Erzincan’da altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından bölgede yine siyanür korkusu yaşanıyor.

Geçmiş tarihlerde Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyünde faaliyette olan Anagold altın madeninin yol açacağı ekokırıma dair uzmanlar ve çevre savunucuları defalarca uyarıda bulunurken, hukuksal mücadele de yürütülmüştü…

2-63

Erzincan’da altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından bölgede yine siyanür korkusu yaşanıyor. Geçmiş tarihlerde Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyünde faaliyette olan Anagold altın madeninin yol açacağı ekokırıma dair uzmanlar ve çevre savunucuları defalarca uyarıda bulunurken, hukuksal mücadele de yürütülmüştü…

Gelinen noktada binlerce ton zehirli toprak sel olup akarken, ne büyük bir tehlike içinde olunduğunu jeoloji mühendisi Prof. Dr. Süleyman PAMPAL, ‘’Fırat'a karşıması bütün yaşamın bitmesi demek’’ sözleriyle özetledi. 

-60

‘’ESNAFIN DİRENECEK GÜCÜ KALMADI’’ ‘’ESNAFIN DİRENECEK GÜCÜ KALMADI’’

PROF. DR. PAMPAL; ‘’O VADİNİN ÖNÜ TAMAMEN KAPATILMALIDIR!’’ 

İliç'teki siyanürle altın madeni faaliyetine dair bütün bu süreçte ekolojistler ve çevre savunucularının mücadelesi dikkate alınmazken, geçtiğimiz hafta çevre felaketi meydana geldi. Tonlarca siyanürlü toprak heyelan şeklinde akarken, içinde bulunulan tehlikeyi Jeoloji mühendisi Süleyman PAMPAL özetledi.
Prof. Dr. PAMPAL, Habertürk'te katıldığı programda, ‘’Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır.’’ Dedi.


TORPAK KAYMASI OLAN BÖLGE FAY HATTININ ÜZERİNDE… 

Çöpler Kompleks Madeni kapsamında açık ocak madencilik faaliyetleri ile oksitli ve sülfitli cevher çıkarılıyor ve dore altın ile gümüş ve bakır keki üretimi gerçekleştiriliyor. Madencilik faaliyetinin gerçekleştiği alanda aktif bir fay hattı olan Bingöl-Yedisu Fay Hattı da bulunuyor.

Madende üretim 2010 yılında başladı. İlk kapasite artırımı ile 2019’da siyanürlü üretimden 39 çeşit kimyasal + sülfürik asit + siyanürle üretime geçildi.

Anagold, Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değildir” kararıyla maden sahası içindeki açık ocak alanına 5,83 hektarlık bir bölüm daha eklemek için onay aldı.

2021’den beri ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılan ÇED iptal davası sürüyor. Sahada kapasite artırımı yapılmasına yönelik verilen ÇED raporunun iptali için açılan dava kapsamında bilirkişi incelemesi yapılmıştı.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Erzincan'da kayıp işçileri arama çalışmaları devam ediyor. Arama çalışmaları 2 bin 663 personel, 793 araç ve iş makinesi ile devam ederken çalışmaların araçlara ait parçalar bulunan alanda yoğunlaştırıldığı kaydedildi. Bölgedeki son duruma ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı BAYRAKTAR, ‘’Su kontaminasyonuna karşı 9 ayrı noktadan ölçüm alıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlamış değiliz.’’ Diye konuştu.
 
 

Editör: İzzet TUMAY