Maden İlçesi’nde yaşanan sorunları yargıya taşıyan Hemşehrimiz ORKUN; ‘’Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak anayasal hakkını kullandığını, ilgili yörenin çocuğu olması dolayısıyla da yöre insanlarının hakkını ve çıkarlarını koruma görevini ve sorumluluğunu taşıdığını’’ dile getirdi…

TURAN YAZDI, TMO AÇIKLADI TURAN YAZDI, TMO AÇIKLADI

TURAN Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Cezmi ORKUN, Maden İlçesi’nde hafriyattan kaynaklı doğal olmayan heyelan ve sonuçlarını değerlendirirken, güncel bir hafriyat sorununu da gündeme getirerek işletmeci firmanın ilçeyi boşaltmak peşinde olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

-64

Maden İlçesi’nde yaşanan sorunlara karşı siyasilerin tepkisiz kaldığını dile getiren ORKUN, Yıldızlar SSS Holding’in yakın zamanda Kahramanmaraş ilçesinde çıkardıkları cevherleri de Maden İlçesi’nde değerlendireceklerini ve yine ilçeye birçok pasa dökeceklerini açıklayarak önlem alınmazsa Maden’de birçok sorun yaşanacağını ifâde etti.

Tüzel kişiliğe sahip Doğru Parti temsilcisi olması nedeniyle ülkenin herhangi bir yerinde, milletin ve devletin zararına olan her konuda ilgili kurumlardan bilgi talep etme ve gerektiğinde yargıya taşımada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak anayasal hakkını kullandığını, ilgili yörenin çocuğu olması dolayısıyla da yöre insanlarının hakkını ve çıkarlarını koruma görevini ve sorumluluğunu taşıdığını dile getirdi…

‘’MADEN İLÇESİNDEKİ HAKSIZLIKLARLA MÜCADELE ETMEYE 2021 YILI İTİBARİYLE BAŞLADIM!’’

Maden İlçesi’nde yaşanan tüm sorunlara tamamıyla vakıf olan, ayriyeten konuyu yargıya taşıyan Doğru Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Madenli hemşehrimiz Cezmi ORKUN, Maden İlçesi’nde yaşanan süreçleri TURAN Gazetesi okurlarıyla paylaştı. Maden İlçesi’nde Yıldızlar SSS Holding’in yaptığı sorumsuz çalışmalardan dolayı Elazığ’ın tarihi ilçesinde birçok tescilli yapı ve evlerin zarar gördüğünü belirten Cezmi ORKUN, Elazığ siyasilerinin Maden’de yaşanan sorunları göz ardı ettiğini belirterek şöyle konuştu; ‘’Değerli hemşerilerim, Öncelikle belirtmem gerekir ki, Tüzel kişiliğe sahip DOĞRU PARTİ temsilcisi olmam nedeniyle ülkemizin herhangi bir yerinde, milletin ve devletin zararına olan her konuda ilgili kurumlardan bilgi talep etme ve gerektiğinde yargıya taşımada üç temel ögeyi esas almaktayım. Bunlar;

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak anayasal hakkımı kullanıyorum,

2. İlgili yörenin çocuğu olmam nedeniyle yöre insanlarının hakkını koruma ve mücadelesini verme, ayrıca yöre halkının çıkarlarını koruma görevimi yapıyorum.

3. Siyasi Parti temsilcisi olarak da ülkemizin her tarafındaki olayları takip etme ve mücadelesini    verme görev ve sorumluluğu taşıyorum.

Bu görev ve sorumluluk anlayışım çerçevesinde tüm aşamaları sizlerle paylaşacağıma söz verdiğim üzere ilimiz ölçeğinde Maden ilçesi ve insanlarının mağduriyetleri konusundaki tüm mücadelemde vekiller ve mülki idare amirleri başta olmak üzere hiçbir bürokratın ilgilenmediğini hatta daha açık söylemem gerekirse ilçeyi tümüyle boşaltma mücadelesi verdiklerine şahit oldum. Bu kabul edilebilir değil elbette. Yöre insanı ve siyasi parti temsilcisi olarak görev ve sorumluluğum gereği bu vicdandan yoksun anlayışın sebep olduğu haksızlıklar karşısında susamazdım, susmadım da.

 2021 yılı itibarı ile haksızlıkların açıklığa kavuşması ve mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele etmeye başladım. Bu mücadelenin her aşamasını söz verdiğim üzere siz değerli hemşerilerimle belge ve bilgiye dayalı olarak paylaştım. Son gelişmeleri aktarmadan önce yapılan haksızlıkları sizlere hatırlatmak isterim. Nedir bu haksız ve hukuk dışı eylemler derseniz.’’ Dedi.

 ‘’MÜLKİ İDARE AMİRLERİ VE BÜROKRATLAR NEDEN SUSKUN?’’  

Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulunan Madenli hemşehrimiz Cezmi ORKUN, siyasilerin ve bürokratların bölgede yaşanan sorunlara aldırış etmeden Yıldızlar Holding’e çanak tuttuğunu iddia ederek şunları kaydetti; ‘’Şu anda çalışmakta olan Yıldızlar Holding’in sebep olduğu Doğal olmayan heyelan (ki ilgili kurumlarca tespit edilmiştir.) sonucu; tescilli tarihi maden köprüsü yıkılmış, tescilli tarihi Camii-kebir camisi yıkılmak isteniyor. Oysa; önleyici tedbirlerle korunması gereken tescilli tarihi bu yapıların ilgili yasa gereği korunması gerekirken, başta belediye başkanı olmak üzere mülki idare amirleri ve ilgili bürokratlar nedendir bilmem ama hiçbir yasal işlem yapmayıp, bugüne kadar kör ve sağırları oynamışlardır. Aynı zamanda; hem yıldızlar Holding’in sebep olduğu heyelan hem de yaşanan deprem sonrası, ilçe sakinlerinin barınacakları konut ve ticaretlerini devam ettirecekleri dükkanlar ile ilgili bir çalışma olmamakla birlikte insanları konteynerlerde kalmaya mecbur edici bir yaklaşım sergilemeye devam ediyorlar. Sanki biz “Madeni yıkacağız ve burayı Yıldızlar SSS Holding’in çöplüğü yapacağız” diyorlar. Bu yaklaşım bırakın siyaseti, yahu hangi vicdana sığar siz söyleyin. Buna sebep olan kim olursa olsun, sırtını nereye dayarsa dayasın yasal yollarla bunun hesabını mutlaka verecektir. Bundan emin olabilirsiniz. Bu firmanın yaptıklarını görmezden gelen Belediye başkanı oy popülizmi uğruna 3-5 çalışan faydalansın diye tüm ilçe sakinlerini yerinden yurdundan etme yetkisinin kendisinde olduğunu zannediyor galiba. Bir daha söylüyorum yargılanacaksınız.’’ Dedi.

2-65

‘’KURUMLARIN YAPACAĞI CEZAİ İŞLEMLERİ ÖĞRENMEK İSTEDİM, KİMSE CEVAP VERMEDİ!’’

Açıklamalarının devamında Maden İlçesi’nde meydana gelen sorunların tamamında etkisi olan Yıldızlar SSS Holding Firması’nın iktidar tarafından kollandığını belirten Cezmi ORKUN, Elazığ Valiliği’ni kendisine bilgi vermemesinden dolayı dava ettiğini ve bu mücadeleyi kazandığını belirterek şunları söyledi; ‘’Gelelim son gelişmelere değerli hemşerilerim. Dava konusu ettiğim, Yıldızlar SSS Holding firmasının sebep olduğu doğal olmayan heyelan sonucundaki, AFAD raporları ile belgelenmiştir. “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş köprü yıkılmış, Camii kebir cami ise 1150 sayılı karar ile riskli alan kapsamına alınmıştır. Bu konuda, sorumlu firma hakkında ilgili ve yetkili kurumlarca yapılan ve veya yapılması düşünülen işlemler hakkındaki bilgi talebime, valiliğimizce cevap verilmemesi üzerine bir üst kurula yaptığım itirazım da reddedilmiştir. Pes etmedim, Adalet Bakanlığı Ankara 23.İdare mahkemesine gittim oradan da ret kararı aldım. Bu ret kararının iptali için istinaf mahkemesine dava açtım. Bu dava Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12.İdari Dava Dairesinin (Esas No:2023/846, Karar No:2023/2438) kararı (EK) avukatlarım aracılığı ile tarafıma iletilmiştir. Söz konusu karar kesin olup taleplerim de haklı olduğum tescil edilmiştir. Gereğinin yapılması için söz konusu karar, 12.Şubat.2024 günü gereği için Elazığ valiliğine teslim edilmek üzere postaya verilmiştir. Valiliğimiz tarafından yapılan çalışmaları da sizlerle paylaşacağımdan şüpheniz olmasın. Tüm bu uğraşlarımın tek amacı var o da haksız ve hukuk tanımaz anlayışın bir başka yerde de aynı şeyleri yapmasının önünü almaktır. Maden için verdiğim mücadeleyi DOĞRU PARTİ Enerji, Tabii Kaynaklar ve madencilik sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak biliniz ki, Balıkesir Kazdağları, Kayseri Develi, Erzincan İliç, Artvin Cerratepe, Ordu vs. ülkemizin dört bir yanında madencilik faaliyetleri nedeniyle çevre ve yöre insanlarını olumsuz etkileyen tüm şirketler nezdinde veriyoruz. İnanıyorum ki Maden ilçesinde elde ettiğimiz başarı ülkemizin birçok yerinde de tekrarlanacaktır. Çünkü biz halkımızı eksenine alan ve DOĞRU olanı yapıyoruz. Halkın tek kuruşuna el atan kim olursa olsun o elleri kıracağız. Bu anlayış çerçevesinde geçmişi birçok çevre ve insan sağlığını hiçe sayan faaliyetlerle dolu ve mevcut iktidar tarafından korunup kollandığı aşikar olan Yıldızlar SSS Holding’in, aynı olumsuzlukları ilçemiz ve insanımıza yaşattığı gün gibi ortada.’’ Dedi. 

22-3

’BU FİRMA YILDA YAKLAŞIK 4 BİN KAMYON PASAYI MADEN İLÇESİNE BOŞALTACAK!’’

Sözlerine Yıldızlar SSS Holding şirketinin birçok yan kuruluşu olduğu ve birçok bölgede çalışmalar yaptığını ifade ederek devam eden Cezmi ORKUN, Yıldızlar SSS Holding’in Kahramanmaraş ilinde bulunan maden sahasından çıkardığı cevherleri Elazığ’ın Maden İlçesi’ne sevk edeceklerini iddia ederek şunları söyledi; ‘’K. Maraş ili  Afşin ilçesi, KARAARDIÇ mevkiindeki NESKO Maden Ticaret ve Sanayi A.Ş.(Yıldızlar SSS Holding şirketi) adına kayıtlı sahada yapmayı planladığı ocak projesine ilişkin 21.Aralık.2021 tarihli tanıtım dosyası ile ÇED sürecini başlatmış ve 18 Kasım 2022 tarih 98840047 220-02 E-2022296 no’lu karar ile ÇED gerekli değildir belgesini(EK-2) almıştır. Söz konusu dosyada; “Proje kapsamında kapalı işletme ile üretim gerçekleştirilirken yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 24 saat üç vardiya şeklinde çalışılacaktır. ÇED alanında toplam 384.900 ton/yıl üretim yapılması planlanmakta olup bunun 307.920 ton/yıl’ı cevher, 76.980 ton/yıl’ı pasa olması beklenmektedir. Ocaktan kazanılan maden; NESKO MADEN TİCARET VE SANAYİ A.Ş. ile Yönetim Kurulu Başkanının aynı kişi olduğu ETİ GÜMÜŞ A.Ş.’ne ait Elazığ İli MADEN ilçesinde işletilmekte olan Zenginleştirme (flotasyon) Tesisine sevk edilecektir.” İfadesi yer almaktadır. Bunun anlamı yılda yaklaşık 4000 kamyon pasanın Maden ilçe merkezine boşaltılacağıdır. Şimdi anladınız mı Maden’i neden boşaltmak istediklerini. Bu firma, Maden ilçesini çöp deposu haline getirmek istiyor. Bilinmeli ki, ilçemiz bu firmanın çöplüğü olmayacaktır. Bu ve olası konularda bu şirketin ilçeye verdiği zararları bu firmadan tazmin, ilçe belediyesine olan milyonlarca lira borcunu tahsil etmeye ve Maden ilçesinin atık merkezi yapılmasını önleyici tedbirleri şimdiden almaya ilgili ve yetkili kurumları bir kez daha davet ediyor ve uyarıyorum. Bu konularda hem yöre insanı olarak hem de DOĞRU PARTİ temsilcisi olarak gerektiğinde her türlü yasal işlemlerin tarafımca yapılacağının da bilinmesini isterim.’’ Dedi.

1-144

‘’ELAZIĞ SİYASİLERİNİN BU AYMAZLIĞI GÖRMEZDEN GELMELERİ OLDUKCA MÂNİDAR!’’

Son olarak Elazığ siyasilerinin bölgede yaşanan sorunları görmezden geldiğini vurgulayarak açıklamalarını sona erdiren Cezmi ORKUN; ‘’Değerli hemşerilerim, bu faaliyetlerin devamı halinde, karar vericilerin iş birliği kuşkusu varlığını sürdürecektir. Çünkü, söz konusu firmanın NAKSAN Plastikte ve dağıtım şirketleri ihalelerinde neler yaptığını, devleti nasıl soyduklarını da gayet iyi bilen biri olarak, Yıldızlar SSS Holding’in yıkıcı faaliyetleri ortada olmasına rağmen, ilimiz siyasilerinin bu aymazlığı görmezden gelmelerini oldukça manidar buluyorum. Siz söyleyin bu ve benzeri firmalar neden ve kimler tarafından korunuyor. Hukuk devletinde vatandaşlar gibi devlet de hukukla bağlıdır. Devlet, kamu kurumlarının kararlarını yok sayan ve etkili çalışmasını engelleyen her türlü girişimi de bertaraf etmek ile sorumludur. Bu nedenle Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12.İdari Dava Dairesinin (Esas No:2023/846, Karar No:2023/2438) kararındaki ''Modern, Çağdaş ve Demokratik toplumların olmazsa olmazlarından birisi de bireyin kısıtlı istisnalar dışında istediği bilgiye ulaşmasıdır.'' vurgusunu önemli bulmakla birlikte hukukun günün sonunda tecelli edeceğine dair inancımızı pekiştirdiğini ifade etmek isterim. Sonuç olarak, Maden ilçesinde çevre ve yöre insanlarımız yok sayılarak ilgili firmanın sebep olduğu heyelan nedeniyle tarihi değerler, çevre ve insanlarımızın zarar görmesine, yetkili ve ilgili kurumlar ile ilimiz milletvekillerinin artık yeter demesini bekliyor, devletimize, milletimize ve çevreye zarar veren bu tür uygulamalara sebep olan kişi ve veya kuruluşlar karşısında sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum. Biliniz ki, Bizler sermaye düşmanı değiliz, bizler insanımıza, çevremize zarar verenlerin, devletimizin zararına sebep olan iş ve işlemlerin karşısındayız. Tüm hemşerilerimi en derin sevgi ve saygı ile selamlıyorum.’’ Diye konuştu.

11-13

Editör: İzzet TUMAY