ÖZEL HABER

HARPUT UNESCO YOLUNDAN ÇIKTI MI?

Elazığ'ın turizme açılan kapısı olan 4 bin yıllık Harput Mahallesi, son dönemde artan ziyaretçi sayısıyla göz dolduruyor ama UNESCO’nun kalıcı listesinde halen yerini alamadı...

İzzet TUMAY- Elazığ'ın turizme açılan kapısı olan 4 bin yıllık Harput Mahallesi, son dönemde artan ziyaretçi sayısıyla göz dolduruyor. Lakin UNESCO’nun kalıcı listesinde halen yerini alamadı... 

 HARPUT UNESCO’NUN KALICI MİRAS LİSTESİNE NEDEN GİREMİYOR? 

Elazığ’ın Antik kent olarak nitelendirilen tarihi mahallesi Harput, yapılan çalışmalarla, başta Kalesi olmak üzere, Sarahatun Camisi, Ulu Cami, Dabakhane Mescidi, Kale Hamamı, Kızıl Kilise, Meryem Ana Kilisesi, Buzluk Mağarası ile Arap Baba başta olmak üzere türbeler gibi tarihi ve turistik mekanlar nedeniyle UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi'ne alındı ancak kalıcı listeye hala giremedi. 

Elazığ Belediyesi tarafından 2017 yılı Şubat ayında başlatılan Harput'un UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınması için başlatılan çalışmalar tamamlanmış. Yapılan çalışmalarla tarihi ve turistik mekanlar nedeniyle UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınması sağlanmıştı. Dönemin Belediye Başkanı görevinde olan Mücahit YANILMAZ ise; ‘’Harput tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Kültürü ve musikisi ile her zaman önem arz etmiş, tarihi bir yerleşim yerimizdir. Alınan bu karar Harput'u geleceğe taşımak için çok önemli görüyoruz’’ ifadelerine yer vermiş, önemli bir çalışma yaptıklarını ve Harput'un tarihi ile hak ettiği yere geldiğini Harput'un UNESCO listesine girmesi için 2017 yılının Şubat ayında Ankara'da ve İstanbul'da birçok toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘’Ayrıca 2017 Mayıs ayında Paris\'e bir heyet halinde gittik. Türkiye Büyükelçisi ile görüştük. Daha sonra UNESCO'nun buradaki büyükelçisini ziyaret ettik. UNESCO'nun Genel Merkezi'nde yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Harput'ta ki tarihi yerleri fotoğraflar ile anlattık ve geçici listeye alınmasını sağladık. Harput tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Kültürü ve musikisi ile her zaman önem arz etmiş, tarihi bir yerleşim yerimizdir. Alınan bu karar Harput'u geleceğe taşımak için çok önemli görüyoruz.’’ Demişti.  

 UNESCO GEÇİCİ LİSTE NE DEMEK? 

Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır. 

 YAZ AYLARINDA TURİSTLERİN AKINA UĞRUYOR 

 Yaz aylarıyla birlikte artan hava sıcaklıkları nedeniyle hedeflediği ziyaretçi sayısına ulaşıyor. Yabancı ve yerli turistlerin yanında piknikçilerin de vazgeçilmez mekânı olan Harput her yıl olduğu gibi bu yılda yaz ayları nedeniyle ziyaretçi akınına uğruyor. 

Elazığ'ın turizme açılan kapısı olan 4 bin yıllık Harput Mahallesi, artan ziyaretçi sayısıyla göz doldururken, sıcak havanın da etkisiyle vatandaşlar, tarihi ve kültürel bir değere sahip olan mahalleye yoğun ilgi gösteriyor. Harput Mahallesi, kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve medeniyetler beşiği olarak tanımlanıyor. Özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Harput, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelerek Elazığ’da ilk uğrak mekanların başında ki yerini koruyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harput, özellikle eğri minaresi, buzluk mağarası, türbeleri, tarihi kalesi ile dikkat çekiyor. Piknik alanlarında da ziyaretçiler, mangal yaparak keyifli vakit geçiriyor.  Antik Kent Harput, 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip bir yer. Harput, her yıl yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda turisti ağırlıyor. Harput’tu ziyaret eden vatandaşlar, ‘’Her geçen yıl ilgi alakanın artığını görüyoruz. Bizle bu memleketin insanı olarak Harput’a çok iyi sahip çıkmalı, tanıtımını çok iyi yapmalıyız. İnanç turizmine açık olan bir yer, türbeleriyle, camileriyle 4 bin yıllık tarihi geçmişi olan bir Harput. Buraya ne kadar çok turist gelirse Elazığ’ın ekonomisine o kadar katkı sağlamış olunur. Harput’a yeterince şimdiye kadar belki hak edilen değer verilmemiş ama bundan sonra verileceğine biz inanıyoruz.’’ Dediler.