İzzet TUMAY - Uluova Sulama Projesi’nin en önemli ve en maliyetli ayağı pompa istasyonunun yapımı bir türlü gerçekleşmezken, pompa istasyonunun yapım maliyeti güncel döviz kuruyla birlikte1 Milyar 500 Milyon TL’yi geçti...
Anadolu’nun en kıymetli ovalarından biri olan, Elazığ’ın en geniş ovası Uluova’da yıllardır devam eden ve kangren hâline gelen “susuzluk” sorununda beklenen çözüm bir türlü hayata geçirilemezken, projenin en önemli ayağı olan pompa istasyonunun daha birkaç ay öncesine kadar yaklaşık maliyeti 1 Milyar 300 Milyon Türk Lirası’yken artan döviz kuru ile birlikte bu maliyet şu anda yaklaşık 1 Milyar 500 Milyon TL’yi geçti…
HER GEÇEN GÜN MALİYET ARTIYOR!
Pompa istasyonu ile ilgili yaklaşık 1 ay önce AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol KELEŞ yaptığı bir açıklamada, Uluova’ya da su verilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve projenin geldiği son durumu hakkında verdiği bilgilerde; “Uluova için de takip ettiğimiz çok ciddi bir süreç var. Genel müdürlerimizle konuşuyoruz. Orada da bir pompa istasyonunu ihalesi ve proje hazırlıkları tamamlanmak üzere. Orada da en büyük maliyet pompa istasyonu. Bunun için de 1 ay öncesine kadar tahmini bedel 1 milyar 300 milyon TL civarında. Şu anda bu artan maliyetlerden dolayı biraz daha yükselmiş olabilir. Bunun için de görüşmelerimiz devam edecek. Buranın ihalesini de yaparsak sorunu büyük oranda çözmüş olacağız.” İfadeleri yer almıştı.
Milletvekili Erol KELEŞ'in 26 Haziran’da yaptığı açıklamadan sonra dolar kurunda %40 artış yaşandı ve Uluova Pompa İstasyonu’nun maliyetinde büyük bir artış yaşandı…
ESKİ BAKAN PAKDEMİRLİ; “PROJE % 16 SEVİYESİNDE’’ DEMİŞTİ!...
Dönemin İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan KABUKCUOĞLU’nun Yazılı Soru Önergesi’ni 21 Haziran 2021 Tarihi’nde cevaplayan Eski Bakan PAKDEMİRLİ, Uluova Sulaması 1. Kısım İnşaatı işinde fizikî gerçekleşmenin % 16 seviyesinde olduğunu bildirirken ‘’malûmu ilam’’ etmiş oldu. PAKDEMİRLİ, yazılı cevabında ayrıca; ‘’Sulama projeleri yapılmış, su kaynağı Keban Barajı Gölü olup, pompajlı olarak sulanması öngörülmüştür. 14.656 hektar alana ait Uluova Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmekte olup, etaplar halinde inşa edilecektir. Elazığ İli’nin etrafı sularla çevrili olsa da bu kaynaklar kot olarak düşük olup, tarım arazileri ise su kaynaklarına göre yüksektedir. Dolayısıyla mevcut kaynaklardan yapılacak sulama için pompajlı sulama kaçınılmaz bir durumdur…” ifâdelerine yer vermişti…
DSİ ESKİ BÖLGE MÜDÜRÜ DÜNDAR AÇIKLAMA YAPMIŞ FAKAT SULAMA ORANINA HİÇ DEĞİNMEMİŞTİ?...
Dönemin DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, 26 Temmuz’da Uluova Sulama Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulunurken, Haziran ayında Ankara’da bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve onun neticesinde bir yol haritası belirlendiğini proje yapımını bu yıl tamamlayıp akabinde beklentilerinin 2023 Yılı’nda Uluova’ya ilk suyu vermek olduğunu belirtmişti. Sulama enerjisinin Güneş Enerjisiyle karşılanacağını belirten eski Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, burada vatandaşa herhangi bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’da ki alanların sulanmasına imkân sağlayacak bir çalışmanın bitme noktasına geldiğini, yine pompaj ile peyderpey sulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını söylemişti.
DÜNDAR, projenin bir de bütçe tarafı olduğunu, her şeyin para olmadığını, yapım süresinin de dikkâte alınması gerektiğini ifâde etmiş ancak bu arada Uluova Sulama Projesi’nin gerçekleşen oranına hiç değinmemişti…
YİNE TURAN GÜNDEME GETİRİYOR VE MİLLETVEKİLLERİ’NE HATIRLATIYOR…
27. Dönem İYİ Parti Elazığ Milletvekili Arslan KABUKCUOĞLU’nun verdiği soru önergesinden başka herhangi bir adım atılmayan Uluova Bölgesi’nde üreticiler sabırsızlıkla suya kavuşmayı bekliyor. Geçtiğimiz günlerde Kuzova Bölgesi’nde küçük bir alanın sulanmasının ardından meraklı bir biçimde bekleyişini sürdüren Uluova Bölgesi’ndeki üreticiler, 28. Dönem Elazığ Milletvekilleri’nin henüz daha %16’sı tamamlanmış Uluova Sulama Projesi’ni hayata geçirmelerini bekliyor…