Elazığ, Kültür ve Turizm Alanı’nda darbe üstüne darbe yiyor. Kültür Yolu Festivali kapsamına alınmayan Elazığ’a, turizm açısından çok önemli olan Ankara-Tatvan arasında 17 Nisan’da yapılması planlanan turistik tren seferi de ertelendi...

Harput’tan miras kalan 4000 yıllık kültür ve medeniyetin beşiği olan ve 1963 yılında ilk kez kurulan Turizm ve Tanıtma Bakanı’nı topraklarından çıkaran Elazığ, sahipsizliğinden dolayı adeta kültürsüzleştiriliyor, düzenlenen festivallere baka kalıyor…

Birçok medeniyete ve uygarlıklara ev sahipliği yapan, 4000 yıllık geçmişe sahip olan Harput’u bağrında barındıran Elazığ, turizm ve kültürel faaliyetlerin içerisinde yer edinemiyor.

1963 yılında kurulan Turizm ve Tanıtma Bakanlığının ilk Bakanı olan Nurettin ARDIÇOĞLU (16 Temmuz-25 Aralık 1963) gibi birçok kültürel isimleri yetiştiren Elazığ, son 60 yıldır Turizm ve Kültür Dünyasında hak ettiği yeri bulamıyor.

S E F E R

TREN SEFERİ ERTELENDİ…

Daha önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU tarafından açıklanan ve Elazığ merkezde 4 saat, Palu ilçesinde ise 3 saat duracak olan ve Elazığ’ın tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlaması beklenen 17 Nisan yapılacağı açıklanan Ankara-Tatvan turistik tren seferi iptal edildi.

AK Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol KELEŞ ve Ejder AÇIKKAPI, mahalli idareler seçimi ve Ramazan Bayramı sebebiyle yeterli yolculuk talebi oluşmadığı için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi tarafından tren seferinin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

T C D

FESTİVALLERDE ZATEN YOKUZ!

16 şehirde, toplamda 8 ay sürecek, sanatı, kültürü, tarihi, tek bir noktada birleştirmeyi başaran; Türkiye'nin En Büyük Festivali olan Kültür Yolu Festivali’ne Elazığ alınmadı. Türkiye Kültür Yolu Festivali, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 2021 yılından itibaren Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenmeye başlanmış bir kültür festivalidir. Türkiye'nin uluslararası marka değerini yükseltmek ve tarihi ve kültürel birikimleri cazibe merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenmektedir.

 KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ’NİN TARİHÇESİ…

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2021 yılında Çanakkale Kültür Yolu Festivali'nin gerçekleştirilmesi ile başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 29 Ekim'de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin Atatürk Kültür Merkezi'nin açılmasıyla başlamasıyla devam etmiştir. 2022 yılında festival; Ankara Başkent, Çanakkale Troya, Diyarbakır Sur ve Konya Mistik Müzik Festivali olarak, 2023 yılında ise Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu, Erzurum Palandöken, Trabzon Sümela, İzmir Efes, Gaziantep GastroAntep ve Antalya olarak çeşitlenmiştir. Aralık 2023'te festival, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olmuştur.

S A Z

16 ŞEHİRDE FESTİVAL!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet ERSOY, bu yıl 8 aya yayılacak festival programının 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başladığını söyledi.
Festivalin 25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz Van, 3-11 Ağustos Nevşehir, 17-25 Ağustos Erzurum, 31 Ağustos-8 Eylül'de Çanakkale'de yapılacağını vurgulayan Ersoy, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini (GastroAntep) de kapsayan Gaziantep Kültür Yolu Festivali'nin ise 14-22 Eylül'de gerçekleştirileceğini aktardı.
Bakan Mehmet Ersoy, 21 Eylül'de başlayacak Ankara ayağı ile programa dahil olan Konya Mistik Müzik Festivali'nin 29 Eylül'de sona ereceğini dile getirdi.
İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin 28 Eylül-6 Ekim'de yapılacağını sözlerine ekleyen Ersoy, 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da festivalin gerçekleşeceğini aktardı.

E R O LGÜRSEL EROL; ‘’ELAZIĞ’A HAKSIZLIK!’’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Elazığ’ın Kültür Yolu Festivalleri projesi kapsamına alınmamasının bu şehre haksızlık olduğunu dile getirerek sorunu TBMM’ye taşıdı.

Dört bir yanı doğal güzelliklere sarılı olan, inanç, sağlık, doğa, ve mutfak alanlarında eşsiz bir kültüre sahip olmasının yanında kadim bir kültürel mirasa sahip olan Elazığ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve şehirlerin uluslararası alanda tanınmasına olanak sağlayan Kültür Yolu Festivalleri Projesi kapsamına bu dönem de dahil edilmedi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu durumun Elazığ’a yapılan bir haksızlık olduğunu dile getirerek sorunu Meclis’e taşıdı. Bu kapsamda oldukça etkileyici ifadelerin yer aldığı 3 sorudan oluşan önergeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunan Erol, Elazığ’ın bu doğrultuda ciddi bir potansiyel taşıdığını belirterek şehrimizin proje kapsamına alınıp alınmaması adına bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini sordu.

Ç A Ğ L A R1

MEHMET ÇAĞLAR; ‘’ŞEHRİN TANITIMI İÇİN ELAZIĞ BELEDİYESİ’NE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR!’’

Harput’un UNESCO Listesi’ne alınmasının halen daha ilgisizlikten dolayı gerçekleşmediğini hatırlatarak sözlerine başlayan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet ÇAĞLAR, Elazığ’ın tanıtımında Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na büyük bir görev düştüğünü belirterek, ‘’Elazığ sanatına ve kültürüne asla sahip çıkmıyor. Ben belediye başkanımıza da söyledim. Şahin Şerifoğulları beye, ‘Elazığ çok zengin tarihi bir kültürel varlığın üstünde oturuyor’ dedim. Fakat biz bugüne kadar kültürümüzün ne tarihini bildik ne de tanıtımını yapabildik. Aslında Harput’un Unesco süreci bizim için tarihi bir fırsat. Bu fırsata Elazığ iyi değerlendirmelidir. Elazığ sanat ve kültürünü öne çıkararak bu zengin varlığı tanıtmalıdır. Unesco’da Harput yaklaşık 4-5 senedir geçici listede duruyor fakat kimse el atmıyor. Kimse bu duruma sahip çıkmıyor. Harput’un UNESCO sürecini iyi değerlendirerek şehrimiz Elazığ’ı tüm dünyaya tanıtmalıyız. TURAN Gazetesi’nde geçen hafta yayımlanan köşe yazımda, Belediye’nin sadece yol, su ve kaldırım yapmakla kalmayacağını belirttim. Belediye’nin asli görevlerinden birisi de sanat ve kültürel çalışmalar yaparak bu şehrin tanıtımını sağlamaktır. Buradaki en önemli görev Elazığ Belediyesi’ne düşüyor.’’ Diye konuştu.  

Y A

ABDULAZİZ KOÇ; “BU FESTİVAL ÖNEMLİDİR!’’  

Elazığ’ın neden Festivalde olmadığını soran Elazığ Kültür ve Musiki Derneği Başkanı Abdulaziz KOÇ, “Kültür ve Turizm bakanlığınca Beyoğlu’ndan başlayan sonra farklı illerde de yapılmasına karar verilen bu festival gerek içerik gerekse sonuçları bakımından önemlidir. Bu tarz festivaller her alanda normalleşme adına Deprem ve ekonomik sıkıntılarla uğraşan vatandaşların psikososyal durumuna katma değer sağlayacağı kesindir. Ayrıca bahse konu illerde de gerek sosyal gerek ekonomik çıktıları da başka bir önem arz eden tarafı. Elazığ’ın 2024 yılında kapsama alınan iller içinde olmamasını hayretle karşıladık zira bu tür kültürel faaliyetlerin altından rahatlıkla kalkınacak kadar kadim bir medeniyet hafızasına ve potansiyeline sahip bir Kültür ve medeniyet olduğumuz ortadadır. Ayrıca ilan edilen iller içinde her ne kadar Büyükşehir olmasak da kültürel olarak en büyük şehirlerden biriyiz. Zira yukarı Fırat’tan Diyarbakır ve Bingöl havzasında kadar bu etki bariz olarak hissedilmektedir. Hele Nevşehir ismini görünce hayıflanma katsayımız biraz daha artmış oldu. Bakanlık ve il müdürlüğü nezdinde yaptığımız istişarelerde şimdilik Büyükşehirlerde yapmayı planlasa da ve bir sonraki döneme bırakılmış olduğu düşünülse de Elazığ Harput bu festivalde göz ardı edilmemeli idi. Zira bu ekonomik durumda önümüzdeki yıl yapılmaması ihtimali her zaman var.  İnşallah bu hata düzeltilir diye ümit ediyorum.” Dedi.

S S S0

Editör: İzzet TUMAY