Eğitimde tasarruf tedbirleri çerçevesinde yapılan sınıf birleştirmeleri, ülkenin eğitim sisteminde ciddi sorunlara yol açıyor. 12-15 kişilik sınıfların birleştirilmesi, öğretmenlerin boşta kalmasına neden oluyor.

Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında öğretmen atamalarındaki gecikmeler, öğretmenlerin sınıflarında öğrencileriyle buluşmasını zorlaştırıyor. Eğitim-Bir-Sen Elazığ 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, bu yıl 20 bin öğretmenin atanması gerektiğini belirterek, “Mülakat zulümdür, haksızlıktır” ifadesini kullandı.

Eğitimde tasarruf tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilen sınıf birleştirmeleri, ülkenin eğitim sisteminde ciddi sorunlara yol açıyor. Okullarda 12-15 kişilik sınıfların birleştirilmesi, iki sınıfın birleşmesiyle mecburen bir öğretmenin boşta kalmasına neden oluyor. Bu durum, eğitimde tasarruf sağlamanın imkansız olduğunu gözler önüne seriyor.

2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlangıcında sınıflarında öğrencileriyle buluşması gereken öğretmenler, mülakat sonuçlarını beklemekten başka çare bulamıyor. Eğitim-Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ, bu yıl 20 bin öğretmenin atanması gerektiğini vurgulayarak, “Mülakat zulümdür, haksızlıktır. Mülakatın kamuda bazı meslekler hariç bu ülkenin gündeminden çıkması gerekmektedir” dedi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN ARTAN SAYISI KRİTİK BİR SORUN

BAHŞİ, eğitim fakültelerinden mezun olup atanmayı bekleyen öğretmen sayısında büyük bir artış olduğunu ifade ederek, “Atanamayan öğretmenler gerçekten ülkenin büyük bir problemi haline geldi. Bu sorunun kök nedenlerini tespit etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Eğitim fakültelerinin sürekli öğrenci alması ve mezun vermesi, atanamayan öğretmen sayısını artıran etkenler arasında yer alıyor.

Sınıfların birleştirilmesiyle eğitim kalitesinin düşeceğine dikkat çeken BAHŞİ, “Daha önceki dönemlerde de bu tür düzenlemelerle karşılaştık. İki sınıf birleştirildiğinde, sınıf mevcutları 35-40’a kadar çıkabiliyor. Bu durumda iyi bir eğitimden söz etmek mümkün değil” dedi.

EĞİTİM FAKÜLTELERİNDEN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER İŞSİZ KALIYOR

BAHŞİ, Türkiye genelinde eğitim fakültelerinden mezun olan öğrencilerin sayısının her yıl binleri geçtiğini ve her yıl yeni mezunların eklendiğini belirtti. “Bunların yalnızca %1’i akademik kariyer yaparak istihdam edilebiliyor. Doktorasını tamamlayıp üniversitede kalanlar dışında, kendi branşlarında iş bulamayan çok sayıda öğretmen var. Özellikle tarih, edebiyat ve felsefe gibi alanlarda öğretmen alımının çok düşük olduğunu biliyoruz” dedi.

ACİL ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

BAHŞİ, devletin atanamayan öğretmenlerle ilgili acil çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti. “İstihdam politikası konusunda devletin ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile iş birliği içinde bir çalışma yapması gerekiyor. Hangi alanlarda ihtiyaç varsa, öğrencilerimizi akademik eğitime zorlamadan mesleki eğitime yönlendirmeliyiz” diye ekledi.

Eğitim-Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ’nin açıklamaları, eğitimdeki krizin derinleştiğini ve atanamayan öğretmenlerin durumunun acil olarak ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Gazeteniz TURAN, bu konuyu gündeme taşıyarak, atama mağduru öğretmenlerin sesi olmaya devam edecektir.

Editör: İzzet TUMAY