ÖZEL HABER

YERİNDE DÖNÜŞÜM MAĞDURLARI NE YAPACAK?

Av. Murat ERDOĞAN, Elazığ’ın son günlerdeki en büyük problemlerinden olan Yerinde Dönüşüm Projesi’ni ve bu projeyle ilgili Elazığ’da ortaya çıkan sorunlarla ilgili Gazeteniz TURAN’a değerlendirmelerde bulundu…

İzzet TUMAY - Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği (ELSAD) Başkanı Av. Murat ERDOĞAN, Elazığ’ın son günlerdeki en büyük problemlerinden olan Yerinde Dönüşüm Projesi’ni ve bu projeyle ilgili Elazığ’da ortaya çıkan sorunlarla ilgili Gazeteniz TURAN’a değerlendirmelerde bulundu…


YERİNDE DÖNÜŞÜM MAĞDURLARI NE YAPACAK?

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği (ELSAD) Başkanı Av. Murat ERDOĞAN, kamuoyunda en fazla merak edilen önemli konulardan olan Yerinde Dönüşümü Gazeteniz TURAN’a değerlendirdi…
'’Bu düzenleme 2020 yılında meydana gelen Elazığ depremini kapsamıyor. Çok sayıda mağdur var ve bunlar ne yapacaklar, bunlara bir çözüm bulunmadı’’ diyen Av. ERDOĞAN, Yerinde Dönüşümün 6 Şubat depremi ile hasar alan ancak afet nedeniyle konut almayacak kişiler için geçerli olacağının altını çizerek, ‘’Elazığ’da afet nedeniyle konut edinenler dışında kalanlar sayısı nedir, bu sayı Elazığ problemini çözebilecek durumda mıdır bu da ayrıca tartışma konusudur. Bugünkü inşaat maliyetleri düşünün verilecek olan miktar yeni bir bina yapımı için yeterli olmayacaktır. Yine de vatandaşlar zorluk çekecektir. Çünkü inşaat maliyetlerindeki artış çok yüksek olup verilecek olan bu bedel bu masrafları karşılamayacaktır.’’

‘’TEKNİK ÖNERİLERİMİZ MEVCUT’’

‘’İlimizde hak sahipliğini başvurusunu kaçıran 2020 yılı afetzedeleri çok sayıda olup bunların mağduriyetinin giderilmesi için aşağıda teklif ve önerilerimiz mevcuttur. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ilgili bir kısım görüş ve önerilerimiz aşağıdaki gibidir. İlimize Faydası olacağı ümidiyle kamuoyuna özellikle mecliste görev yapan milletvekillerimizin dikkatine sunuyoruz.’’

İŞTE TEKLİF ÖNERİLERİMİZ…

‘’1-Öncelikle; yasanın kentsel dönüşüme katılma karar oy sayısını salt çoğunluk olarak değiştirmesi en önemli değişiklik önerisidir. Bu değişiklik çok kuvvetli bir şekilde desteklenmelidir.
2-2020 yılı Elazığ depremi ile ağır hasarlı acil yıkılması gereken binalar valilik kararıyla yıkılmıştır. Bu deprem nedeniyle yapısı yıkılanlardan bazıları hak sahipliğinden istifade edememiştir. Bunların birçoğu Kentsel dönüşümden istifade etmek istemişler ancak bu defada binalar yıkılmış olduğundan karot alınamamış risk tespit raporu alınamamıştır. Bu nedenle bu vatandaşlarımız Kentsel dönüşümden de istifade edememiştir. Böylelikle hem depremin etkisi ile evleri yıkılmış hem de Kentsel dönüşüm haklarından istifade edemeyerek diyerek iki defa mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyetin giderilmesi için mecliste görüşülen yasaya bir madde eklenerek Afet nedeniyle sel, toprak kayması, yangın ve deprem nedeniyle yapıları ve işyerleri  ağır ve orta hasarlı binaların yine  hasar nedeniyle yıkılmış binaların 6506 sayılı Kentsel dönüşüm yasasındaki şartlar aranmadan geriye doğru 2020 yılı kapsayacak şekilde bu yasaya ekleme  yapılarak  afetzedelerin istifade etmesi sağlanmalıdır.
3-İmar planlarına ve zemin ölçümlerine göre göre kat yüksekliği ve kullanım alanı belirlenmelidir. Yerinde 5 kat sınırlanması nedeniyle yerinden dönüşüm rantabl olmadığı gibi müteahhit ve vatandaşlar bu uygulamayı tercih etmiyor. Kanunun yoğun şekilde uygulanması için bu husus dikkate alınmalıdır.
4-Ayrıca 6 Şubat depremi ile birlikte yapıları hasarlı olan afetzedeler için yerinden dönüşüm yasası çıkarılmıştır. Bu yasa ile geriye doğru 2020 yılında binaları hasar gören kişileri kapsamamaktadır. Bir ek bir madde ile 2020 yılında hasar gören bina sahiplerinin de yerinden dönüşümden istifade edilmesi sağlanmalıdır.’’