmıştı. Demek ki bazen hak aramak, toplumsal tepki ve serzeniş işe yarimiş. Elazığ halkı sivil toplum kuruluşları basını ilk defa vali olanların Elazığ’a atanmasına karşı çıkıp bunu dile getirince artık vali atamalarında Elazığ’a daha dikkatli davranılmaya başlandı. Yeni valimiz hayırlı olsun. Hoş geldinleri uzatmayalım.

****       ****     ****     ****                                                                           

BAHTI BARAN

Elazığ da yeni moda bahtı baran yağmurları. Bahtı baranı fazla açıklamaya gerek yok herhalde genelde herkes bilir. Son yıllar da sıkça karşılaştığımız bir tabiat olayı mesela ben izzetpaşa civarındayken hurra bir yağmur bir sel beş dakika da kıyamet kopi. Hazırlıksız yakalanan vatandaşlar yağmurla sırılsıklam olup dizlerine kadar sokaklardan akan sellerin ortasında kaliler ve bir kaldırımdan karşı kaldırıma geçmek imkansız oli. Haliyle bunlar yaşanırken öbür mahallede ya da şehrin başka bir muhitinde hava günlük güneşlik olabili. Herkes birbirine sori yav bu yağmur ne zaman yağdı. Bizim buraya damla düşmedi işte bu bazı yere yağan hemen yakınına yağmayan yağmurlara bahtı baran denir.

****       ****     ****     ****                                                                           

YANGINLAR

Tam tamına üç Pazar elimde tırpan, sırtımda ot biçme makinesiyle bahçemizdeki yeşil otları biçtim. Biçmesem o yeşil otlar sıcaklar başlayınca sararıp kupkuru olup yanmaya hazır barut gibi olacaktı. Her bahar bu işi düzenli olarak yaparım. Ardından bahçenin içini traktörle veya çapa makinesiyle sürerim. Tüm bu yaptıklarım kendi çapımda yangınlara karşı aldığım birkaç tedbirdir. Yangın olayını birebir yaşayınca son anda kurtulunca böyle yapmak zorunda kaldım. Benim tedbirlerime rağmen sigara izmariti ya da cam şişe yüzünden çıktığını tahmin ettiğimiz yangından 50 senelik çam ağaçlarımızı yanmaktan son anda kurtardık. Bana kalırsa özellikle köylerde oturan vatandaşlarımız evlerinin etrafındaki otları falan temizleyip ufaktan bir sürdürüp yangına karşı tedbir almış olurlar.

****       ****     ****     ****                                                                             

TAKILARA TAKTIM

Yani düğün sahipleri sizden gram, çeyrek, döviz beklemi ama artık şu 100 liralar 200 liralar takmak biraz ayıp oli cebiz de akrep mi var. Düğün salonlarının fiyatlarından haberiniz yok herhalde. İki kişi köftecilere gitsez 460 lira hesap ödersiz. Kalkıp düğüne gidişiz müzik dans yeme içme eğlenme sonunda 200 lira zarfa koyup çıkısiz. Takı nedir evlenen gençlere ana babalarına bir nebze katkıdır yardımdır. Belki adamların maddi durumları zayıftır. Mecburen bir düğün yapmak zorundalar. Bazıları da şöyle düşiniler yav o da bana 200 lira takmıştı tamam da gardaş 3-4 sene önce 200 lira iyi paraydı. Bari siz de enflasyon kur farkını filan ekleyin ve çıtayı biraz yükseltin. Bak takmisez takmayın.

****       ****     ****     ****                                                                              

CİMRİLEŞTİM

Acaba ben mi cimrileştim ve elim titri yoksa başkaları bonkörleşmiş anlamadım gitti. Bir arkadaş iştahla soslu tavuğa üç kişi için 1200 lira verdiğini öyle anlattı ki parayı tavuğa verdiğini açıklamasaydı bende Palu tava yediğini zannedecektim. Diğer bir arkadaş da hani o neredeyse kürdana dahi para alınan yer var ya şehrin kuzeyinde ki kadim şehirde yer bulamayıp telefon numarasını bırakıp yer boşalınca arayın geleyim denilen yerde üç kişiye 3000 lira hesap ödediğini anlatınca kesin kanaat getirdim artık ben cimrileşmişim yalan yok hesap binleri geçince evden çıkmim kendi yemeğimi kendim yapim. Ne yapam gardaş akşama kadar aslanla kavga edim zira ekmek aslanın ağzında ya.

                                                                        

HAFTANIN FOTOĞRAFI:

Ekran Görüntüsü 2024 07 15 132656

Badem şekerimizin sarı renklisi de çıktı. (Limonlu)