Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nün "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası" listesinde yer alması, Hazar Gölü’nün de benzer bir projeye dahil edilmesi gerektiği fikrini kamuoyunda gündeme getirdi. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından başlatılan ve UNESCO tarafından desteklenen proje kapsamında hazırlanan ve iki yılda bir açıklanan "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası" listesi için Türkiye'den Burdur'daki Salda Gölü ve Bitlis'teki Nemrut Kalderası aday gösterilirken, eşsiz güzelliğiyle tanınan Hazar Gölü’nün de bu önemli projeye dahil edilmesi gerektiği vurgulandı… 
Salda Gölü’nün "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası" listesine girmesi, Hazar Gölü’nün de bu listeye eklenmesi gerektiği yönündeki tartışmaları canlandırdı. UNESCO destekli Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından yürütülen projede, Türkiye'den Salda Gölü ve Nemrut Kalderası aday gösterildi. Hazar Gölü’nün de bu listeye dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.

Güney Kore'nin Busan kentinde düzenlenen 37. Dünya Jeolojik Kongresi'nde Türkiye'den Salda Gölü’nün listeye alındığı açıklandı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği Başkanı Nizamettin Kazancı, 2022 yılında ilki açıklanan listenin ikincisinin 28 Ağustos 2024’te yapılan kongrenin basın toplantısında duyurulduğunu belirtti.
HAZAR GÖLÜ İÇİN ETKİLİ BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİ ELZEM… 
Hazar Gölü’nün de "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası" listesine dahil edilmesi ve benzer bir uluslararası projeye katılması büyük önem taşırken, yerel imkanlarla gölün korunamadığı görülüyor. Göl kıyısındaki Gezin ve Sivrice ilçelerinde bulunan kanalizasyon arıtma tesisleri, defalarca yapılan ihalelere ve harcanan paralara rağmen 30 yıldır aktif hale getirilemedi. Etkili bir çözüm bulunamazsa, gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği düşünülüyor.
VALİ HATİPOĞLU’NUN HAZAR GÖLÜ HASSASİYETİ 
17 Temmuz 2024 tarihinde Elazığ Valiliği görevine başlayan ve ilk özel açıklamasını Elazığ’ın 94 yıllık TURAN Gazetesi’ne yapan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Hazar Gölü’nün doğu ve batı yakasında bulunan atıksu arıtma tesislerinin işler hale getirileceğini ve diğer eksikliklerin giderileceğini belirtti. Bu açıklama, kent genelinde büyük bir heyecan yaratırken, gölün geleceği adına Vali Hatipoğlu’na olan beklentileri en üst düzeye çıkardı.
GÖL VE ÇEVRESİ KİRLİLİKTEN GEÇİLMİYOR, TONLARCA ÇÖP TOPLANIYOR 
Son iki haftada 30 kişilik bir ekiple göl çevresinde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında, 12 ton çöp toplandı. Bu durum, bölgede yaşanan çevre kirliliğinin en bariz örneği olarak gösteriliyor. Diyarbakır, Elazığ ve çevre illerden gelen tatilcilerin uğrak noktası olan Hazar Gölü çevresinde biriken çöpler, çevre kirliliğine neden oluyor. Elazığ İl Özel İdaresi ekipleri, Hazar Gölü çevresinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında 12 ton çöp topladı. Yaklaşık üç hafta önce yine İl Özel İdaresi tarafından yapılan temizlik çalışmasında 7 ton çöp toplanmıştı… 

Editör: İzzet TUMAY