ÖZEL HABER

KÖY SUSUZ, SU SAĞLIKSIZ, MAHKEME SESSİZ

40 haneli ve yazın nüfusu 3.500’e kadar çıkan köyde yaşayanlar, sağlıklı içme suyuna erişebilmek için yetkililere sesleniyor ancak taş ocağı faaliyetleri hâlâ devam ediyor…

Elazığ’ın Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü köyü, taş ocağı çalışmaları nedeniyle içme suyu kaynaklarını kaybetti. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “içilemez” raporu verilen suyu tüketmek zorunda kalan köylüler, dört yıldır süren hukuk mücadelesinde sonuç alamamaktan şikayetçi. 340 haneli ve yazın nüfusu 3.500’e kadar çıkan köyde yaşayanlar, sağlıklı içme suyuna erişebilmek için yetkililere sesleniyor ancak taş ocağı faaliyetleri hâlâ devam ediyor…

KÖY SUSUZ, SU SAĞLIKSIZ, MAHKEME SESSİZ

Elazığ’ın Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü köyünde, taş ocağı faaliyetleri nedeniyle köyün içme suyu kaynakları tükendi. Köylüler, zorunlu kaldıkları için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “içilemez” raporu verilen suyu tüketmek zorunda kalıyor.

Konuya ilişkin Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulunan Ekinözü köyünün eski muhtarı ve Habap Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayati Sinem, taş ocağının bir an önce kapatılmasını talep ederek, dört yıldır devam eden mahkeme sürecinin sonuçsuz kaldığını belirtti. Sinem, “Kullanılamaz denilen suyu köylülerimize içirmek zorunda kaldık. Taş ocağı, köy içme suyu kaynaklarına 150-200 metre mesafede faaliyet göstermeye başladı” dedi.

“ÜÇ SU KAYNAĞININ ÜÇÜ DE KURUDU”

Taş ocağında yapılan patlatmaların ardından, köyün içme suyu ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan üç ana kaynağın kuruduğunu ifade eden Sinem, İl Özel İdaresine bağlı uzman jeologların hazırladığı raporda, suların kurumasının taş ocağından kaynaklandığının belgelenmiş olduğunu belirtti. Köyün su ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle, daha önce sadece tarım için kullanılan “içilemez” raporlu suyu kullanmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

“MAHKEMELER KAMU ÇIKARINI GÖZETMELİ”

Elazığ İdare Mahkemesi’nde açtıkları davadan dört yıldır sonuç alamadıklarını ifade eden Sinem, “İlgili kurumlar tarafından ‘içilemez’ raporu verilmesine rağmen suyu içmek zorunda kalıyoruz. Mahkemeler kamu çıkarını gözetmelidir; bu, 340 haneli ve nüfusu yazın 3 bin 500’e ulaşan köyümüz için ciddi bir halk sağlığı sorunu” diye konuştu. Gaziantep İdare Mahkemesi’nde açtıkları davada hala sonuç beklediklerini belirten Sinem, sorunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.