ÖZEL HABER

“ELAZIĞ’DA İNSANLAR EVLERİNİ YAPTIRAMIYORLAR!..”

ELMÜTDER Başkanı Osman AVCIL ile İnşaat Mühendisi Feyzi Arda ÖRÜN İnşaat Sektörü’nün sorunlarını TURAN’a anlattılar…

İnşaat maliyet endeksi, Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 67,74 artış kaydederek rekor tazeledi. Malzeme endeksi bir önceki aya göre yüzde 20,35 artarken, işçilik endeksi ise yüzde 1,44 artış kaydetti.
İnşaat maliyetlerindeki artış nedeni ile insanların çok zengin olmadığı sürece bir ev almaları artık lüks değil, neredeyse imkânsız duruma gelirken, özellikle Elazığ’da Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılacak binalar ile orta hasarlı binalar için konut sahibi insanlar şu an yıkılan evlerini yaptıramıyorlar…

* “İNŞAAT FİRMA VE MÜTEAHHİTLERİ’NE İFLAS TEHLİKESİ!..”
ELMÜTDER (Elazığ Müteahhitler Derneği) Başkanı Osman AVCIL, inşaat maliyetlerindeki bu büyük artışların yakın bir gelecekte bir çok müteahhit ve inşaat firmalarının iflasına neden olabileceğine dikkat çekti. Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada fiyatların bazı kalemlerde geçen yıldan bu yıla % 300 bazılarında % 400’e varan oranda arttığını bildiren AVCIL, piyasalardaki artışın inşaat firmalarında daha fazla hissedildiğini dile getirirken, sektörde malzemeler içinde en çok artışın çimento, demir, alüminyum, PVC gibi ürünlerde olduğunu ve bu aşamadan sonra fiyatlarda geriye dönüşün mümkün olmadığını söyledi.
Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün içinde bulunduğu bu darboğazdan çıkamazsa yakın bir gelecekte toplu iflasların olabileceğini ifâde eden Osman AVCIL; “Fiyat artışları zaten çok ciddi boyutlara geldi. Fiyatların geri çekilmesi gibi taleplerimiz var. Özellikle demir, çimento, alüminyum gibi olmazsa olmaz malzemelerde % 300’ün üzerinde artışlar var.” Diye konuştu ve açıklamasını şöyle sürdürdü…

* “İNŞAAT SEKTÖRÜ KAYIPLARI İŞSİZLİKTE PATLAMA MEYDANA GETİRİR!”
Türkiye’de müteahhitler için iki temsilci kurum var. Bunlardan biri özellikle taahhütçü müteahhitlerin olduğu Türkiye Müteahhitler Birliği, diğeri de İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu. Bu iki kuruluş kenetlenerek isteklerini dile getirmelidir. Özel sektör bir şekilde maliyetini fiyatlara yansıtabiliyor. Ancak Kamu Müteahhitleri fiyat farkından dolayı taahhüt ettikleri zaman ve fiyatlar üzerinden işlerini bitiremedikleri zaman ciddi bir sıkıntı yaşamaktadırlar. Yap sat müteahhitleri de fiyat artışlarından muzdaripler. Sektörün sorunlarını sadece müteahhitler açısından ele almamak gerekir. Müteahhitlerin iflası toplumdaki birçok sektörde de iflasları ardı ardına getirecektir. İstihdam alanında büyük bir paya sahip sektörümüzdeki kayıplar işsizlikte patlama meydana getirir. Devletin bu konuda destek olması lazım. Eğer Türkiye bahar aylarıyla birlikte yeni ve olumlu stratejilere girmezse önümüzü göremiyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Mevcut koşullarda müteahhitler özellikle kentsel dönüşümlerde evleri yapmak için imza altına aldıkları sözleşmeleri feshetmek zorunda kalıyorlar, bazıları yeni işleri almaktan kaçınır hale gelmektedirler.”

*ÖRÜN; “ELAZIĞ’DAKİ VATANDAŞ VE MÜTEAHHİTLER AÇISINDAN DAHA YIKICI OLDU!”
Gazeteniz TURAN’a konuşan bir başka isim İnşaat Mühendisi Feyzi Arda ÖRÜN ise inşaat girdi maliyetlerindeki artışın hem vatandaşı hem de bu alanda iş yapan müteahhitleri zora soktuğunu ve bu koşullarda ileriki günlerde de fiyat düşüşü beklemenin hayal kurmak olacağını söyledi. Elazığ’ın büyük bir deprem felaketi geçirdiğini hatırlatan ÖRÜN, bu maliyet artışlarının özellikle Elazığ’daki vatandaş ve müteahhitler açısından daha yıkıcı etkileri olduğunu vurgularken, kentsel dönüşüm kapsamındaki evlerin yeniden yapılmasının oldukça zor olduğunu kaydetti.
ÖRÜN; “Müteahhitlik sektörü hem nitelikli hem de mevsimsel niteliksiz insan istihdamında önemli bir yer tutmakta. 2021 yılı Haziran ayında metreküp fiyatı 220 TL olan beton fiyatı, bugün itibariyle 480 TL olmuş, demirin tonu 6 bin 500 TL iken, bugün 12.000 TL olmuştur. Seramik ürünlerinin metrekaresi 32 TL iken şu anda 85 TL olmuştur.” Diye konuştu…

* “ÖZELLİKLE ELAZIĞ’DA İNSANLAR EVLERİNİ YAPTIRAMIYORLAR!..”

Geçtiğimiz 7 aylık süreçte elektrik tesisat malzemelerinin 3 misli, mekanik malzemelerin % 230 oranında arttığını sözlerine ekleyen İnşaat Mühendisi Feyzi Arda ÖRÜN, mekanik malzemelerin % 230 oranında arttığını ifade ederek bu koşullarda ev fiyatlarının düşmesinin imkânsız olduğunu belirtti. ÖRÜN, açıklmasına şu sözlerle sürdürdü; “Aralık ayında 18 lira seviyesine çıkan dolar kurundaki artış piyasalara olumsuz yansımış ve malzeme fiyatları inanılmaz şekilde artmıştır. Bugün Dolar 13,50 seviyelerine gelmiş olsa da malzeme fiyatları düşmedi, tam aksine günden güne artmaya devam etmekte. Dolayısı ile dolar düşüşüyle ürün fiyatları düşmediği gibi enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar fiyatları çok daha fazla arttırıyor. Kamuya iş yapan bir müteahhidin 2021 yılında yapmış olduğu sözleşmeye bağlı birim fiyatlarla günümüzdeki fiyatlar arasında uçurum vardır. Ve işlerini bitirmesi imkânsızdır. 22 Ocak 2022 tarihinde resmî gazete de yayınlanan 4735 sayılı kanuna ek kanun yapılması beklentileri karşılamamıştır. Kamu müteahhitleri, şartsız tasfiye hakkı verilmesini veya piyasaya paralel artış oranlarında fiyat farkı talep etmekteydi. Ancak devletimiz bu gerçekleri görmezden gelerek müteahhitleri uçurumun kenarına getirmişlerdir. Yine Elazığ gibi deprem görmüş bir il için konuşacak olursak, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binalarda, orta hasarlı binalarda konut sahibi insanlar şu an yıkılan evlerini yaptıramamaktadır. Çünkü maliyetlerin yukarıda özetlediğimiz şekilde arttığından dolayı müteahhitler haklı olarak insanların bütçelerini fazlasıyla aşan paralar istemektedir.”dedi.