Elazığ’daki diyaliz hastalarının yaşadığı mağduriyet, özellikle Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören hastaların iddialarıyla endişe verici bir hal aldı. Böbrek hastalarının yaşadığı zorluklar, Gazeteniz TURAN aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasına rağmen, yetkililerden henüz çözüm yönünde ciddi bir adım gelmemesi kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

DİYALİZ HASTASI EMRE YAŞADIKLARINI ANLATTI: “KOLUMUN HALİ ORTADA”

Diyaliz hastası Yetkin Emre, yaşadığı zorlu süreci şu sözlerle anlattı: “Fırat Üniversitesi Hastanesi başhekimine defalarca dilekçe verdik, sizlerin aracılığıyla sorunlarımızı duyurmaya çalıştık. Dedik ki: ‘Diyaliz hastalarına deneyimli hemşireler verin, işte kolumun hali!’ Fistül uygulaması sırasında damarlarım patlatıldı, kolum morardı.” Emre’nin yaşadığı bu acı tecrübe, hastaların tedavi süreçlerindeki ihmallerin ciddiyetini gözler önüne seriyor.

E R E E E ESORUMSUZLUĞA KİM DUR DİYECEK?

Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların diyaliz tedavisi için fistül işlemine ihtiyaç duyduğu biliniyor. Ancak bu süreçte yapılan hatalar, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Emre, Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yaşadığı deneyimin, başhekimlik ile hemşireler arasında bir suçlama zincirine dönüştüğünü belirtiyor: “Hemşireler başhekimliği, başhekimlik ise Sağlık Bakanlığı’nı suçluyor. Olan bize oluyor.

-130

Diyaliz merkezinde doktor bulunmaması ve deneyimli hemşirelerin farklı servislere kaydırılması nedeniyle yaşanan bu sorumsuzluk, hastaların sağlığını riske atıyor. Emre, “Bu fistül işlemi koldan olmazsa daha da perişan olacağım” diyerek durumun vahametini dile getiriyor.

“SORUNLARIMIZI KİME ANLATACAĞIZ?

Emre, AKP Elazığ İl Başkan Yardımcısı Seyfettin Bahçeci ile konuştuğunu, ancak “Üniversite hastaneleri Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, biz müdahale edemiyoruz” cevabını aldığını belirtti. Bu durumda hastaların sorunlarını nereye iletecekleri büyük bir muamma. Hastanede verilen yemeklerin durumuna bile değinmek istemeyen Emre, “Yüzlerce kilometre uzaklardan tedavi için gelen hastaların koşullarının yetkililer tarafından nasıl göz ardı edildiği ortada,” dedi.

İKTİDAR SEYRETTİ, EROL SORU ÖNERGESİ VERDİ

Gazeteniz TURAN’ın defalarca gündeme getirdiği bu sorunlar karşısında iktidar kanadından somut bir adım atılmadı. Ancak CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesiyle diyaliz hastalarının yaşadığı bu trajik süreci gündeme taşıdı.

Editör: İzzet TUMAY