ÖZEL HABER

‘’TAVAN YERİNE TABAN FİYAT UYGULANMALI!’’

TARHAN, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile birlikte 1 Ocak’tan itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunluluğu ile ilgili Gazeteniz TURAN’a konuştu...

Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Zülfü TARHAN, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile birlikte 1 Ocak’tan itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunluluğu ile ilgili Gazeteniz TURAN’a konuştu.
Resmi Gazete’nin 19.12.2023 tarihli sayısında Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre; tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerlerinin hizmetin sunulduğu iş yerlerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne koyulması zorunlu olacak. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.



‘’TABAN FİYAT UYGULANSA HAKSIZ REKABET ORTADAN KALKAR!’’
Tüketici açısından kararın olumlu bir uygulama olduğuna dikkât çeken Başkan TARHAN; “Ben öncelikle alınan bu kararın hem tüketicilerimize hem de esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Şimdi öncelikle burada alınan bu karardan ziyade daha önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bu kararla birlikle tüketicilerimiz bir işletmeye girdiği zaman tarife olması nedeniyle önceden bilgi sahibi olmuş olacak. Yani işletmelerde tarife asılıp asılmamasında ziyade sektörde tavan fiyat belirlenmesi. Burayı altını çizerek belirtmek istiyorum; üst limit tavan fiyatını belirlediğimiz zaman işletme sahibi esnafımız serbest piyasa kanunundan dolayı tarifenin altında istediği gibi fiyat uygulayabilecek lakin uygulandığında aslında müşteri yararına diye bakılıyor ama toplumun zararına. Fiyatı aşağı çekmek için bu kez de hem üründen hem de kalitesinden ödün verilmesi gibi hiç istenmeyen bir durum ortaya çıkmış olacak. Durum böyle olunca da maalesef vatandaşlarımıza kalitesiz ve sağlıksız bir hizmet verilmiş olacak. Bana göre; tavan yerine taban fiyat uygulanmış olsa bu sayede haksız rekabetin de önüne geçilmiş olacak. Ben yine de alınan bu kararın hem esnaflarımıza hem de tüketicilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, değerli kamuoyunun bu önemli konuya ilişkin bilgilendirilmesi adına yapmış olduğunuz bu haberden dolayı da TURAN Gazetesi ailesini tebrik ediyorum.” Diye konuştu.