İzzet TUMAY - Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan ve dünyada tek olma özelliği taşıdığı bildirilen vişne çürüğü mermer, Çankaya Köşkü, Beyaz Saray, kutsal topraklarda ki Safa ve Merve Tepeleri arası, Dubai'de ki 7 yıldızlı otel başta olmak dünyanın en seçkin yapılarını süslerken, Elazığ Öğretmenevi önünde bulunan Atatürk heykelinin alt kısmının mermerinde sıradan bir taş kullanılması tepki topluyor.

ÖZEL ATATÜRK HEYKELİ6
Atatürk heykelinde basit ve sıradan bir mermer yerine Elazığ’ın ünlü vişne çürüğü mermerinin neden kullanılmadığı bilinmezken, heykelin alt kısmının Elazığ’ın ünlü vişne çürüğü mermeri ile yapılmasının daha mantıklı ve güzel olacağı ifade eden vatandaşlar, ‘’Atatürk heykeli şehrin merkezinde ve insan trafiğinin en yoğun olduğu bir bölge olan Öğretmenevi önünde bulunuyor. Heykel, konumu nedeniyle dikkat çekerken, heykelin alt kısmında mermerlerin bazılarının yerinden söküldüğü ve sıradan bir mermer kullanıldığı görülüyor. Elazığ’ın ünlü vişne çürüğü mermeri, Çankaya Köşkü, Beyaz Saray, kutsal topraklarda ki Safa ve Merve Tepeleri arası, Dubai'deki 7 yıldızlı otel başta olmak dünyanın en seçkin yapılarını süslerken kentin önemli noktalarında kullanılmaması ise kafalarda soru işaretlerine neden oluyor’’ dediler.

ÖZEL ATATÜRK HEYKELİ64
Rezervinin tamamı Alacakaya'da bulunan vişne çürüğü mermer, kırsalda yapılan zemin etüdünün ardından belirlenen dağlarda çıkarılıyor. İlk önce üst tarafı temizlenen rezerv alanı daha sonra iş makineleri ile kazılarak ''patates'' diye adlandırılan şekillerde vişne çürüğü mermer ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan mermer yapının alt tarafına iki delik açıldıktan sonra geçirilen ''elmas'' tellerle kesilmeye başlıyor.

ÖZEL ATATÜRK HEYKELİ3

Alt tarafı kesilen mermerlerin daha sonra yan tarafları da kesilerek bulunduğu parçadan bağımsız bırakılıyor. Bağımsız kalan mermerler tekrar elmas tel kullanılarak 'blok' denilen hale getirilip işlenmek için tırlarla fabrikaya gönderiliyor. İşin zor kısmı mermeri ortaya çıkarmak olarak görülse de asıl ''can'' veren işlemler fabrikada başlıyor. Blok olarak fabrikaya indirilen mermerler blok kesme makinelerine konularak daha küçük bloklar haline getiriliyor. Bu bloklar daha sonra kimyasal bir maddeyle kaplandıktan sonra fırınlanıyor. Fırından çıkartılan mermerler siparişe göre uygun boyutlarda kesilip verniklenip satışa sunuluyor.

Editör: Haber Merkezi