İzzet TUMAY - Koronavirüs salgını dünyanın birçok yerinde binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açarken, insanların doğal yaşamı istismarıyla salgın hastalıklar arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. 

TURAN YAZDI, TMO AÇIKLADI TURAN YAZDI, TMO AÇIKLADI

Uzmanlar insanların vahşi hayvanlarla avcılık, ticaret veya hayvanların yaşam alanlarını işgal etme yoluyla yakın temasa geçmesinin, yeni salgın hastalıkların yayılması riskini artırdığını söylüyorlar, Sars, Mers, Ebola ve Koronavirüs gibi salgınların aslında gezegenin sağlığıyla ilgili bir çevre sorunu olduğunu vurguluyorlar.

atlas-okyanusu-plastik1

Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet AKBULUT;  ‘’Meydana gelecek salgının ne ölçüde etkili olacağını şimdiden kestirmek zor; ancak yeni bir salgın hastalık kapıda, herkese hazırlıklı olun derim. İnsanoğlunun tarihi, fatihlerin destanlarında ya da kurbanların ağıtlarında dile getirilen uzun bir köleleştirme ve sömürü kataloğudur. Bu masalın merkezinde savaş vardır. Savaşlar ve savaşların ardından meydana gelen yağmalamalar, kıtlıklar, salgın hastalıklar vardır. Oluşan hastalıklar sonucu bu durumu daima fırsata çevirmekte olan endüstriyel tıp bu işin olmazsa olmazıdır.  Meydana gelmesi beklenen ve ne ölçüde etkili olacağını şimdiden kestirmediğimiz yeni bir salgın hastalık kapıda. Ben hazırlıklı olun derim, bu durumun yegâne çözümü ise daha fazla kazanma hırsımız uğruna doğaya verdiğimiz zararı bir an önce durdurulmasıdır.’’ Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi