Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye’nin sığınmacı sorununa dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaycı, "Mayını kaldırır kaldırmaz Türkiye'de terör başladı. Terörün başlamasıyla sığınmacılar çoğaldı. Sığınmacıları hep ithal ettik. Birleşmiş Milletler’de 193 devlet var; en fazla sığınmacı barındıran ülke olarak bir numarayız" dedi.

‘Mavi Vatan’ Projesi’nin mûcidi, TÜRK Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (DEGS) Başkanı Elazığlı hemşehrimiz Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI, sığınmacı meselesine de dikkat çekti. Sözleşmelerin önemini vurgulayan Yaycı, Türkiye’nin geçmişte imzaladığı Ottowa Sözleşmesi'nin kara mayınlarının temizlenmesine yönelik olduğunu ifade ederek, bu sürecin Irak ve Suriye'deki çatışmalardan sonra Türkiye’ye olan göçü artırdığını belirtti. Yaycı, "Dünyadaki sığınmacıların yüzde 20'sini barındırıyoruz" dedi.

Ci̇hat Yayci

"SIĞINMACI KONUSUNA KESİNLİKLE KARŞIYIM"

Türklerin denizci bir millet olduğuna dikkat çeken Yaycı, tarihteki deniz zaferlerini hatırlatarak, Barbaros Hayrettin Paşa'nın "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünü hatırlattı. Yaycı, deniz sınırlarının kara sınırları kadar önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin haritasında sadece kara sınırlarının değil, 462 bin kilometrekarelik deniz alanlarını içeren 'Mavi Vatan' haritasının da bulunması gerektiğini ifade etti.

"BU HARİTA, ATATÜRK’ÜN MAVİ GÖZLERİNDEN ESİNLENMİŞTİR"

Yaycı, Türkiye'nin deniz ülkesi olduğunun altını çizerken, "Bu harita, Atatürk’ün mavi gözlerindeki mavilikten esinlenmiştir. Mavi Vatan, Türkiye’nin ilan ettiği ya da etmeyi öngördüğü deniz yetki alanlarıdır. Bu alanlar, yalnızca bizim kullanabildiğimiz canlı ve cansız kaynakları, balıkları, petrolü ve doğalgazı kapsar. Harita, Türkiye'nin yüzölçümünü 462 bin kilometrekare olarak kabul etmiştir" açıklamasında bulundu.

"BEN SADECE MİLLETİN EMRİNDEYİM"

Yaycı, Türkiye’de bu haritayı çizebilecek insan sayısının oldukça az olduğunu belirterek, "18 Mayıs 2020'de Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’ndan istifa ettim. Emekli unvanını kullanmıyorum, çünkü kendi kaderimi kendim çizdim ve kimsenin ellerine bırakmadım. Bu yolda gençleri yetiştirmeyi ve vatana hizmet etmeyi amaçladım. Ben sadece milletin emrindeyim" dedi.

Editör: İzzet TUMAY