Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, geçtiğimiz günlerde Maden ilçesine yaptığı ziyaret sonrası mağdur vatandaşlar tarafından kendisine iletilen talepleri Meclis’te anlatarak sorunların çözümü için destek istedi.
Maden ilçesindeki mağdur vatandaşların sesi olan Gürsel Erol, geçtiğimiz günlerde Maden ilçesine yaptığı ziyaret sonrası söz verdiği gibi ilçe halkının ve mağdur vatandaşların talebini TBMM kürsüsünden dile getirdi.

ÇÖZÜM YERİNE YENİ MAĞDURİYETLER ORTAYA ÇIKIYOR

Maden’de çözümden uzak bir durum olduğunu vurgulayan Erol: “Maden konusunu defalarca gündeme getirmiştim. Fotoğraflar göstererek orada tutulan raporlarla ilgili vatandaşların sorunları ve beklentileri ile ilgili süreci anlatarak birçok kez bu kürsüde Maden’i konuştum. Ama geldiğimiz noktada bu konuşmalar ve görüşmeler neticesinde ne yazık ki Maden’deki sorunun çözümü yerine orada yaşayan vatandaşlarımızın yeni mağduriyetlerle karşı karşıya kaldığı bir süreç yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

YENİ SORUN: EV VE İŞYERLERİNİ BOŞALTIN TEBLİGATI

Maden ilçesindeki hak sahibi vatandaşlara gönderilen tebligatlara da değinen Milletvekili Erol, konuşmasının devamında: “Maden ilçesi aslında Maden Bakır İşletmesi ile var olan bir alan. Maden, geçmişte de binlerce insanın çalıştığı bakır işletmesinde Elazığ’ın ve ilçenin hem ekonomisini hem de sosyal yaşantısını destekleyen bir ilçeydi. Aynı zamanda Maden ilçemiz, Elazığ’da açık hava sinemaları, tiyatrolar, tenis kortları yokken sosyal yaşantı anlamında da çok farklılık gösteren bir ilçemizdi. Ama ne yazık ki daha sonradan Maden Bakır İşletmesi’nin özelleştirilmesinin ardından binlerce kişiyle çalışılan bakır işletmesi yüzlü sayılara düştü. Oradaki madencilik anlayışından kaynaklı maden pasasının yanlış stoklanmasından dolayı o bölgede sorunlar yaşanmaya başladı. Ve 2019 Yılında Sayın Cumhurbaşkanı’nın Kararnamesi ile o olan riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilmesinden sonra 2019 yılından 2024 yılına kadar yapılan tek şey devlet tarafından kamu tarafından yapılan tek şey geçtiğimiz günlerde oradaki hak sahiplerine konut ve iş yeri sahiplerine tebligat göndererek ve belli bir süre verilerek evlerinizi boşaltın denilmesi oldu. 2019-2024 bu beş yıl içerisinde vatandaşın barınabileceği bir mesken, konut ve yerleşim alanı gösterilmedi. İş yerleri ile ilgili bir çalışma yapılmadı. İş yerleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmadı.” ifadelerine yer verdi.
 

“HALKIMIZIN 3 TALEBİ VAR” 
 

Maden’de halkın 3 talebi olduğunun altını çizen Gürsel Erol: “Ben geçen hafta Maden’deydim. Maden halkının üç tane ana başlıkta talep ettiği konu var. 
1-    Hem ilçeyi hem de Diyarbakır-Elazığ Karayolu’nu tehdit eden riskin giderilmesi için Maden Bakır İşletmesi’nin hafriyat ve pasa olarak yığdığı bu atıkların mutlaka kaldırılması veya gerekli teknik önlemlerin alınması.  
2-    Riskli alan ilan edilen bölgenin yeniden teknik ekiplerce, üniversitelerce yerlerinde çalışmalar, sondajlar yapılarak bölgenin yeniden değerlendirilmesi.  Çünkü bununla ilgili şöyle bir şey var. Yani riskli alan tam anlamıyla teknik olarak incelenmeden harita üzerine belirlenmiş bir bölge olabilir kaygısı ve endişesi olmasından kaynaklı riskli alanın tespitiyle ilgili bir beklenti var.
3-    Konut sahipleri diyor ki benim evim yıkılacak peki ben nereye gideceğim? Nerde yaşayacağım? Aradan geçti beş yıl. Bu beş yıl süre içerisinde benim başımı sokacağım bir alan bir mekan vermediniz. Ve bunlar kendi kaderlerine orada terk edilir duruma geldiler.

İş yerleri sahiplerine de “boşalt” diyorsun ama bir alan ya da bir mekan göstermiyorsun. Yani insanlara diyorsun ki “Sen burayı boşalt ben burayı yıkacağım. Ben seni kendi kaderine terk ediyorum. Ne halin varsa gör.” Bunun aksini savunuyorsanız o zaman bu kürsüye çıkın deyin ki “Eksik yanlış bilgi verdin. Biz Maden ile ilgili şu girişimlerde bulunduk. “Maden’in sorunlarının çözümüyle ilgili şu taahhütlerde bulunduk” deyin ben de burada size teşekkür ederim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Editör: İzzet TUMAY