Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Hazar Gölü ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Bölgedeki kontrolsüz yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon atıkları Hazar Gölü’nün rengini değiştirirken, bölgede oluşan haşere ve kötü koku rahatsızlık veriyor…

Son yıllarda Hazar Gölü'nde artan çevre kirliliği, bölge halkı ve ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Hazar Gölü’nün su kalitesinde gözle görülür bir düşüş yaşanırken, çevresel tahribatın boyutları her geçen gün daha belirgin hale geliyor.

Hazar Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli doğal güzelliklerinden biri olarak binlerce yıldır yaşam kaynağı olmuştur. Ancak, son yıllarda hızla artan evsel atıklar ve kontrolsüz yapılaşma, gölün ekosistemini geri dönülemez bir şekilde tehdit ediyor.

Bölge halkı, Hazar Gölü’nün kirlenmesi nedeniyle su kaynaklarının azaldığını ve tarım alanlarının sulanmasında zorluklar yaşandığını belirtiyor. Ayrıca, balıkçılık faaliyetlerinde de büyük düşüşler gözlemleniyor. Eskiden bol miktarda balık bulunan Hazar’da, artık balık türlerinin sayısında önemli azalmalar görülüyor.

Konuya ilişkin TURAN Gazetesi aracılığıyla yetkililere seslenen vatandaşlar ise Hazar Gölü’nün korunması gerektiğini ifade etti…

SACİT ÖZDEMİR; ‘’ÇOCUKLARIMI GÖLE GÖTÜRDÜM, GÖTÜRMEZ OLAYDIM!’’

Sacit ÖZDEMİR, ‘’Geçen yıl Fransa'dan baba ocağı Elazığ'a geldim. Çocuklarımı götürdüm göle, götürmez olaydım. Avrupa'da böyle bir göl olsa inci gibi bakarlar, maalesef bizimkiler pislik yuvası yapmış. Yazık gerçekten çok yazık’’ diyerek gölün vahim durumunu gözler önüne serdi.

NAİDE ACAR; ‘’HER YER ÇÖP!’’

Naide ACAR, ‘’Buralar çok güzel, insanlar bunu anlayamamışlar. Çöp her yerde, sorun burada; yazın güneşten ve sudan yararlanmalı insanlar.’’ Dedi.

AYNUR İÇMELİ ÇUBUKCUOĞLU; ‘’YAZIKLAR OLSUN!’’

Aynur İçmeli ÇUBUKCUOĞLU, ‘’Her şey çok güzel görünüyor, değerlendirilmesi güzel olsa insanlarımız iyi taşısa ne güzel olur. Yazık, çok üzüldüm. Zamanında bazı tesislere gittiğimizde gayet güzeldi yazıklar olsun.’’ Diye konuştu.

DİLEK OYMAK KÖKÇÜ; ‘’BAZI BÖLGELER PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR!’’

Dilek Oymak KÖKÇÜ, ‘’Güzelliklerimizin kıymetini bilelim. Gölün bazı bölgeleri pislikten geçilmiyor. Göl yabancı bir şehirde olsa cennet olur.’’ Dedi.
 

TURAN GAZETESİ OLARAK YİNE YETKİLİLERİ İKAZ EDİYORUZ!

Turan Gazetesi olarak, Hazar Gölü’nün korunmasının, sadece bölge halkı için değil aynı zamanda bölgenin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliği için de hayati önem taşıdığını belirtiyor ve gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir Hazar Gölü bırakmak için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguluyoruz. ‘Burası Bodrum Değil Sivrice Hazar Gölü’ başlığıyla atılan ısmarlama haberler ile Hazar Gölü değer kazanmaz, kendimizi kandırmayalım ve Hazar Gölü’nü koruyalım!

Editör: İzzet TUMAY