ÖZEL HABER

‘’BAHÇELERİMİZDEN ALINAN PARSELLER İLE HAKKIMIZ GASP EDİLDİ’’

Nailbey mahallesinde şuyulandırmadan ötürü hukuksuzluk yaşandığını iddia eden yurttaşlar, sıkıntılarını TURAN’a anlattı…

Gazeteniz TURAN’a konuşan Nailbey Mahallesi sakinleri, 2100 ve 2101 no’lu parsellerde bulunan 11 apartmanın arsasına yapılan 2 şuyulandırma ile büyük mağduriyet yaşadıklarını ve bu yolla binalarına yaklaşık 6 metre uzaklıkta usulsüz bir şekilde inşaat yapılacağını iddia ediyorlar... 

Arsalarının usulsüz şekilde yapılan şuyulandırmalarla gasp edildiğini belirten yurttaşlar, mağduriyeti Elazığ Belediyesi yetkililerine ilettiklerini ancak bir dönüş alamadıklarını vurguluyor ve binalarına yaklaşık 6 metre uzaklıkta yapılacak inşaatın hukuka aykırı olduğunu ifade ediyorlar…

‘’BAHÇELERİMİZDEN ALINAN PARSELLER İLE HAKKIMIZ GASP EDİLDİ’’

Elazığ’ın Nailbey Mahallesi’nde 2100 ve 2101 numaralı parsellerde oturan vatandaşlar, yıllardır devam eden şuyulandırma sorunları nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. 1999 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilen şuyulandırma işlemleri mahalle sakinlerini huzursuz etti. Özellikle 1999 yılındaki şuyulandırma işlemini mahalle sakinleri, 2005 yılında habersiz şekilde bahçelerine kepçeler geldiğinde öğrendiklerini iddia ediyorlar. 

Kepçelerin çalışmasıyla arsalarına şuyulandırma yapıldığını fark eden mahalle halkı, bu durumu yargıya taşıdı. Yapılan dava sonucunda vatandaşların haklı olduğu ortaya çıktı ve bir süre için rahatladılar. Ancak Elazığ Belediyesi, kararı temyize götürdü. Üst mahkemeye taşınan süreç sonucunda bu kez Danıştay 6. Dairesi, Elazığ Belediyesi’ne parsellerin düzeltilmesi yönünde bir yazı gönderdi. 

2015 yılına gelindiğinde ise Elazığ Belediyesi, ilgili parsellerde şuyulandırmanın kaldırıldığını bildiren bir yazı gönderdi. Ancak bu yazıda parsel düzeltmesi ile ilgili herhangi bir bilgi yer almaması dikkat çekti. Olaylar 2023 yılının Aralık ayında yeniden karmaşık hale geldi. Mahalle sakinleri, bahçelerinde zemin etüdü çalışması yapıldığını görünce parsellerin düzeltilmediğini ve mahkeme kararına uyulmadığını öğrendi. Bunun üzerine İdare Mahkemesi’ne başvuran vatandaşlar, bu sefer de sadece zemin çalışması yapıldığı için soruşturmaya gerek görülmediği cevabını aldılar. 

Ancak 2024 yılına gelindiğinde Elazığ Belediyesi, aynı parseller üzerinde yeniden şuyulandırma kararı aldı. Mahalle sakinlerinin bahçelerine tekrar kepçeler girdi ve inşaat yapılacağı bilgisi verildi. Bu gelişmeler karşısında mağduriyetlerini duyurmak isteyen Nailbey Mahallesi sakinleri, Gazeteniz TURAN’a konuşarak yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmasını talep etti.

Nailbey Mahallesi sakinleri, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi...

ERDAL ELÇİ; BAHÇEMİZ İKİ KERE GASP EDİLDİ, BİNAMIZA 6 METRE MESAFEDE İNŞAAT YAPILACAK’’  

Elazığ Nailbey Mahallesi sakinlerinden Erdal Elçi, Bağlar Sokak'ta yaşanan şuyulandırma sürecinin mağduriyet yarattığını belirterek, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Elçi, 1999 yılında yapılan şuyulandırma işleminin ardından, komşularının 2005 yılında açtığı davanın kazanıldığını ancak mahkeme kararına rağmen süreçte bir düzelme sağlanmadığını ifade etti.

‘’MAHKEME KARARINA UYULMADI’’

Elçi, ‘’1999 yılında yapılan şuyulandırma işlemi, komşumuz Nuri Özbay’ın babası tarafından 2005 yılında dava edilmiş ve kazanılmıştı. Bu karar, bölgedeki herkes için geçerliydi. 2009 yılında Danıştay kararıyla şuyulandırmanın iptali onandı ancak belediye, 2015 yılına kadar sadece bir yazı gönderdi ve parsel düzeltmesi yapılmadı. Adli makamlar ise sürenin geçtiği gerekçesiyle olaya müdahale etmedi." Dedi.

‘’İNŞAAT YAPILACAK ALAN 6 METRE UZAKLIKTA’’

Şuyulandırma sürecinin adaletsizliğine dikkat çeken Elçi, bina arkasındaki bahçeden 100 metrekarelik bir alanın alındığını ve bu alanın yaklaşık 6 parselden toplanan metrekarelerle bir arsa haline getirildiğini söyledi. Bu arsanın binaya sadece 6 metre mesafede olduğunu belirten Elçi, ‘’Bu alanda inşaat yapılacak ve mahkeme bu duruma müdahale etmiyor. Burada büyük bir usulsüzlük var." Diyerek sürecin yanlış ilerlediğini ifade etti.

‘’DÖRT BELEDİYE BAŞKANININ DÖNEMİNDE ÇALIŞMA YAPILDI!’’ 

Elçi, 2005 yılında alınan mahkeme kararına rağmen inşaat ruhsatının 2023 yılında düzenlendiğini ve yetkililerin şikayetlere kulak asmadığını belirtti. 1999 yılında merhum Belediye Başkanı Hamza Yanılmaz döneminde başlayan şuyulandırma süreçleri, Süleyman Selmanoğlu, Mücahit Yanılmaz ve Şahin Şerifoğulları dönemlerinde de çözülmedi. Dört dönemde de şuyulandırma işleminin çözüme kavuşmadığını ifade eden Elçi, bahçelerinden alınan 120 metrekarelik alanın başka bir şahsa verildiğini belirterek, "Bizim malımız gasp edildi ve bu gasp edilen mallarla şimdi inşaat yapılacak." Dedi.

‘’MAHALLEDE 50'YE YAKIN AİLE MAĞDUR’’

Elçi, kendi apartmanlarındaki 5 aileyle birlikte mahallede yaklaşık 50 apartman sakininin de mağdur olduğunu belirterek, Nailbey Mahallesi'nin 2100 ve 2101 no’lu adalarındaki birçok insanın aynı durumu yaşadığını vurguladı. "Burada büyük bir mağduriyetimiz var, ne yapacağımızı artık bilmiyoruz.’’ Dedi.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ALDATMACA’’

Ayrıca, Elçi kentsel dönüşüm projesine rağmen belediyenin inşaat ruhsatı vermesini eleştirerek, ‘’Bu, kentsel dönüşüm projesinin bir aldatmaca olduğunu gösteriyor.’’ İfadelerini kullandı. 
Son olarak, Elazığ Belediyesi yetkililerine seslenerek, vatandaşın hakkını gasp eden bu hukuksuz karardan dönülmesini ve sıkıntılarının çözülmesini talep etti.

SAİT ŞAHİN; “HANEMİZE TECAVÜZ EDİYORLAR!”

Nailbey Mahallesi sakinlerinden Sait Şahin, 2100 ve 2100 no’lu parsellerden parça parça arsalar alındığını ve bu arsalarla şimdilerde usulsüz bir biçimde inşaat yapılacağını iddia ederek yetkililere seslendi. Yapılacak olan inşaatın, kendi apartmanına 6 metre uzaklıkta olduğunu ve bunun hukuka aykırı olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu: “Bizim apartmanımızın yaklaşık olarak 5 metrekarelik bir kısmını aldılar. Burada inşaat yapacaklarmış. Bu, imara aykırı. İnşaat yapılacak alan bizim hanemize yaklaşık 6 metre uzaklıkta. Yaklaşık 20 aile mağdur. Burada inşaat yapılırsa hepimiz mağdur olacağız. Burada hanemize tecavüz var, hukuka aykırılık söz konusu. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Rica ediyoruz, gelin ve sorunlarımızı çözün. Burada inşaat yapılırsa hepimiz mağdur olacağız. Buradaki tüm apartmanlardan arsa aldılar, böyle iş mi olur? Buraya 11 kattan, 64 daire yapılacağı duyumunu aldık. Böyle bir şey olabilir mi? Yetkililere sesleniyoruz: Burada kentsel dönüşüm var ise, bu şahıs tek başına inşaat yapabilir mi?”


 TALEPLER VE ÇAĞRILAR…

Bu sürecin, belediye ve tapu müdürlüğü arasında yaşanan bir ihmaller zinciri olduğu belirtilirken, yetkililerden ivedilikle hukuka uygun davranılması ve şuyulandırma sürecinin adaletli bir şekilde yeniden ele alınması isteniyor.