ÖZEL HABER

ELAZIĞ’DA KİRA FİYATLARI 20 BİN TL’YE DAYANDI

Elazığ’da konut kiraları, yapılan binlerce TOKİ konutuna rağmen fahiş şekilde artmaya devam ederken, kiraların 20 bin TL’ye kadar çıkması, özellikle dar gelirli ve ev sahibi olamayan yurttaşları zor durumda bırakıyor…

İzzet TUMAY - Binlerce TOKİ konutu yapılmasına rağmen, Elazığ'da kiraların 20 bin TL'ye ulaşması ve fahiş artışların devam etmesi, özellikle dar gelirli ve ev sahibi olamayan yurttaşları zor durumda bırakıyor.

Kentte artan talep, kiralık ev fiyatlarını bir anda 2-3 katına çıkardı. Daha önce semt ve metrekareye göre 8-10 bin TL arasında değişen kiralar, son dönemde 17 bin ile 20 bin TL'ye kadar yükseldi.

KİRALARIN ARTIŞ NEDENLERİ NELER?

24 Ocak 2020 Sivrice Depremi, ardından gelen salgın, ekonomik dalgalanmalar ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası yaşanan göç dalgası, Elazığ’da kiraları hızla yükseltti. Kiralık evler adeta karaborsaya düştü, ev sahibi olma hayali ise birçok kişi için imkansız hale geldi.

Ekonomik kriz, inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış ve döviz kurlarındaki yükseliş gibi etkenler, kentte deprem hasarsız veya yeni evlere olan talebi artırdı ve bu da kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

UZMANLAR MALİYET ARTIŞLARINA DİKKAT ÇEKİYOR

Gayrimenkul uzmanı Hüseyin Bakırdağ, kira artışlarının temel nedenlerini şöyle açıkladı: "En büyük sebep maliyet artışlarıdır. İkinci olarak milli paramızın değer kaybı, üçüncü ise akaryakıt zamlarıdır. Depremle çok fazla bir alakası yok, kamuoyunda böyle bir algı var ama esas etken bu sebepler."

İNŞAAT MALİYETLERİ FİYATLARI KATLANDIRDI

Elazığ’da inşaat maliyetlerindeki artış ve bazı binaların kullanılamaz hale gelmesiyle birlikte kiralar son 5 yılda üç katına çıktı. Üç yıl önce 7 bin TL’ye kiralanan evler, şu anda ortalama 20 bin TL seviyesine ulaştı. Yeni ve hasarsız evlere olan talep de bu artışı tetikledi.

DEPREMZEDELER VE YURTTAŞLAR MAĞDUR

Deprem nedeniyle evleri hasar gören birçok yurttaş, yüksek kira fiyatları karşısında büyük mağduriyet yaşıyor. Emlakçılarda uygun fiyatlı ev bulmakta zorlananlar, sokak sokak kiralık ev aramak zorunda kalıyor. Bir yurttaş, "Deprem öncesi 7 bin TL olan evlere şimdi 15-20 bin TL istiyorlar. Fırsatçılar yüzünden mağdur duruma düştük" diye konuştu.