ÖZEL HABER

PROF. DR. ESEN’DEN ENERJİ ENDÜSTRİSİNDE İLK 10 EĞİLİM TÜYOSU! 

ESEN, 2024 yılında şirketleri etkileyecek en önemli 10 enerji sektörü eğilimleri konusunda Gazeteniz TURAN’a ‘özel’ açıklamalarda bulundu…

İzzet TUMAY - Fırat Üniversitesi Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Makine Mühendisi Prof. Dr. Hikmet ESEN, 2024 yılında şirketleri etkileyecek en önemli 10 enerji sektörü eğilimleri konusunda Gazeteniz TURAN’a ‘özel’ açıklamalarda bulundu…

En iyi enerji sektörü eğilimleri ve sıçramalar hakkında girişimci şirketlerin yapmış olduğu araştırmada 2024 yılı için 10 eğilim tahmini yapıldığını, 2835 küresel startup’tan oluşan analizde, enerji sektöründe yeni ortaya çıkan teknolojiler hakkında genel bir bakış sunularak stratejik karar alma süreçlerini geliştirmeye yardımcı olan inovasyon zekası oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. ESEN, ‘’2024 yılında şirketleri etkileyecek en önemli 10 enerji sektörü eğilimleri şu şekilde ortaya çıkmıştır. 1-Yenilenebilir Enerji (%37), 2- Enerji ağı (%20), 3- Enerji Depolama (%8), 4- Blockchain (%8), 5- Enerjinin Servis Edilmesi (%8), 6- Dağıtılmış Enerji Kaynakları (%6), 7- Talep Tarafı Yönetimi (%5), 8- Kuantum Hesaplama (%3), 9- Araçtan Şebekeye (%3) ve 10-X’e Güç (%2)’dür’’ dedi.

‘’YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUR!’’
‘’Yenilenebilir altyapısının geliştirilmesi, enerji üretimi, depolama ve verimlilik, düşük maliyetli yenilenebilir enerji teknolojisi geliştiren çok sayıda gelişmekte olan şirket sektördeki yenilikleri teşvik etmektedir’’ diyen ESEN, sözlerine şöyle devam etti: ‘’ Bu, yapay zeka, enerji ağı ve blockchain ile birlikte enerji endüstrisi eğilimlerinin neredeyse dörtte üçünü oluşturuyor. Elektrikli araçlardaki ve şarj çözümlerindeki ilerlemeler, altyapıyla ilgili zorlukları çözerek sıfır emisyonlu ulaşıma geçişin sağlanmasına odaklanıyor.

 Yenilenebilir enerjiye geçiş, minimum ile sıfır arası zararlı emisyon ürettiğinden çevrenin korunmasına yardımcı olur. Yenilenebilir kaynakları kullanmanın temel prensibi, onları güneş, rüzgâr veya jeotermal kaynaklar gibi çevredeki sabit bir kaynaktan çıkarmaktır. Bir sonraki önemli faktör, kaynağı üretken elektriğe veya yakıtlara dönüştürmektir. Özellikle yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemleri ve rüzgâr enerjisi potansiyel güç artışları ileriki yıllarda söz konusu olabilir. Dekarbonizyon dediğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarının entegre edilmesi ve payının arttırılması yoluyla temiz ve karbonsuz bir ekonomiye geçiş hızlanacaktır. Dijitalleşme, üretim ve altyapıdan son kullanıcı cihazlarına kadar güç sisteminin her seviyesinde dijital makine ve cihazların yaygın kullanımını ifade etmektedir. Bilindiği gibi Enerji 4.0, endüstrinin makine-makine ve makine-insan etkileşimlerine dayalı enerji ve güç yönetimi çözümlerini hayata geçirmesine olanak sağlar.

‘’GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİLERİ UYGUN MALİYETLİ ENERJİ DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİNDEN YOKSUN…’’ 
‘’Günümüz teknolojileri yeterli düzeyde üretim sağlamakta ancak uygun maliyetli enerji depolama çözümlerinden yoksundur. Enerji depolama, tüketicilerden gelen talebi proaktif bir şekilde yöneterek istikrarlı fiyatlandırma sağlar. Blockchain teknolojisi, tüm enerji paydaşlarını tek bir merkezi olmayan ağ altında birleştirmeyi amaçlıyor. Dağıtılan enerji kaynakları, elektrik veya ısının tüketildiği yerde üretilmesini sağlar. Şebekenin olmaması, enerji iletimindeki kayıpları ve maliyeti ortadan kaldırır. Elektrik talebinin yönetimi genellikle tüketimin yoğun dönemlerden yoğun olmayan dönemlere kaydırılması anlamına gelir. Aynı zamanda enerji verimliliği, verimli tüketim ekipmanı veya süreçlerin devreye sokulması yoluyla elektrik tüketimin sürekli olarak azaltılması anlamına gelir. Enerji sektöründe kuantum hesaplama, yeni enerji çözümleri geliştirmeye, enerji veremliliği arttırmaya ve sera gazı kullanımını azaltmaya odaklanıyor. Enerji sektörünün karşılaştığı zorlukların boyutu ve karmaşıklığı modern teknolojinin ötesine geçiyor ve kuantum olanları test etmek için çok uygun.  Elektrikli araçların talebe yanıt olarak elektriği şebekeye geri vererek veya şarj oranlarını düşürerek enerji sattığı bir sistem de V2G olarak adlandırılmaktadır. Elektrikli araç pilleri daha sonra şarj istasyonları aracılığıyla enerjiyi şebekeye geri döndürürse, bunu bir enerji depolama varlığı olarak kullanmak mümkündür. Enerji verimliliğini artırarak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak sera gazı emisyonlarını azaltmak dünya çapında giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Elektrik dönüşümü, enerji depolama ve geri dönüşüm yolları için Power-to-X teknolojileri sektörde artan ilgi görmektedir.’’