ÖZEL HABER

‘’ÜRETİMDE AKSAMALAR MEVCUT!’’

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat CANBAY, bölgemizin ve ülkemizin ekonomik değeri olan “Geven Balı’’ üretiminde iklimsel değişimler sebebiyle üretim metotlarında çeşitli aksamalar bulunduğunu söyledi…

İzzet TUMAY - Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat CANBAY, bölgemizin ve ülkemizin ekonomik değeri olan “Geven Balı’’ üretiminde iklimsel değişimler sebebiyle üretim metotlarında çeşitli aksamalar bulunduğunu söyledi…

Gazeteniz TURAN’a konuşan Başkan CANBAY, özellikle son üç yıldır görülen verim kaybı yaşanan küresel iklim değişikliğine uyum sürecinin tam anlamıyla sahaya yansıtılmadığını gösterdiğini belirterek, ‘’Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak gerek arıcıların doğru bilgilendirilmesi gerekse geven balı üretiminin sürdürülebilirliği için 12 Mart 2022 tarihinde birincisini yapmış olduğumuz Geven Balı Çalıştayının ikincisini 28 Ekim 2023 yılında Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak 2. Geven Balı Çalıştayı ve Elazığ Arıcılığının Geleceği programını gerçekleştirdik.’’ Dedi. 

‘’COĞRAFİ İŞARETİ ELAZIĞ’A KAZANDIRDIK...’’ 

21 Eylül 2023 Tarihi’nde beş yıllık bir analiz ve başvuru sürecinin sonunda Elazığ Geven Balı olarak Coğrafi işareti Elazığ’ a kazandırdıklarını belirten Başkan CANBAY Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; ‘’Ocak ayının başında, coğrafi işaret aldığımız Elazığ Geven Balını Avrupa’ da tescilini gerçekleştirmek üzere Türk Patent Kurumuna taşımak için çalışmalar başlattık ve şu anda başvurumuz değerlendirme aşamasında olup şayet Avrupa’da tescili onaylanır ise Türkiye ve Elazığ’ da bir ilk olma unvanını almış olacaktır. Bu çalışmamız 3. Geven Balı Çalıştayımızın ana konusu oluşturacaktır.’’

 ‘’6 ŞUBAT DEPREMLERİ’NDEN SONRA YÜZDE 100 HİBE ALDIK!’’

6 Şubat Merkezli Deprem felaketlerinin ardından Elazığ’daki Arı yetiştiricileri için yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Fırat CANBAY; ‘’6 Şubat Depremleri’nden dolayı arı yetiştiricilerimizin arı kayıplarını karşılamak üzere tarafımca yapılan girişimler ve çalışmalar neticesinde deprem dolayısıyla zarar gören 11 il içerisinde en fazla %100 hibe olan desteği aldık. Bu destek doğrultusunda ilimizde Tarım bakanlığının birliğimize vermiş olduğu yetki doğrultusunda 4311 arı kolonisi ve 4311 ana arı ayrıca 370 ton besleme amaçlı şeker dağıtımını Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirdik. Birlik olarak 2020 yılında Elazığ iline bir bal dolum tesisi kurulması için Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlatmış olduğumuz fizibilite raporu ve 2022 yılında ilimize kazandırmış olduğumuz coğrafi işareti gerekçe göstererek deprem dolayısıyla Elazığ iline Erzurum merkezli DAP idaresince ayrılan yaklaşık 15 milyon bir hibe desteğin 7 milyonunu şahsımın girişimleri sonucunda Tarım İl Müdürlüğüne iki proje karşılığında onayı verilmiştir. Öncülük ve alt yapısını oluşturduğumuz bu iki proje maalesef halen Tarım İl Müdürlüğünde hayata geçirilmesini beklemektedir. Üyelerimizin zamanlarının kıymetli ve bütçelerinin kısıtlı olduğunu bildiğimiz için göreve geldiğimizden bu ya her sene belirli dönemlerde bütün ilçelere birlik olarak bizler giderek büro hizmetlerini ayaklarına götürerek farkındalık oluşturduk. Bu yılda bu çalışmayı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirdik. Ayrıca bu yöntemle üyelerimizin sorunlarını ilçedeki ilgili kurumlara taşıma pratiği oluşturduk. Bu kapsamda Aralık ayında bu gezileri gerçekleştirdik. Ayrıca son üç yıldır üyelerimize arı hastalıklarına yönelik ilaç dağıtımı yapmaktayız. İl Özel İdaresinin finanse ettiği bu ilaçlar ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Önümüzdeki haftada yine ilçelerimize giderek bu ilaçların dağıtımını gerçekleştireceğiz.’’ Diye konuştu.