Elazığ’ın derin sularında gizlenen tarihi ve kültürel miras hakkında konuşan Dalış Eğitmeni Nizam Kaya, eserlerin gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini söyledi. Fırat ve Murat nehirleriyle su altına gömülen antik kentler, hanlar, köprüler ve 820’den fazla arkeolojik merkezle Elazığ, dalış turizmi için Türkiye’nin yeni rotası olmaya aday.
Kaya, bölgedeki su altı zenginliklerinin tanıtımıyla Elazığ’ın, dalış deyince Kaş’la anılan Türkiye’nin doğudaki yeni merkezi olabileceğini ifade ediyor. Bu vizyon doğrultusunda, Elazığ’ın su altı dünyası bölgenin kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak için benzersiz bir fırsat sunuyor…
ELAZIĞ’IN DERİN SULARINDA GİZLİ MİRAS
Elazığ’ın su altı zenginlikleri üzerine TURAN gazetesine özel açıklamalarda bulunan Dalış Eğitmeni Nizam Kaya, “Gelin, hep birlikte bu şehre yeni bir vizyon açalım; yıllarca yapılmayanı yapalım, bölgemizdeki su altı zenginliklerini gün yüzüne çıkaralım” dedi.
Kaya, Elazığ’ın su altı zenginliklerini anlatmanın zorluğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu şehre ve bölgeye değer katacak, yeni bir vizyon oluşturacak projelerimiz var. Türkiye’de dalış deyince akla Kaş geliyorsa, doğunun Kaş’ı Elazığ olabilir. Belki de UNESCO Sualtı Kültür Şehri unvanını kazanabilir. Fırat ve Murat nehirlerinin gizemi, Kuzey Mezopotamya’nın bereketi, dünyanın ilk kahinin su altında kalan tapınağı, Keban Barajı’nın yapımıyla sular altında kalan 1,5 km uzunluğundaki surlarla çevrili batık şehir ve daha nice tarihi yapılar bu toprakların altında. Kelimeler bu zenginlikleri anlatmaya yetmez.”
BİR DALGICIN GÖZÜNDEN ELAZIĞ
Dalgıç olarak Elazığ’a bakıldığında, Fırat ve Murat nehirleri üzerine yapılan barajlar nedeniyle yüzyıllardır yaşanılan alanlar ve kültürel mirasın su altında kaldığı görülüyor. Bölgenin yapısı ve geçmişteki teknolojik kısıtlamalar nedeniyle 820 arkeolojik merkezin çoğu hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Ağın bölgesinde gerçekleştirdiği dalışta, Hastek Kalesi’nin su altında kalan kısmını gören ve kaydeden Kaya, bu bölgenin Türkiye ve dünyada ilk üçe girebilecek dalış noktalarından biri olduğunu belirtti.
PERTEK KALESİ VE SU ALTINDA KALAN MAĞARALAR
Kaya, Malatya-Elazığ arasında yer alan Kömürhan Köprüsü’nün çevresinde gece dalışlarının büyüleyici olduğunu ifade ederek, su altındaki tatlı su balıkları ve flora çeşitliliğini övdü. 2019 yılında çektiği Türkiye’nin en derin tektonik gölü olan Hazar Gölü’ndeki batık şehri, kale surlarını ve anforaları (testi) unutulmaz bulduğunu belirten Kaya, “Bu değerleri yok saymak imkansız” dedi.
SU ALTI TURİZMİ VE YENİ PROJELER
Elazığ’da su altı turizminin geliştirilmesi gerektiğini savunan Kaya, dalış bölgelerinin işaretlenmesi, rehber dalıcılar eşliğinde turistlere dalış yapılması gibi projelerle bölgenin tanıtılabileceğini söyledi. Kaya, su altı yapay resif projeleri ile bölgenin su altı zenginliğini arttırarak balık ve krevit popülasyonunu desteklemeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bölgenin uluslararası dergilerde tanıtımı ve bazı kurumlarla iş birliği yaparak arkeolojik yapıların aydınlatılması gerektiğini vurguladı
“Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı, Elazığ da bu anlamda zengin bir şehir” diyen Kaya, “Hep birlikte bu şehre yeni bir vizyon açalım, yıllarca yapılmayanı yapalım ve su altı zenginliklerini gün yüzüne çıkaralım. Su hayattır, su altı ise hayatın kalbi.”