ÖZEL HABER

CUMHUR İTTİFAKI ‘TURİSTLİK EK SEFER’ İSTEDİ, MUHALEFET İSE ‘HIZLI TREN’İ SORDU!

Cumhur İttifakı’nın Elazığ Heyeti TCDD Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederken, Milletvekili Nazırlı heyette yer almadı… ‘’Elazığ ve Palu hedefli Turistik Van Gölü Ekspresi Projesinin hayata geçmesini’’ talep ederken özellikle Harput'taki ve Palu'daki mevcut konaklama altyapısı eksikliğinin nasıl tamamlanacağı konusuna açıklık getirmemeleri dikkât çekti…

Cumhur İttifakı Heyetinin 31 Ocak Çarşamba günü ‘’Elazığ ve Palu hedefli Turistik Van Gölü Ekspresi Projesinin hayata geçmesini’’ talep ederken özellikle Harput'taki ve Palu'daki mevcut konaklama altyapısı eksikliğinin nasıl tamamlanacağı konusuna açıklık getirmemeleri dikkât çekti… 

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL ise 19 Ocak Cuma günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU’na ‘’Sivas-Malatya ve Malatya-Elazığ Hızlı Tren projesi ne aşamadadır ve ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?’’ diyerek TBMM’de soru önergesi verdi… 

CUMHUR İTTİFAKI ‘TURİSTLİK EK SEFER’ İSTEDİ, MUHALEFET İSE ‘HIZLI TREN’İ SORDU! 
İlimizin turizm alanında gelişmesine önemli bir katkı sağlayacak turistik Van Gölü ekspresi seferleri için Cumhur İttifakı Elazığ heyeti ilk adımı atarken, Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise yıllardır yapılması beklenen Sivas-Malatya ve Malatya-Elazığ Hızlı Tren projesini gündeme getirdi. Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı Elazığ Milletvekilleri Erol KELEŞ, Ejder AÇIKKAPI ve Semih IŞIKVER ile Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ve Elazığ MHP İl Başkanı Yunus BAL; TCDD Üst Yönetimi ile bir araya gelerek Elazığ Merkez ve Palu İlçemizde duracak şekilde programlanmış turizm açısından büyük katkı sunacak olan Turistik Van Gölü Ekspresi üzerine istişarede bulundular. Cumhur İttifakı Heyetinde Milletvekili Mahmut Rıdvan NAZIRLI’nın yer almaması dikkâtlerden kaçmazken, Heyetin özellikle Harput’taki ve Palu’daki mevcut konaklama altyapısı eksikliğini nasıl tamamlayacakları merak konusu oldu… 

‘’AÇIK HAVA MÜZESİ KONUMUNDA OLAN İLİMİZİN TANITIMI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK!’’ 
Konu ile ilgili ortak açıklamada bulunan Ak Parti Milletvekilleri Prof. Erol KELEŞ ve Ejder AÇIKKAPI ve MHP Milletvekili Semih IŞIKVER şu bilgileri verdi; “Biz de Cumhur İttifakı Milletvekilleri olarak Elazığ ve Palu hedefli Turistik Van Gölü Ekspresi Projesinin hayata geçmesi için yeni bir süreç başlatmış bulunuyoruz. İstanbul ve Ankara kalkış merkezli olmak üzere bölgemizin doyumsuz tarihi güzellikleri, zenginlikleri ve kültürel değerlerini turizme kazandırarak bölgesel kalkınma ve gelişme adına da yeni bir kapı aralamayı hedefliyoruz.”

‘’ELAZIĞ TÜM YÖNLERİYLE TANITILACAK!’’ 

Elazığ’ın 4 bin yıllık kadim tarihi ile Harput, Palu, Keban, Baskil ve diğer yörelerimizdeki onlarca ata ve ecdat yadigârı eserlere sahip olduğunu ifade eden Cumhur İttifakı Milletvekilleri; “Farklı kültür ve medeniyetlerin de çok sayıda değerinin bulunduğu ilimiz adeta açık hava müzesi konumundadır. İlimizin zengin gastronomi varlığı, musiki zenginliği ve kürsü başı geleneği, yöresel halk oyunları, inanç turizmindeki varlıkları, doğal güzellikleri, seyrine doyum olmayan Hazar Baba Kayak Merkezi, Keban Baraj Gölü, Hazar Gölü, kış sporları, doğa sporları, müzeleri ve yöresel ürünleri tanıtılmayı ve turizme kazandırılmayı beklemektedir.
İlimizin tüm bu zengin potansiyelinin her birinin farklı beklentisi olan, binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekecek, her biri çok kıymetli değerlerdir. Tüm bunlarla birlikte ilimizde özellikle son yıllardaki turizm yatırımları da ilimiz adına önemli kazanım olmuştur. Başlatılacak turistik tren seferleri ile başta konaklama, yeme içme, alışveriş ve eğlence anlamında çok önemli altyapılara sahip olan şehrimizin bu potansiyelini ekonomik değer haline getirecek çok önemli bir sürecin başlayacağını ifade eden Milletvekilleri, “Bu sürece katkı sağlayan ve desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlara şükranlarımızı sunuyoruz. Aziz şehrimize hayırlı olsun.” Denildi. 

PEKİ KONAKLAMA, ALT YAPI EKSİKLİKLERİ VE İHMÂLLER NASIL GİDERİLECEK? 

Doğal zenginliklerinin yanı sıra tarihî ve kültürel varlıklarıyla âdeta bir açık hava müzesi olan Elazığ ne yazık ki ihmâl ve tanıtım yetersizliğinden müzdarip… 
Elazığ’ı gezen turist sayısının son derece sınırlı olmasını neye yorabiliriz? 4 bin yıldan eski yerleşim yeri Harput’taki kaleyi, eski uygarlıkları, Urartulardan Artuklu’ya, Selçuklu’dan, Osmanlı’ya uzanan tarihsel yapıları neden yeterince tanıtamıyoruz?  
Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun adına yaptırılmış camiyi ülke içinde bile kişi sayısı sınırlı. Oysa Safevî hükümdarı Şah İsmail’in büyükannesi de olan Sara Hatun için İranlılar, Azerbaycan Türklerinin burayı bugüne değin bilmeleri gerekmez miydi?  
Dünyaca ünlü klarnetimizi öne çıkarıp da dünyada klarnetle müzik yapan Amerikalı zencilerden, Fransızlara, Balkan ülkelerine kadar evrensel bir müzik festivali düzenleyebilecek bir ufka sahip miyiz? Hazar Gölü’nün altında kalan Batık Kent için bile bugüne değin doğru düzgün bir şeyler yapabildik mi? Amatör tanıtımların, girişimlerin hiçbir yararı oldu mu? Gölün gün geçtikçe kirlenmesini bile önleyemiyoruz.  
Kanyonlar için çalışmaların yavaşlığı, tanıtımındaki beceriksizlikler bu yer için de umut duyanları düş kırıklığına uğratmış durumda.  
Maden ilçesi’nde Tarihi Hükümet Konağı’nın restorasyonu sürerken, Osmanlı yadigârı tarihi Cami-i Kebir’in restorasyon unutuldu, Tarihi Maden Köprüsü ise hafriyat mağduru… 
Harput, Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan kervan yollarının geçiş güzergâhı içinde yer almış, birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış ama…  
Keban hem yer altı hem yer üstü zenginlikleriyle öne çıksa da Çırçıl Şelalesi ve Gümüşkaya Mağarası’na gereken özen gösterilmedi, turist çekilmedi…  
Baskil’deki kanyonlar için kullanılan tekne zamanında bakımsızlıkta tahrip olurken, Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları için halen daha bir çalışma yok…  
Ağın içerisinde Sülük Gölü, Kup Çukuru ve Bademli Kaya Mezarları’nı ve birçok güzelliği barındırıyor ama halen daha tarihi konaklarının restorasyonu yapılmadı…  
Sivrice’de Türkiye’nin tek göl manzaralı kayak merkezi var ama geçtiğimiz sezon kayak yapılmadı ayriyeten Hazar Gölü’ne akan kanalizasyon sorunu halen çözülmedi…  


MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL İSE YILAN HİKÂYESİNE DÖNEN HIZLI TRENİ GÜNDEME GETİRDİ… 
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL ise 19 Ocak Cuma günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU yılan hikâyesine dönen Hızlı Tren Projesi’ni sordu. Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL verdiği soru önergesinde şu ifâdeleri kullandı; ‘’Modern toplum ve ekonomilerde, insanların yaşam kalitesini etkileyen temel dinamiklerden birisi hareketliliktir. Aynı zamanda insan ve eşyanın amacına uygun olarak taşınabilmesi de ekonomilerin temel dinamiklerden birisidir. Bu yüzden büyüyen ve gelişen ekonomi sonucunda ortaya çıkan yeni hareketlilik gereksinimlerinin tam olarak karşılanabilmesi daha etkin bir ulaşım sektörü altyapısının oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır. Demiryolu ulaşımı ve Yüksek Hızlı Tren Sistemleri ekonomik ve sosyal yapı üzerinde yarattığı doğrudan ve türev etkiler ile önemli bir ulaşım alternatif ve yatırım alanıdır. Gelişen ve gelişmekte olan birçok ülkede ve konjonktürlerde de ulaşım ya0rımları önemli bir harcama alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye ulaşım altyapısını ve ağını kurgularken uzun yıllar demiryolu yatırımlarını ihmal etmiştir. Gelişmiş ülkelerde toplam ulaşım ağı içinde demiryolunun payı %10’ların üzerindeyken bu oran Türkiye'de %1,5 düzeyindedir. Bölgesel farklılıkların yoğun yaşandığı, kaynak dağılımında büyük etkinsizliklerin söz konusu olduğu ve cari açığın enerji açığı olarak tanımlandığı Türkiye'de Yüksek Hızlı Tren sistemlerinin söz konusu sorunların azalmasında önemli katkılar sunacağı aşikardır. Bu bağlamda Yüksek Hızlı Tren büyüme kalkınma sürecinin de bir tamamlayıcısı olarak ele alınabilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Sivas-Malatya ve ardından Malatya- Elazığ şeklinde uzanacak olan Hızlı tren projesi ’nin yapım süreci Elazığ ilinin konumu itibari ile bir lojistik merkez haline gelebileceği ve hem Elazığ iline hem de çevre illere bu bağlamda büyük katkı sağlayacağı beklenmektedir.’’ 


MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL’DAN BAKAN URALOĞLU’NA 4 HIZLI TREN SORUSU… 

1-Bakanlığınızca yürütülen Sivas-Malatya ve Malatya-Elazığ Hızlı Tren projesi ne zamana bitirilmesi planlanmaktadır? İlgili proje şu anda hangi aşamadadır?
2-İlgili proje işin etüt çalışmaları kimler tarafından yapılmakta ve hangi aşamadadır?
3-Projenin beklenenden uzun sürmesinin nedenleri nelerdir? Ayrıca mevcut proje de bir değişiklik yapılması söz konusu mudur?
4-Proje süresinin uzaması maliyetlere ne kadar ek bütçe ayrılmasına neden olmuştur? Bu durumda kamu zararı söz konusu mudur?