Hem aile ekonomisine katkı sağlayan hem de kışa hazırlık olarak bilinen geleneksel yöntemlerle dut pekmezi yapımı Elazığ’da başladı.
Elazığ’ın birçok köyünde olduğu gibi Sivrice ilçesine bağlı Mollaali köyünde de pekmez yapma telaşı devam ediyor. Hasat mevsimiyle birlikte dutu ağaçlardan toplayan yurttaşlar, zahmetli bir uğraş olan pekmez yapımına başladı. Köy sakinleri dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelere giderek, öncelikle ağaçlardan silkelenen dutları topluyor. Toplanan dutlar özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor.  Dutlar, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan geleneksel lezzet pekmeze dönüştürülüp, tepsilerde birkaç gün güneşte bekletiliyor. Yapımı tamamlanan pekmezi aileler hem kendi çevresine dağıtıyor hem de satarak ekonomik kazanç sağlıyor.

 YAPIMI ZAHMETLİ VE ÇOK ZOR!

Kazanlara konulan dut suyu, odun ateşinde yavaş yavaş kaynatılarak pekmez halini alıyor, süzülüp tepsilere aktarılan pekmez, istenilen kıvama gelmesi için yaklaşık 4 gün güneş altında bekletildikten sonra pamuklu ince tülbent bez ile süzülerek, bidonlara alınıyor. Işık almayan odalarda ağızlarına tül gerilen bidonlarda 2 ay bekletilen pekmez, tüketime hazır hale gelmiş oluyor.

Editör: İzzet TUMAY