Yaklaşık 4 senedir restore edilmeyi bekleyen, restorasyon beklerken talan edilen ve en son da elektrik kontağından çıkan yangınla küle dönen tarihî ve tescillî Aksaray Eski Saray Camisi’nin cemaati TURAN Gazetesi aracılığıyla yetkililere çağrıda bulundu…
24 Ocak 2020 Elazığ Depremi’nde ağır hasar aldığı gerekçesiyle ibadete kapatılan 304 yıllık tescillî yapı tarihî Aksaray Eski Saray Camii, verilen tüm sözlere rağmen 4 yıldır restore edilmeyi bekliyor.
Halk arasında “Eski Aksaray Camii” adıyla bilinen tarihî ve tescillî “Aksaray Eski Saray Camii”, miladi 1720 Yılı’nda ibadete açılmış ve tam 300 yıl kesintisiz olarak Aksaray Mahallesi’ne hizmet vermişti. Restore beklerken talan edilen ve en son elektrik kontağından çıkan yangınla küle dönen tarihî ve tescillî Aksaray Eski Saray Camisi’nin durumu içler acısı…
MAHALLELİ TURAN ARACILIĞIYLA YETKİLİLERE SESLENDİ!..
Aksaray Tescillî ve Tarihî Eski Saray Camisi’nin sorunlarını Gazeteniz TURAN aracılığıyla yetkililere duyurmak isteyen Aksaray Eski Saray Cami Dernek Başkanı Mehmet ŞENER ile Mahalle sakinlerinden Aksaray’da hem esnaflık hem de kendi deyimiyle yedek müezzinlik yapan Ahmet DEMİR, Aksaray Mahallesi sâkinlerinden Adnan KAYMAZ ve Ahmet ŞEKER, gazetemiz aracılığıyla yetkililere bir kez daha çağrıda bulundular. Aksaray Mahallesi’nin dertli sâkinleri yıkılma tehlikesine dikkât çektikleri Tescillî yapı sınıfındaki Tarihî Eski Saray Camii’nin bir ân evvel restore edilmek suretiyle yıkılıp yok olmaktan kurtarılmasını istediler…
Aksaray Mahallesi sâkinlerinin, depremin ardından ibâdete kapatılan camileri hakkında aradan geçen 4 yıllık sürede tutulmayan sözler ve hiç başlanamayan restore çalışmalarına ilişkin olarak Gazeteniz TURAN’a yaptıkları açıklamalar aynen şöyle…
MEHMET ŞENER: ‘’KİLİSE OLSA ÇOKTAN RESTORE EDİLMİŞTİ!’’
Aksaray Mahallesi’nin en eski sâkinlerinden olan Mehmet ŞENER, mikrofonlarımıza konuşurken, şu ifâdelerde bulundu; ‘’Aksaray Mahallesi sâkinlerindenim ve bu Tarihi Cami’nin eski dernek başkanıyım. Daha önce de TURAN Gazetesi’ne bu camide yaşanan sorunları anlatmıştık. Aradan geçen dört aylık süreçte, Malatya Vakıflar Müdürlüğü’nden birçok kez ekip geldi. Bu ekipler her geldiğinde “Cami’nin projesini yapıyoruz, çok az kaldı, ihaleye çıkacak, süper olacak” diye bizi kandırdılar. Geçen hafta yine çıkıp geldiler. Dronlar ile çekimler yaptılar, bir şeyler ile uğraştılar dört kişilik bir ekipti. Fakat yine bir şey çıkmadı. Ben bu mahallenin bir sâkini olarak Elazığ’ın dört AK Parti, bir CHP Milletvekili Gürsel Bey’e de bu sorunu defalarca anlattım. Kimseden cevap alamadım. Geçmiş dönem vekillik yapan insanlara söyledik yine çözüm bulamadık. Bu olaydan uçan kuşun haberi var, fakat kimsenin haberi yok, ilgisi yok! Bu caminin hali ne olacak? Bu sahipsiz mahalle Aksaray’a sahip çıkacak bir delikanlı yok mu? Yetkililer gelsinler bu camiyi yapacaklarsa yapsınlar, yapmayacaklarsa biz kendimiz elimizi taşın altına koyup yaptıralım. Şimdi bu caminin yerinde bir kilise olmuş olsaydı çoktan restore edilmişti. Üç sene bitti, dördüncü seneye girdik fakat burada değişen bir şey yok.”
“MİNARE VAR CAMİ YOK, EZAN VAR NAMAZ KILACAĞIMIZ YER YOK?”
‘’Sizin aracılığınız ile Elazığ’da ne kadar Aksaray Mahallesi’nde yetişmiş insan varsa, ne kadar mürekkep yalamış insan varsa Aksaray Mahallesi’ne gelsinler sahip çıksınlar diyorum. Her gelen milletvekili biz bu camiyi yaptıracağız diye yine bizi kandıracak. Ben yetkililerden bu camiye sahip çıkılmasını, artık restore edilmesini istiyorum. Camiye bir sürü hırsız girdi. Camide süpürge, lamba çalındı, camlar kırıldı. En son elektrik kontağından dolayı yangın çıktı camimiz küle döndü. Aksaray Mahallesi ve bu tarihi camimiz günden güne eriyor. Depremden beri namaz kılamıyoruz. Aksaray Mahallemizin ve camimizin hali ne olacak?’’
‘’ÇİMENTO FABRİKASI’NIN CAMİSİ’NDE İSE MİNARE YOK CAMİ VAR!’’
Mahallemizin biraz uzağında bulunan Çimento Fabrikası’nın Camisi’nde ise minare yok ama cami var. Minareyi Elazığ Belediyesi geçtiğimiz aylarda yaptıkları yol yüzünden yıktı. Ayriyeten Çimento Fabrikası Camisi’nde tuvalette yok. Buraya bu yol niye yapıldı onu da anlamadık. Çimento Fabrikası’nın araçları geçsin diye mi yapıldı? Ben sorunlar yumağı olan mahallemizde en azından Camilerin sorunlarının çözülmesini talep ediyorum. Elazığ Belediyesi tarafından yıkılan bu Camimizin tuvaletleri ve minaresi ne zaman yapılacak? Başkan seçimi kazanınca mı yapacak? Yoksa seçimi kazanamayınca yerine gelen başkan mı yapacak? Bizim sorunlarımızı kim çözecek? Ben Turan Gazetesi aracılığıyla tüm bürokrasiyi Aksaray Mahallemize davet ediyorum. Gelsinler ve sorunları görsünler, Allah rızası için bizim derdimizi dinlesinler ve gereken işlemleri yapsınlar. Valimiz Ömer TORAMAN ve Milletvekili Gürsel EROL, “bu cami yapılacak” dedi. Fakat yine bir şey çıkmadı. Dört senedir ne yapılan bir şey var ne de bir hazırlık var. Son olarak söyleyeceğim, ben Mehmet ŞENER olarak bu mahalleye sahip arıyorum.’’ Diye konuştu.
AHMET DEMİR; “CAMİMİZİN YAPILMASINI VE TEKRAR İBADETE AÇILMASINI İSTİYORUZ!”
Aksaray Mahallesi’nde hem esnaflık hem de kendi deyimiyle yedek müezzinlik yapan Ahmet DEMİR ise; “Eski Cami Dernek Başkanımız Mehmet ŞENER ve bizler dert sahibi olduk. Cenazelerimize namaz kılacağımız bir camimiz yok. Camimiz olmadığı için 4 senedir kendi evimde çocuklarım ile cemaat kurup, namaza duruyorum. Ben bu mahallenin hem bakkalı hem de yedek müezziniyim. Ben bir taziye olunca, imam olmadığı vakitte sela okurdum bu camide. Camimizin hali ortada. 24 Ocak Depremi’nin ardından kullanılmıyor. Cemaatimiz gitti, Cuma namazına gidemiyoruz doğru düzgün, bayram namazında gidemiyoruz bazı zaman. Bu cami hem mahallemizin hem de şehrimizin en eski camilerindendir. Bizler bu Camimizin bir şekilde artık yapılmasını ve tekrar ibadete açılmasını istiyoruz.”
‘’CİMER’E YAZDIK, YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDUK VE SAHİPSİZLİĞİ ANLATTIK KİMSE DİNLEMEDİ!’’
‘’Camimize gösterilen bu ilgisizlikten dolayı ulaşmadığımız kimse kalmadı. Cumhurbaşkanımıza yazdım. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a yazdığım mesajda, ‘’Sayın Cumhurbaşkanım aranızdaki ayvazları bulamıyorsunuz. Ayvazları bulamadığınız için camimiz ile ilgili yazdığımız şeyler size ulaşmıyor.’’ İfadelerini kullandım. 304 yıllık camimizin durumu içler acısı. Bizler çok mağdur olduk. Her mahallenin sorunu çözüldü fakat bizim sorunumuz çözülmedi. Bu bizim kaderimiz mi? Bizim neden sorunlarımız çözülmüyor. Bizler sözün bittiği yerdeyiz. Buraya, bizleri ziyarete gelen Milletvekilleri sorunumuzu çözsün. Kiliseler restore ediliyor, bizim camimiz niye restore edilmiyor? Herkese var bize yok mu?’’ Diye konuştu.
‘’YETKİLİLERİ BURAYA DAVET EDİYORUZ ÇÜNKÜ AKSARAY’DA BİRÇOK SORUN VAR!’’
Aksaray Mahallesi sakinlerinden Adnan KAYMAZ; ‘’Yetkililere tekrar sesleniyoruz. Bizim durumumuz perişan. Tüm namazları ezan sesi duymayınca kazaya bırakıyoruz. Yetkililer artık bu sorunu çözsün. Bu kadar ilgisizlik olmaz! 3 senedir biz mahvolduk, namaz kılamıyoruz. Ben ve arkadaşlar tüm namazı kazaya bırakıyoruz. Biz cami yok diye kiliseye mi gidelim? Yetkililer artık verdikleri sözü tutsun. Hepimiz dert sahibi olduk. İbadetimiz komple bitti. Biz Aksaray Mahallesi sakinleri olarak kendimizi yetim hissediyoruz. Bizim günahımız ne? Her mahalleye cami yapıldı bizim cami böyle kaldı. Bizim kaçırdığımız tüm namazların günahı yetkililerin boynuna. 2020 Depremi’nin ardından hiçbir yetkili bizim mahallemizle ilgilenmedi. Bizler Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Lütfen mahallemizdeki tarihi caminin restoresi artık yapılsın. 2020 Yılı’nda Sivrice’de yaşanan depremin ardından birçok mahallede sıkıntılar çözüldü fakat bizim mahallemizde sorunlar halen devam ediyor. Buraya gelen giden yok, bizlerin halini soran eden yok. Diyarbakır Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden camimizi restore etmek için birçok kişi geldi fakat sorun çözülmedi. Bizimle yetkililerin neden ilgilenmediğini bilmiyoruz. Yetkilileri ve tüm sorumluları mahallemize davet ediyoruz.’’ Diye konuştu.
‘’MAĞDUR OLDUK, SAHİPSİZ KALDIK!’’
Aksaray Mahallesi’nin bir diğer sakini Ahmet ŞEKER ise; ‘’Mağdur olduk, Camimiz yıkıldı ve yandı gidecek yerimiz yok. Burada Kuran Kursu var rica minnet gidip orada ihtiyaçlarımızı görüyoruz. Mahallemiz talan oldu, bir sürü sorun ortaya çıktı. Burası şehir merkezine en yakın mahalle fakat birçok sorunumuz var. Sürsürü Mahallesi’nde hasar gören evler yerinde yeniden yapıldı, Abdullahpaşa Mahallesi’nde hasar görev evler yerinde yapıldı fakat bizim mahallemizde ev yapılmadı üstüne üstlük halen daha birçok yer yıkılmadı ve bir dağa TOKİ Konutları yaptılar ama orada da ne market var ne de bir sosyal donatı. Biz sahipsiz kaldık. Siyasileri sorunlarımızı yerinde konuşmak için mahallemize davet ediyoruz.’’ Diye konuştu.