ÖZEL HABER

ELAZIĞ’DA İKİ FİRMA DENETİMLERE TAKILDI

Elazığ’da gerçekleştirilen denetimlerde ise iki gıda firmasında uygunsuzluk tespit edildi. Hilal Piliç firmasının piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti, Hıdır Akgün firmasının tam yağlı tulum peynirinde ise inek sütü bulunduğu açıklandı...

Tarım ve Orman Bakanlığı, gerçekleştirdiği denetimlerde taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklamaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, 7 bin 800 kontrol görevlisi ile bugüne kadar 940 bin denetim yapılırken, 16 bin uygunsuzluk vakası tespit edildiği ve 771 milyon lira idari para cezası kesildiği açıklandı. Ayrıca, 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Yıl sonuna kadar denetimlerin 1,5 milyona yaklaşacağı ifade edildi. Elazığ’da gerçekleştirilen denetimlerde ise iki gıda firmasında uygunsuzluk tespit edildi. Hilal Piliç firmasının piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti, Hıdır Akgün firmasının tam yağlı tulum peynirinde ise inek sütü bulunduğu açıklandı.

GIDA SEKTÖRÜNDE TAĞŞİŞ YAPANLAR IFŞA EDİLDİ: TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN UYARI

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sektöründe tağşiş ve taklit ürünler tespit eden firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Bu yıl yapılan denetimlerde pul biberde boya, kaşar peynirinde nişasta, dana eti olarak satılan ürünlerde domuz veya kanatlı eti gibi uygunsuzluklar tespit edildi. Bakanlık yetkilileri, bu yıl gerçekleştirilen 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk kaydedildiğini ve 771 milyon TL idari para cezası uygulandığını bildirdi. Ayrıca, 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

Bakanlık yetkilileri, bu işletmelere asıl cezayı tüketicilerin keseceğini vurgulayarak, “Tüketimden gelen hakkınızı kullanın” uyarısında bulundu. Gıda taklit ve tağşişini önlemek amacıyla 2 Ekim’den itibaren anlık ifşalara başlanmış olup, söz konusu firmalara 146 bin 337 liradan 10 milyon 500 bin liraya kadar para cezası uygulanıyor.

Bakanlık yetkilileri, tüketicilerin en iyi denetçi olduğunu belirterek, “Sorun olarak gördüğünüz her konuyu Alo 174 Hattı’na bildirin” çağrısında bulundu. Elektronik ortamda anlık olarak paylaşılacak gıda bilgileri, tüketicilerin bilinçli tercihler yapmasına olanak tanıyacak.

ELAZIĞ’DA İKİ FİRMA DENETİMDE TAKILDI

Elazığ’da yapılan denetimlerde Hilal Piliç ve Hıdır Akgün isimli iki gıda firmasında uygunsuzluk tespit edildi. Hilal Piliç firmasının piliç sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti, Hıdır Akgün firmasının tam yağlı tulum peynirinde ise inek sütü bulunduğu açıklandı.

KAREKOD UYGULAMASI İLE ŞEFFAFLIK SAĞLANACAK

Gıda işletmelerinde gönüllülük esasına dayanan karekod uygulamasının hayata geçirildiğini belirten yetkililer, tüketicilerin karekod okutarak işletmenin denetim tarihini ve sonuçlarını görebileceğini açıkladı. Bu yıl 1,5 milyona yaklaşan denetimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor. 7 bin 800 kontrol görevlisi ile yılda 1.3 milyon resmi kontrol yapılmakta.

Bakanlık, taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünleri laboratuvarlarda test ederek içeriğindeki maddeleri belirliyor. Özellikle et, zeytinyağı, bal gibi ürünlerde sıkça rastlanan sahteciliklerin önüne geçmek için tüketicilerin şüpheli görünen gıdalardan uzak durmaları gerektiği vurgulandı.

Yurttaşların sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak için çalışmalarına devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, eski duyuruları da anlık olarak yayınlamayı hedefliyor. Bu kapsamda, geçmiş dönemde tespit edilen taklit ve tağşiş ürünleri hakkında da bilgi verileceği kaydedildi.

GÜVENİLİR GIDA İÇİN YOĞUN DENETİMLER: BAKAN YUMAKLI’DAN AÇIKLAMALAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşma hakkı için yoğun denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti. Yumaklı, “Herhangi bir uygunsuzluğu kabul etmiyoruz, asla tolerans göstermiyoruz” dedi.

Iğdır’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı, bu yıl 1 milyona yakın denetim yapıldığını, 16 bin uygunsuzluk tespit edildiğini ve 800 milyon lira idari ceza uygulandığını aktardı.

YENİ DUYURU SİSTEMİ

Yumaklı, gıda uygunsuzlukları hakkında yeni bir duyuru sistemine geçileceğini açıkladı. Duyurular, güvenilirgida.tarimorman.gov.tr üzerinden anlık olarak paylaşılacak. Geçmişteki tespitlerin gecikmesi, işletmelerin yasal haklarıyla ilgili süreçlerden kaynaklandığını vurguladı. Tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimi için gerekli adımlar atılmaya devam edilecek.