2024 YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversiteye yeni yerleşen öğrenciler için kayıt dönemi başlarken, barınma ihtiyacı da acil bir sorun olarak öne çıktı. 

Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler ve aileleri, yerleştikleri şehirde barınma sorununu çözmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Bir yandan kayıt işlemleri, diğer yandan ev ve yurt arayışı, bu dönemi oldukça stresli hale getiriyor. Barınma maliyetlerindeki artış, özellikle dar gelirli aileler için büyük bir yük oluştururken, devlet yurtlarının kapasitesi ve uygun fiyatları bu soruna çözüm olabilecek mi sorusu gündemde. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birçok öğrenci okul kaydı öncesi ev telaşına girdi. Yurtların mı yoksa evlerin mi daha avantajlı olacağını araştırmaya başlayan aileler için zorlu bir döneme girildi.  Gayrîmenkûl Uzmanı Hüseyin BAKIRDAĞ, ‘’Kayıtların yakın zamanda başlayacak olması ile gerek yurt gerekse de kiralık daire ihtiyacı hat safhaya çıkacak. Yeterli arzın olmadığı şehrimizde aileler için en büyük yük kira ve yurt olacak.’’ Dedi.

ELAZIĞ’DA KİRALIK EV FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

24 Ocak 202O Sivrice Depremi, salgın, ekonomik savaş ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası oluşan hasar ile yaşanan göç dalgası Elazığ’da emlak krizini tırmandırdı. Elazığ’a yerleşmek zorunda olan öğrenci, memur ve özel sektör çalışanları büyük çıkmazda. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından Fırat Üniversitesi’ne gelecek olan öğrenciler kiralık daire ve özel yurt fiyatlarını araştırmaya devam ederken, Gazeteniz TURAN, YKS'nin ardından özellikle aileler ve öğrencileri bekleyen kiralık konut, yurt sıkıntısında ki dalgalanmayı ve bundan sonraki süreçte yaşanması muhtemel sorunları Gayrimenkûl Uzman Hüseyin BAKIRDAĞ’a sordu.

Evvv0

‘’ÖĞRENCİLER İÇİN BARINMA BÜYÜK BİR SORUN!’’

Milyonlarca öğrencinin beklediği üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. 28 Ağustos’ta başlayacak kayıtlar öncesinde öğrenciler için ise barınma telaşı başladı. Konuya ilişkin Gazeteniz TURAN’a değerlendirmelerde bulunan BAKIRDAĞ, “2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre adayların yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı. Kayıtların önümüzdeki günlerde başlayacak olması ile gerek yurt gerekse de kiralık daire ihtiyacı hat safhaya çıkacak. Yeterli arzın olmadığı şehirlerimizde aileler için en büyük yük kira olacak. Konut arzının yetersizliği, fahiş kira fiyatları, deprem, kentsel dönüşüm, evlenme ve boşanma sayılarındaki artışlar ile kiralık daire zaten bulunamaz durumda. Bu nedenle kendi şehirleri dışında öğrenim görecek birçok öğrenci için barınma en önemli sorun haline gelecek. Hatta bazı veliler kiralık daire bulunmaması nedeniyle, satılık daire almayı düşünüyor. Bu durum hem yüksek kira ödememesine hem de yatırım olarak görülüyor. Gerek KYK gerekse de özel yurtlar için kapasite artışları sağlanmalı. Özel yurtlara ek teşvikler sağlanmalı. Boş ticari binaların özel yurt olarak kullanılmasına imkân getirilmeli. Özel üniversiteler de öğrenci sayılarının belli oranlarında yurt alanları oluşturmalı. Zemin kat boş binlerce işyeri kiraya verme şartı ile gerekirse konuta dönüştürülebilmeli.” Dedi.

Kyk

3 BİN LİRADAN BAŞLIYOR; 6 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

TURAN Gazetesi muhabirleri Elazığ’da özel yurtlarının fiyatlarını araştırdı. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında özel yurtlarda ücretler 2 bin 500 lirayla 4 bin lira arasında değişirken, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ortalama yüzde 50 civarında artış gözlendi. Tek kişilik odalardan 3 kişilik odalara kadar seçenekler sunan özel yurtlarda fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Elazığ'da özel yurt ücretleri ortalama 3 bin lira ile 6 bin lira arasında seyrediyor. Devlet yurtlarında ise, geçtiğimiz yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurt ücretleri 345 lira ile 570 lira arasında belirlenirken, bu yılki fiyatların Ağustos ayının son günlerinde açıklanması bekleniyor.

Editör: İzzet TUMAY