ÖZEL HABER

ULUOVA PROJESİ % 16’DA!

Elazığ’ı ziyaret eden İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan KABUKCUOĞLU’nun TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin resmî açıklaması…

Uluova’da yıllardır devam eden susuzluk sorunu sürerken; Gazeteniz TURAN, 2021 Nisan ayından günümüze yaşanan üst düzey gelişmeleri derleyerek “Uluova Dosyası”nı sizler için hazırladı…

Anadolu’nun en kıymetli ovalarından biri olan, Elazığ’ın en geniş ovası Uluova’da yıllardır devam eden ve kangren hâline gelen “susuzluk” sorununda beklenen çözüm bir türlü hayata geçirilemezken, Gazeteniz TURAN, 2021 Yılı’nın ilk günlerinden itibaren, özellikle de 2021 Nisan ayından içinde bulunduğumuz Eylül ayına kadar yaşanan üst düzey gelişmeleri derleyerek “Uluova Dosyası”nı sizler için hazırladı…
DSİ 9. BÖLGE MÜDÜRÜ; “SU TALEBİ HAKLI!” 
2020 Ağustos ayında vekaleten yürüttüğü Kars 24. Bölge Müdürlüğü görevinden Elazığ’a DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’ne atanan Mahmut DÜNDAR, yaptığı ilk değerlendirmede özellikle ekip çalışmasına ve projelerin tamamlanması konusuna önem vereceğini deklare ederken, 2021 Yılı’nın ilk aylarında Uluova Sulama Projesi’ne ilişkin yaptığı açıklamada tespitlerini ve çözüm yollarını şu ifâdelerle dile getirmişti; “Uluova Elazığ’ımızın en önemli beklentisi olan bir ovamız. Sulamaya açılmış, pompajlı sulama imkânından faydalanmış. Ancak, elektrik borçlarının ödenememesinden dolayı işletme devam ettirilememiş ve maalesef sulama gerçekleşmemiştir. Bu süreç içerisinde de bu nedenle bu Uluova’daki su ihtiyacı her dönem sürekli ve haklı olarak gündeme getirilmekte, bununla ilgili çalışmaların yapılması talep edilmektedir” DSİ 9. Bölge Müdürü DÜNDAR, Uluova’nın sulama sorununun çözümü konusunda projelerinin; vatandaşların elektrik bedeli ödemeden daha ekonomik bir sulama yapmalarını temin amaçlı olarak yürütüldüğünü söylüyordu…
İYİ PARTİ’DEN ULUOVA ÖNERGESİ VE BAKAN’A BEŞ SORU… 
18-19 Mart 2021 Tarihlerinde Elazığ’ı ziyâret eden İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan KABUKCUOĞLU, Elazığlıların talebi üzerine 1 Nisan 2021 Tarihi’nde Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından cevaplanmak üzere TBMM Başkanlığı’na Yazılı Soru Önergesi vermiş ve ‘’2017 Yılı’nda başlatılan Uluova Sulama Projesi’nin ödenek yetersizliğinden dolayı ilerlemediği’’ gerekçesiyle, Bakan PAKDEMİRLİ’ye şu beş soruyu sormuştu;
1Önergenin cevaplandığı tarih itibarı ile Uluova sınırları içerisinde toplam sulanabilir arazi miktarı ile DSİ Yerüstü sulamaları yapılan arazi miktarı ne kadardır?
2220.000 dekar büyüklüğe sahip Uluova’da bugüne kadar bakanlığınız tarafından çözüm getirilemeyen sulama probleminin nedenleri nelerdir?
3Uluova’nın Elazığ ve çevresinin sahip olduğu su kaynaklarından daha iyi yararlanabilmesi adına bakanlığınızca son 19 yılda hangi tedbirler alınmıştır? Bakanlığınız Uluova’da yaşanan tarımsal sulama suyu sorununu nasıl çözüme kavuşturacaktır?
4Bakanlığınız tarafından, 2017 yılında başlatılan Uluova Sulama Projesi için bugüne kadar yıl bazında ne kadar kaynak ayrılmıştır?
52017 Yılı’nda başlatılan Uluova Sulama Projesi’nin bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı nedir?
BAKAN’IN ÖNERGE’YE CEVABI; “PROJE % 16 SEVİYESİNDE!..”     
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan KABUKCUOĞLU’nun Yazılı Soru Önergesi’ni 21 Haziran 2021 Tarihi’nde cevaplayan Bakan PAKDEMİRLİ, Uluova Sulaması 1. Kısım İnşaatı işinde fizikî gerçekleşmenin % 16 seviyesinde olduğunu bildirirken ‘’malûmu ilam’’ etmiş oldu. Bakan PAKDEMİRLİ, yazılı cevabında ayrıca; ‘’Sulama projeleri yapılmış, su kaynağı Keban Barajı Gölü olup, pompajlı olarak sulanması öngörülmüştür. 14.656 hektar alana ait Uluova Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmekte olup, etaplar halinde inşa edilecektir. Elazığ İli’nin etrafı sularla çevrili olsa da bu kaynaklar kot olarak düşük olup, tarım arazileri ise su kaynaklarına göre yüksektedir. Dolayısıyla mevcut kaynaklardan yapılacak sulama için pompajlı sulama kaçınılmaz bir durumdur…” ifâdelerine yer vermişti…
10 GÜN SONRA ELAZIĞ HEYETİ’YLE TOPLANTI YAPILDI!..  
Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin cevabından on gün sonra 1 Temmuz 2021 Tarihi’nde Ankara’da, DSİ Genel Müdürlüğü’nde ‘’Elazığ Uluova Sulaması’’nın masaya yatırıldığı bir toplantı yapıldı.
Namık KİPER Toplantı Salonu’nda Elazığ Heyeti’yle gerçekleştirilen toplantıya; Tarım ve Orman Bakanı Yardımcıları Akif ÖZKALDI, Hadi TUNÇ, Ayşe AYŞİN IŞIKGECE, Elazığ Valisi Erkaya YIRIK, Elazığ Milletvekilleri Metin BULUT, Sermin BALIK, Zülfü Tolga AĞAR, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin YILDIRIM, MHP Elazığ İl Başkanı Semih IŞIKVER, DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Şadiye YALÇIN ve Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR katıldı.
Toplantıda ‘’2017 yılında sözleşmesi imzalanarak işe başlanılan Elazığ Uluova Sulaması 1. Kısım İnşaatı işi kapsamında 146.560 dekar alanın kapalı borulu sulama şebekesi imalatında S1-Y7 hattı KM:6+658 – 11+054 arası, S1-Y7-1 hattı KM:1+000 – 12+179 arası boru imalatlarının tamamlandığı ve projede ancak %15 fiziksel gerçekleşme sağlandığı’’ gerçeği ile yüzleşmiş olundu.
DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI AMA ORANA HİÇ DEĞİNMEDİ? 
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, 26 Temmuz’da Uluova Sulama Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulunurken; geçen ay içerisinde Ankara’da bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve onun neticesinde bir yol haritası belirlendiğini proje yapımını bu yıl tamamlayıp akabinde beklentilerinin 2023 Yılı’nda Uluova’ya ilk suyu  vermek olduğunu söyledi.
Sulama enerjisinin Güneş Enerjisiyle karşılanacağını belirten Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, burada vatandaşa herhangi bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’daki alanların sulanmasına imkân sağlayacak bir çalışmanın bitme noktasına geldiğini, yine pompaj ile peyderpey sulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.
DSİ 9. Bölge Müdürü DÜNDAR, projenin bir de bütçe tarafı olduğunu, herşeyin para olmadığını, yapım süresinin de dikkâte alınması gerektiğini ifâde etti ancak bu arada Uluova Sulama Projesi’nin gerçekleşen oranına hiç değinmedi…
VE ÇALIŞTAYDA BAKAN’DAN MESAJ!   
Uluova’nın suya hasreti devam ederken 15 Eylül 2021’de İzmir’deki ‘’İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı’’nda konuşan Bakan Bekir PAKDEMİRLİ ‘’daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıklar, bundan sonra 5-6 yılda bir karşımıza çıkacak’’ dedi ve sulama projelerinde su kaybını azaltan modern sistemlerin payını yüzde 6'lardan yüzde 29'a yükselttiklerini ifade ederek "hedefimiz, inşaatı devam eden projeler tamamlandığında bu oranı yüzde 90'ların üzerine çıkarmaktır.’’ mesajını verdi.