ÖZEL HABER

HARPUT KABARTMASI’NIN KOPYASI SERGİLENİYOR

Restorasyon çalışmasının ardından, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi “Harput Kabartması” adı verilen eseri teşhir salonuna yerleştirmişti. İlk incelemelere göre 2700 yıllık olduğu düşünülen kabartmanın üzerindeki betimlemeler, hangi döneme ait olduğu konusunda uzmanlar arasında tartışma konusu olmuştu...

Harput’un geçmişine tanıklık eden 4000 yıllık “Harput Kabartması” adı verilen taş tabletin kopyası, Kent Müzesi’nde sergileniyor.

Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü’nce 3 Mayıs 2016’da tarihi Harput Mahallesi Nevruz Ormanları mevkisinde yürütülen çalışma sırasında bulunan, 2 metre 72 santimetre yüksekliğinde, 2 metre 25 santimetre genişliğinde ve 5 parçaya bölünmüş haldeki kabartma, yapılan incelemeler ve restorasyon çalışmasının ardından Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi teşhir salonuna yerleştirilmişti.

“Harput Kabartması” adı verilen eserin tarihinin günümüzden 4000 yıl öncesine dayandığı belirlendi. Böylece, daha önce milattan önce birinci bin yıl olarak bilinen Harput yöresinin tarihi çok daha eskiye gitmiş oldu.

18 Ağustos 2016’da Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrası ağır hasar alan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi için güçlendirme çalışmalarına başlanmıştı. Ancak, 24 Ocak 2020’de yaşanan depremde müzenin bir kez daha hasar alması nedeniyle güçlendirme çalışmaları durdurulmuştu.

HARPUT KABARTMASI

Restorasyon çalışmasının ardından, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi “Harput Kabartması” adı verilen eseri teşhir salonuna yerleştirmişti. İlk incelemelere göre 2700 yıllık olduğu düşünülen kabartmanın üzerindeki betimlemeler, hangi döneme ait olduğu konusunda uzmanlar arasında tartışma konusu olmuştu.

Kabartmanın tam olarak hangi döneme ait olduğu bilinmiyor ve hem Geç Hitit hem de Asur betimlemeleri taşıdığı söyleniyordu. Savaş sahnelerinin betimlenmiş olabileceği rölyefte, tekerlekleri olan bir kule görülüyor. Rölyefin sağ alt tarafında ise yürüyen boğalar ile sualtında giden kaplumbağa ve balık betimleri bulunuyor. Rölyef üzerindeki betimlemelerin ne anlama geldiğinin araştırılacağı belirtilmişti. Eserin sahte olup olmadığı da tartışılan konular arasındaydı.

Daha sonra kabartmanın bulunduğu alanda kazı çalışmalarına başlanmıştı. Bu kazılarda kabartmanın bulunduğu alan ve çevresinde birçok mimari yapı katına rastlanmış, ayrıca yanmış bir tabakanın bulunması bölgenin büyük bir yangın geçirmiş olduğunu gösterdi. Alanda yürütülen arkeolojik çalışmalarda amaç, bulunan kabartmanın ve mimari yapıların hangi döneme ait olduğunu belirlemekti.

KOPYASI KENT MÜZESİ’NDE…

29 Ekim 2024 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Kent Müzesi’nde, Harput tarihi için önemli olan Harput Kabartması’nın birebir kopyası sergileniyor.

Eski şehrin yeni şehre taşındığı ilk yıllarda, 1896 yılında dönemin Valisi Enis Paşa tarafından inşa edilen ve 1984 yılına kadar Elazığ Hükümet Konağı olarak kullanılan; daha sonraki yıllarda ise Polis Karakolu, sergi ve galeri salonu ve son olarak Elazığ Valiliği hizmet binası olarak kullanılan tescilli tarihi yapı, 2023 yılında başlatılan restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarının ardından Kent Müzesi olarak düzenlendi. Elazığ Valiliği ve Elazığ Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarla şehrin ruhunun yaşatıldığı bir mekan olarak düzenlenen iki katlı tarihi yapının zemin katında oluşturulan tematik galeride, Harput Kabartması’nın kopyası sergileniyor.